Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

WS Journal: Το πρόβλημα των δανειστών δεν είναι ο Βαρουφάκης, αλλά οι Έλληνες ψηφοφόροι


Η αλλαγή στην επιτελικό ομάδα για τις διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να φτάνει και όπως αναφέρει η εφημερίδα στη στήλη των γνωμών, η Αθήνα αντί να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλάζει πρόσωπα

«Υπάρχει μια νέα αισιοδοξία για τις προοπτικές της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μετά την απομάκρυνση του Βαρουφάκη. Το χρηματιστήριο ανέβηκε, ενώ τα ελληνικά ομόλογα έπεσαν. Οι επενδυτές... ελπίζουν σε μια λιγότερο πολεμική προσέγγιση, ικανή να φτιάξει το δρόμο της συμφωνίας. Μόνο που ο Βαρουφάκης δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των επενδυτών και των δανειστών – οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι το πρόβλημα», αναφέρει το άρθρο.


Clipboard01
Υπόσχεση ή απειλή
Αναφέρει, δε, πως ο Τσακαλώτος είναι -πολιτικά και ιδεολογικά- πολύ κοντά στον Τσίπρα, αλλά αναμένεται να καταφέρει λίγα πράγματα στο να λειάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ωστόσο, η εντολή που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους ψηφοφόρους του ήταν να σχίσει το μνημόνιο του 2010 και του 2012. Επίσης, η κυβέρνηση έλαβε εντολή να δεσμεύσει τους δανειστές της χώρας να του επιτρέψουν στην παλιά λογική των δαπανών, ενώ θα λαμβάνουν τα χρήματα της διάσωσης.
«Η συμφωνία δεν πρόκειται να συμβεί. Ο παραμερισμός του Βαρουφάκη δεν θα διευκολύνει την πολιτική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο Τσίπρας – να πείσει, δηλαδή, την Αθήνα να αποδεχθεί μια οποιαδήποτε συμφωνία. Θα πρέπει να μετριαστεί η δυνατότητα εξέγερσης από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο πρωθυπουργός παρουσιάσει στους βουλευτές το πακέτο των μέτρων. Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει τον κίνδυνο γι” αυτό και κάνει λόγο ακόμη και για δημοψήφισμα. Ανάλογα με το πόσο εμπιστεύεται κανείς το ελληνικό εκλογικό σώμα, αυτό είναι είτε μια υπόσχεση, είτε μια απειλή».
Αυξανόμενος σκεπτικισμός
Το άρθρο σημειώνει πως οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν έναν αυξανόμενο σκεπτικισμό γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και την πρόθεσή του να δεχθεί τις μεταρρυθμίσεις και καταλήγει ως εξής: «Μέχρι οι Έλληνες πολίτες κατανοήσουν την ανάγκη των άμεσων μεταρρυθμίσεων, η αλλαγή των προσώπων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν πρόκειται να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ».
crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: