Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Χωρίς απτά αποτελέσματα το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα [video]

Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική 

δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στα σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το ταξίδι του στη Μόσχα.
Δείτε τι μεταδίδει η ανταποκτρίτρια της «Κ» από τη Μόσχα:



Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το εάν συζητήθηκε η παροχή οικονομικής βοήθειας από την Ρωσία στην Ελλάδα, ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε πως «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες για επίλυση μίας κρίσης που είναι ευρωπαϊκή. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση διαφορετικά θα έχει πρόβλημα όλη η Ευρωζώνη και όχι μόνο η Ελλάδα».
Συνεχίζοντας δε ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, έχει χρηματοοικονομικά προβλήματα, τα οποία, όμως, θα επιλύσει μέσα στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την αναπτυξιακή και οικονομική συνεργασία με την Ρωσία. Πρόσθεσε ότι είμαστε συνεπιβάτες και συνοιδιοκτήτες στο ευρωπαϊκό καράβι.

«Κανείς δεν μπορεί να μας πετάξει από το καράβι. Είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες στο καράβι και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας πετάξει έξω. Αν αρχίσει ο ένας να πετάει τον άλλο έξω, τότε το καράβι θα πάει στα βράχια».

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια, ωστόσο στο πλαίσιο των έργων που συζητήθηκαν μπορεί να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις που να μας επιτρέψουν να δανειοδοτήσουμε κάποια έργα από κοινού. Αν θα υπάρξει για παράδειγμα ένα έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι από αυτά τα κέρδη μπορούν να καλυφθούν και κάποιες αποπληρωμές».

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Ρωσίας για συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε εξάλλου πως η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη που μπορεί να κάνει χρήση της γεωστρατηγικής της θέσης προς όφελος των Ελλήνων πολιτών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις» που ήταν σε ύφεση τα τελευταία χρόνια. Είπε δε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησε την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα.

Δείτε τις δηλώσεις Τσίπρα-Πούτιν:


Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας ο κ. Πούτιν επισήμανε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της βιομηχανίας αλλά και του πολιτισμού. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «στο έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Ρωσία τον επόμενο χρόνο με πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα αποβλέπουν στη διάδοση της ρωσικής και ελληνικής γλώσσας». Επίσης σημαντικός είναι όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος και ο τομέας του τουρισμού καθώς και η διευθέτηση του Κυπριακού.
Ο κ. Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι στις συζητήσεις με τον κ. Πούτιν τέθηκε και το ζήτημα ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων, καθώς και το θέμα της άρσης των ρωσικών αντίμετρων σε ελληνικά προϊόντα.

«Η πληγή στην ελληνική οικονομία εξαιτίας των αντίμετρων υπήρξε σημαντική αλλά τα αντίμετρα ήρθαν να απαντήσουν σε κάποιες κυρώσεις με τη λογική των οποίων διαφωνούμε και είναι μια άποψη που έχουμε διατυπώσει σε Συνόδους Κορυφής και προς τους εταίρους μας. Εργαζόμαστε προκειμένου να προωθηθούν επιλογές διαλόγου και συνεννόησης για αυτό στηρίζουμε και τη συμφωνία του Μινσκ. Στόχος Ελλάδας και Ρωσίας είναι να υπάρξει μια ανάπτυξη της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Πέρισυ οι εμπορικές συναλλαγές μειώθηκαν κατά 40%. Θα καταβάλλουμε προσπάθεια να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις στο προηγούμενο επίπεδο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων της Ρωσίας με την Ελλάδα θα είναι προς όφελος και των δανειστών της χώρας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρηθεί από όλες τις πλευρές η συμφωνία του Μινσκ για την ουκρανική κρίση, που είναι το κλειδί για να αφήσουμε πίσω τον φαύλο κύκλο των κυρώσεων.

Η Ρωσία δεν μπορεί να απουσιάζει από την οικοδόμηση συστήματος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών, προηγήθηκε, παρουσία των δημοσιογράφων, η υπογραφή των κάτωθι εγγράφων. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για το έτος 2016, ως έτος Ελλάδας στη Ρωσία και έτος Ρωσίας στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψαν κοινό πρόγραμμα δράσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2015 – 2016 καθώς και κοινή δήλωση με την ευκαιρία της 70ης επετείου από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Θερμή υποδοχή Πούτιν σε Τσίπρα

Νωρίτερα ο ρώσος Πρόεδρος καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο είπε ότι Αθήνα και Μόσχα πρέπει να συνεργαστούν για να βελτιώσουν ττην κατάσταση των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Ο κ. Τσίπρας, απο την πλευρά του, μίλησε για επανεκκίνηση των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας.

Ο κ. Πούτιν επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο δέχθηκε στις 13:40 στο Κρεμλίνο. Κατά την σύντομη συζήτηση των δύο ηγετών μπροστά στις κάμερες, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να επαναφέρουν τις εμπορικές σχέσεις τους στο σημείο στο οποίο βρίσκονταν μέχρι τον περασμένο χρόνο.

«Είναι μεγάλη χαρά μας που σας καλωσορίζουμε στη Μόσχα πριν από τη γιορτή του Πάσχα, κοινή μας γιορτή» δήλωσε ο κ. Πούτιν. «Πρέπει να τονίσω τον πολύ ιδιαίτερο φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων, εννοώντας βεβαίως τις πνευματικές παλιές ρίζες. Θέλω να πω ότι τις προάλλες η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδος, είχαμε την πρώτη θέση. Την περίοδο 2009-2013 ο όγκος των ανταλλαγών μας είχε διπλασιαστεί. Δυστυχώς, όμως, πέρυσι είχαμε μείωση κατά 40%. Νομίζω ότι η επίσκεψή σας είναι πολύτιμη, γιατί πρέπει να βρούμε τους λόγους και να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε για να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά. Και πάλι με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω την ελληνική αντιπροσωπεία».

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για την θερμή υποδοχή και εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για το γεγονός ότι βρίσκεται στη Μόσχα και κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία «αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης».

«Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος», τόνισε ο κ. Τσίπρας. « Όπως είπατε, πράγματι, υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξ αιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξ αιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης. Και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία. Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Σταθερά προσανατολισμένη στην Ευρωζώνη

Σταθερά προσανατολισμένη στην Ευρωζώνη σε αναζήτηση λύσης για το ζήτημα του χρέους και των θεμάτων που εκκρεμούν σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, δήλωνε η ελληνική κυβέρνηση λίγο πριν την συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Ρώσο προέδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, για τα θεματα αυτά βρίσκεται ήδη μία διαδικασία σε εξέλιξη, σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, στην οποία δεν παρεμβαίνει η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν οτι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια απο τη ρωσική πλευρά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο θέμα κατά τη σημερινή συνάντηση. Αναφορικά με τις παραινέσεις και νουθεσίες ευρωπαικών παραγόντων, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την προσέγγιση Αθήνας-Μόσχας, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι δεν είναι απαραίτητες, ότι η ελλάδα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει εντός του πλαισίου της Ε.Ε. και προσθέτουν ότι κάθε χώρα φροντίζει και για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεών της.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν η οικονομική και εμπορική συνεργασία, οι επενδύσεις, οι ελληνικές εξαγωγές στο πλαίσιο των δεσμεύσεων και υποχεώσεων της Ε.Ε. , επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες και τα ενεργειακά. Επιπλέον, η διεθνής πολιτική ατζεντα της περιοχής, ζητήματα ασφαλείας, η Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή. Επίσης, θα συζητηθεί η προώθηση των διμερών σχέσεων σε μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο και θα διερευνηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσης τουρισμού.

Στεφάνι στα τείχη του Κρεμλίνου

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα άρχισε με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν εκτός από την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Μόσχα, και οικογένειες αντιστασιακών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσά τους η Αγνή Σιδερίδου, κόρη της ηρωίδας της Αντίστασης Ηλέκτρα Αποστόλου, ο Αλέξανδρος Διονυσιάδης και η Λιουμπόφ Κελεσίδη.

Ο υποδιοικητής της στρατιωτικής φρουράς ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό που αφιέρωσε χρόνο για να τιμήσει τους νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως τιμά τους πολίτες που έδωσαν τη ζωή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στον ναζισμό και πως μ’ αυτό τον τρόπο τιμάει και τους Έλληνες πεσόντες.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: