Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ «ΔΙΑΡΡΟΗ» ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ! Ό,τι είχαμε να δώσουμε, το δώσαμε!

Μετά από 5,5 ώρες ολοκληρώθηκε το Kυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έγινε συνολική αποτίμηση των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα ενώ συζητήθηκε διεξοδικά και η περαιτέρω πορεία τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το Κυβερνητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την ομάδα διαπραγμάτευσης του Brussels Group να...
συνεχίσει από αύριο τις διαπραγματεύσεις με επιδίωξη μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει στους δανειστές ότι οι συζητήσεις στο τεχνικό επίπεδο έφτασαν στα όρια τους και το λόγο έχουν οι πολιτικοί ηγέτες. «Ό,τι ήταν δυνατό να συμφωνηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια συμφωνήθηκε. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συμβιβασμού. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα σύγκλισης σε αυτό το επίπεδο. Συνέχιση των συζητήσεων με τους τεχνοκράτες σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε κι άλλο πίσω εμείς και να δεχθούμε όλες τις θέσεις τους, χωρίς να διατηρούμε κόκκινες γραμμές και χωρίς καμία δική τους υποχώρηση.
Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να πάει άλλο» λένε υπουργοί, που συμμετείχαν στην πολύωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου της Τρίτης, αλλά και της Τετάρτης, που ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ. «Πρέπει τώρα να αποφασίσουν οι ηγέτες. Οι διαφορές είναι πολιτικές. Εμείς δεν κάνουμε άλλο πίσω. Διανύσαμε το δρόμο που μας αναλογούσε και άρα οφείλουν και οι άλλοι να κάνουν με τη σειρά τους το ίδιο» συμπληρώνουν.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «κάναμε όσα βήματα μπορούσαμε προς την συμφωνία, τώρα είναι η σειρά των εταίρων» και πρόσθεσε ότι «παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης για εργασιακό και ασφαλιστικό, πρέπει να προστατευθεί η λαϊκή οικογένεια».
«Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα.
Υπό αυτό το πρίσμα η ελληνική πλευρά προετοιμάζει το έδαφος να θέσει το πρόβλημα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα στο τέλος της άλλης εβδομάδας. Επιδιώκει έτσι να προσδιοριστεί ένα νέο πλαίσιο που θα επιτρέψει τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών δρουν με βάση μία πολιτική εντολή από τις ηγεσίες. Η εντολή αυτή πρέπει πια να αλλάξει γιατί δεν υπάρχει άλλο περιθώριο συζήτησης» λέει κορυφαίος υπουργός.
Κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι έτσι κι αλλιώς στο περιθώριο της συνόδου θα γίνουν επαφές του κ. Τσίπρα με άλλους ηγέτες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το θέσει και επίσημα στην ατζέντα της συζήτησης. Ο πρωθυπουργός θα έχει για το λόγο αυτό στο ενδιάμεσο διάστημα τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες και παράγοντες της ΕΕ.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση διακόπτει ουσιαστικά τις συζητήσεις στο τεχνικό επίπεδο και επιδιώκει να τις μεταφέρει σχεδόν αποκλειστικά στο πολιτικό, αποφεύγει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά και να δυναμιτίσει το κλίμα. Γι’ αυτό έσπευσε δηλαδή να καταβάλει τη δόση προς το ΔΝΤ, αλλά και να μην συζητήσει στη χθεσινή συνεδρίαση το θέμα του δημοψηφίσματος ή των εκλογών. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να στείλει το μήνυμα στους εταίρους ότι επιδιώκει ειλικρινά μία λύση, αρκεί όμως αυτή να είναι αμοιβαία επωφελής και όχι μία ταπεινωτική συμφωνία.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπερασπίσει τις «κόκκινες γραμμές» σε κρίσιμα θέματα, μετά τη διαπίστωση της πλειοψηφίας των υπουργών ότι η συζητούμενη συμφωνία είναι μάλλον ετεροβαρής και αρκετά «βαριά» για να περάσει, όχι μόνο ή κυρίως από την κοινοβουλευτική ομάδα – εκεί είναι το μικρότερο πρόβλημα εκτιμούν συνεργάτες του πρωθυπουργού – αλλά από την κοινωνία. Κυρίως, δε, επειδή πολλά από τα μέτρα που συζητούνται ακόμα κι όταν δεν είναι κοινωνικά άδικα, έχουν και υφεσιακό χαρακτήρα, όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί μία αδιέξοδη κατάσταση στην οικονομία και τον ίδιο φαύλο κύκλο που αντιμετώπισαν οι προηγούμενες.

Σημεία διαφωνίας
Η κυβέρνηση αποφεύγει επισήμως να περιγράψει τα σημεία ων διαφωνιών, αλλά κορυφαίοι υπουργοί λένε ότι παραμένουν οι διαφορές σε ασφαλιστικό (κυρίως για τη μείωση των επικουρικών και κύριων συντάξεων), στο δημοσιονομικό (για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τον ΦΠΑ), αλλά και τα εργασιακά, παρότι εκτιμούν ότι στο τελευταίο πεδίο η κόντρα γίνεται όχι για την ουσία των πολιτικών, αλλά για διαπραγματευτικούς λόγους, καθώς οι δανειστές δεν φαίνεται ότι θα επιμείνουν μέχρι τέλους για τις ομαδικές απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: