Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Το backstage της Συνόδου στη Ρίγα: Ο διαχυτικός Γιούνκερ, τα πειράγματα με τις γραβάτες, τα γέλια Τσίπρα-Μέρκελ και μια ξανθιά θεά [εικόνες & βίντεο]

Mε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αναδεικνύεται σε... πειραχτήρι και τον Ελληνα πρωθυπουργό να έχει μια συζήτηση, προφανώς γεμάτη αστεϊσμούς αφού γελούσαν και οι δύο, με την Γερμανίδα καγκελάριο, η δεύτερη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα δεν φάνηκε να είναι και τόσο δυσάρεστη...
Τουλάχιστον από πλευράς διάθεσης.
Ο πρωταγωνιστής της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα ήταν αδιαμφισβήτητα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Λίγο οι αστεϊσμοί του, λίγο τα πειράγματά του, λίγο τα καυστικά του σχόλια, έθεσαν σε δεύτερη μοίρα ένα άλλο... δίδυμο, την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Ελληνα πρωθυπουργό, που όπως ήταν αναμενόμενο τράβηξαν επάνω τους όλα τα βλέμματα και την προσοχή δημοσιογράφων και φωτογράφων.
Το πειραχτήρι Γιούνκερ
Αν και ελάχιστοι ήταν αυτοί που γλίτωσαν σήμερα από τα πειράγματα του προέδρου της Κομισιόν, αδιαμφισβήτητα τα περισσότερα τα δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Την ώρα που προσερχόταν στη Σύνοδο ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο κ. Γιούνκερ, που ήταν επί της υποδοχής τον πλησίασε και τον αιφνιδίασε βάζοντας τη γραβάτα που φορούσε, πάνω στο ανοιχτό πουκάμισο του Ελληνα πρωθυπουργού που ξεκαρδίστηκε στα γέλια. Ταυτόχρονα, με το άλλο χέρι, ο πρόεδρος της Κομισιόν χτυπούσε φιλικά στην πλάτη τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, πάντως, φάνηκε να απολαμβάνει το φιλικό κλίμα... Εξάλλου δεν ήταν η πρώτη φορά που δεχόταν τα πειράγματα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και δεν ήταν και η τελευταία, αφού στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους στις 14:30 ο πρόεδρος της Κομισιόν... έλιωσε στην αγκαλιά του Ελληνα πρωθυπουργού.
Η θερμή υποδοχή Γιούνκερ στον Τσίπρα στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους:
Με τις γραβάτες, πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν, φαίνεται ότι είχε ένα... θέμα σήμερα, καθώς και σε άλλη φωτογραφία εντοπίστηκε να... παίζει. Αυτή τη φορά τα πειράγματα Γιούνκερ για τη γραβάτα τα δέχθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης και ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας Γιόχανες Χαν. Οχι για τη γραβάτα που δεν φορούσε, αλλά για αυτή που φορούσε και που ήταν ίδια με του προέδρου της Κομισιόν!
Aπό τα πειράγματα του προέδρου της Κομισιόν, πάντως, δεν γλίτωσε ούτε η Ανγκελα Μέρκελ, στην οποία φαίνεται ότι επιφύλαξε μια ιδιαίτερα θερμή υποδοχή.
Ωστόσο, θερμή δεν ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. «Γεια σου δικτάτορα» είπε ο Γιούνκερ στον Βίκτορ Ορμπάν. Οχι τυχαία βέβαια, καθώς προ ημερών ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας άφησε να εννοηθεί ότι σκέφτεται να επανέλθει στη χώρα του η θανατική ποινή, προκαλώντας την οργή της Κομισιόν και ανθρωπιστικών οργανώσεων παγκοσμίως.
Τα πειράγματα του προέδρου της Κομισιόν συνεχίστηκαν και εντός της Συνόδου, αφού κάπως μπέρδεψαν τις θέσεις τους με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Εκεί πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν φαίνεται ότι... επεχείρησε να βάλει μια τάξη:
Τα γέλια Τσίπρα-Μέρκελ
Αν και το κλίμα στις δηλώσεις τους, προσερχόμενοι, ήταν διαφορετικό, εντός της Συνόδου, Ανγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι κάθονταν δίπλα-δίπλα το έριξαν για τα καλά στα γέλια. Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος λίγα λεπτά είχε ζητήσει πιο εντατική δουλειά σε τεχνικό επίπεδο για την Ελλάδα, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση, οι δυο τους φάνηκαν να έχουν την ίδια χαρούμενη διάθεση. Γέλια και πειράγματα, μια καθαρά φιλική ατμόσφαιρα, όπως αυτή που υπήρχε και χθες στη συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ-Μέρκελ. Αλλωστε, η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, προσερχόμενη σήμερα στη Σύνοδο χαρακτήρισε τη χθεσινή μίνι σύσκεψη των τριών «πολύ φιλική και εποικοδομητική ανταλλαγή».



Ο πρωθυπουργός στο δρόμο για τη Σύνοδο. Τις εντυπώσεις κλέβει η ξανθιά θεά δίπλα του:



Ελένη Μπολοβίνη

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: