Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Reuters: Πως η Αθήνα «έκαψε το χαρτί» του Grexit


Το παιχνίδι για την Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά καθώς η απουσία του κινδύνου μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην Ευρωζώνη έχει μεταβάλλει τις ισορροπίες μεταξύ της Αθήνας και των Βρυξελλών.

Αυτό τουλάχιστον αποφαίνεται το πρακτορείο Reuters και ο δημοσιογράφος Mike Dolan, ο οποίος σε ανάλυσή του, καθιστά σαφές πως η Ελλάδα έχει απολέσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί, αυτό του...
Grexit!
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούσε πως η απειλή του Grexit θα δηλητηρίαζε τις αγορές και θα εκτόξευε το κόστος δανεισμού της περιφέρειας, ασκώντας πιέσεις στο Eurogroup προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Αθήνας.
Αλλά, συνεχίζει, ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης φαίνεται πως δεν επηρεάζει τις αγορές καθώς δεν αποτυπώνεται στα κρατικά ευρωπαϊκά ομόλογα.
Το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα οι ευρωπαϊκές μετοχές αιωρούνται σε υψηλό επτά ετών.
«Αυτά τα επιτεύγματα είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτα, δεδομένων των πιέσεων στην ελληνική αγορά» σχολιάζει το Reuters.
Οι αναλυτές πλέον, καθιστούν σαφές πως το Grexit δεν απειλεί και δεν τρομάζει την Ευρωζώνη.
«Η Ελλάδα δεν είναι ικανή να υπονομεύσει την ανάκαμψη ή να μεταδώσει τον κίνδυνο στην περιφέρεια» επισημαίνει ο W. Sturkenboom, αναλυτής της Russell Investments.
Πάντως, το Reuters αποσαφηνίζει πως το πλέον πιθανό σενάριο είναι αυτό της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
«Ακόμη όμως, και στο ενδεχόμενο της ρήξης, ο αντίκτυπος φαντάζει ηπιότερος μπροστά στο χάος που θα προκαλούταν πριν από τρία χρόνια» διευκρινίζει το πρακτορείο.
Βέβαια, το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως ορισμένοι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει πως ο κίνδυνος του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται σε πολιτικό και όχι οικονομικό επίπεδο, καθώς υπήρχε ο φόβος πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα έδινε ισχυρή ώθηση σε παρόμοιας ιδεολογίας κινήματα σε όλη την Ευρώπη.
«Δεν υπάρχει άλλη Ελλάδα και δεν υπάρχει άλλος ΣΥΡΙΖΑ» απαντά η JP Morgan, σημειώνοντας πως το μοναδικό λαϊκιστικό κόμμα που ζητά την έξοδο μίας χώρας από την Ευρωζώνη είναι η ιταλική Λίγκα του Βορρά.
Μάλιστα, καταλήγει η JP Morgan, ένα ενδεχόμενο Grexit θα αποδυναμώσει ακόμη περαιτέρω την απήχηση των «αδελφών» κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: