Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ο Α. Τσίπρας γυρεύει από μηχανής Θεό και προειδοποιεί το εσωτερικό του

Και ενώ οι πληροφορίες επέμεναν πως ουσιαστική πρόοδος στις συζητήσεις Ελλάδας-Θεσμών επί τεχνικού εδάφους, δεν έχει επιτευχθεί, όπου ξάφνου χθες, το Μαξίμου, δια πηγών του, ανακοινώνει ότι η συμφωνία ξεκινά να γράφεται, δίνοντας μάλιστα και το πλαίσιο αυτής.

Η χθεσινή διαρροή ήρθε σε συνέχεια φράσης κορυφαίου υπουργού, ο οποίος το Σάββατο, μιλώντας σε...
δημοσιογραφικό πηγαδάκι στο περιθώριο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δηλώσει: " Πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσει και να γράφεται η συμφωνία".
Η εν λόγω στιγμή για την κυβέρνηση κρίθηκε ότι ήταν ...χθες. Μόνον που οι Θεσμοί, δεν γνωρίζουν τίποτα επ αυτού. Χειρότερο όμως από το ότι δεν γνωρίζουν, είναι πως δεν το θεωρούν εφικτό.
Άλλωστε υπήρξε ομοβροντία δηλώσεων από τους ισχυρούς παίκτες της συμφωνίας (κομισιόν, βερολίνο, Eurogroup και Παρίσι) πως η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει περισσότερα, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση τι θέλει να κάνει στη ζωή της και άλλα τέτοια ...διθυραμβικά σχόλια απέσπασε η πρόθεση του Μαξίμου να δηλώσει ουσιαστικά: Αυτά θέλουμε, αυτά μπορούμε, επ αυτών θα συμφωνήσουμε.
Διότι τα σημεία του πλαισίου της συμφωνίας το οποίο δήλωσε η Αθήνα ότι ήδη ξεκινούν να αποτυπώνονται στο χαρτί, δεν είναι παρά οι ελληνικές παραδοχές για το δέον γενέσθαι. Ήτοι, η κυβέρνηση συμφωνεί με τον ...εαυτό της. Αλλά, διαπραγματεύεται δυστυχώς, με όλους τους άλλους.
Αλλά δεν είναι βέβαιον ούτε πως συμφωνεί με τον εαυτό της. Άλλως ο Πρωθυπουργός να μην είχε την ανάγκη σε δήλωσή του εξερχόμενος του ΥΠΟΙΚ να τονίσει ότι η κυβέρνηση δρα συλλογικά μεν αλλά την ευθύνη την έχει ο ίδιος και το υπουργικό συμβούλιο.
Αυτή η αποστροφή του, έρχεται σε συνέχεια εσωκομματικού μηνύματος με αποστολέα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο οποίος, μόλις η Δευτέρα, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο έντιμος συμβιβασμός, είπε επί λέξη, ότι οι αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, έχουν "γνωμοδοτικό" χαρακτήρα.

Στο δια ταύτα των διαβουλεύσεων: Σύμφωνα με αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται για άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας, " δεν είναι τόσο απλό να συμβεί, ούτε προβλέπεται να γίνει τις επόμενες 2-3 μέρες. Υπάρχει απόσταση που πρέπει να διανυθεί", είπε, αμφισβητώντας καταρχήν ότι υπάρχει περίπτωση να βγει "λευκός" καπνός πριν από τη σύναξη κορυφής τη Δευτέρα στο Βερολίνο ( Ο Ολάντ επισκέπτεται τη Μέρκελ).
Όπερ σημαίνει ότι το αίτημα της πολιτικής διαπραγμάτευσης στο φίνις (;) των διαβουλεύσεων, παραμένει για το Μαξίμου ζωντανό. Προανήγγειλαν άλλωστε ήδη απο χθες κυβερνητικές πηγές , ότι ο Πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει όποτε και όσες φορές χρειαστεί με τη γερμανίδα καγκελάριο, τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον γάλλο πρόεδρο, ζητώντας την συνδρομή τους στην "εξημέρωση" του άτεγκτου ΔΝΤ.
Επ αυτού χθες, ο κ. Τσίπρας, συνομίλησε με τον αμερικανό ΥΠΟΙΚ. Ουδείς ξέρει, τι συζητήθηκε αλλά η βολή από το ΔΝΤ ότι " η Ε.Ε είναι προετοιμασμένη για ένα Grexit", είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική.


Της Νίκης Ζορμπά

Δεν υπάρχουν σχόλια: