Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Ξαφνική εμπλοκή και πάλι στις διαπραγατεύσεις!

Μόνο εύκολη δεν φαίνεται να είναι η επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας και θεσμών, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τις γνωστές διαφορές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, διαφωνίες έχουν υπάρξει και για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, εταίροι και δανειστές ζητούν το πλεόνασμα να κινηθεί κοντά στο 2,5%, ενώ η...
κυβέρνηση μιλά για πλεόνασμα όχι μεγαλύτερο του 1,2 με 1,5%. Αν οι δανειστές επιβάλλουν τη θέση τους, προκύπτει ένα δημοσιονομικό κενό για φέτος της τάξεως των 2 δισ., το οποίο φυσικά θα ζητήσουν να καλυφθεί με νέα μέτρα.
Τις δυσκολίες που υπάρχουν για την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού, αναφέρθηκε σε μια «εξαιρετικά κρίσιμη διαπραγμάτευση», στην οποία όπως είπε «δεν υπάρχει κανένα τεχνικό πρόβλημα για να συμφωνήσουμε. Είναι μόνο θέμα πολιτικής βούλησης». «Αλλιώς ο πληγωμένος θα είναι η ίδια η Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν υπάρξει λιγότερη Δημοκρατία. Είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε σύντομα σε συμφωνία. Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Πρωθυπουργού.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο της κυβένησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κ. Δραγασάκης είχε αποχωρήσει από το Μ. Μαξίμου νωρίτερα το απόγευμα και αργότερα ακολούθησε ο κ. Σταθάκης.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου και υπενθυμίζουν το ζήτημα της ρευστότητας. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ. Επισημαίνουν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι υπάρχει μια αισιοδοξία από την κυβέρνηση αλλά και μια ανησυχία για το ότι πρέπει να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη. Ως προς αυτό παραπέμπουν στις σχετικές αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός το πρωί στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπως, μεταξύ άλλων, ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ότι πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που γεννήθηκε και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται ο πρωθυπουργός να συνεχίσει και τις επόμενες μέρες τις επαφές που ήδη έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Euroworking Group
Κατά την συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν τους εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί, έτσι ώστε να είναι ορατή μια συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: