Τρίτη 28 Απριλίου 2015

F.T.: «Ο Τσίπρας παραμέρισε τον Βαρουφάκη. Είναι έτοιμος για συμβιβασμούς»


Πρωτοσέλιδο στους Financial Times είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ο οποίος «παραμερίστηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά από άκαρπες διαπραγματεύσεις τριών μηνών», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα...




ft baroufakis
Η οικονομική εφημερίδα συνοψίζει τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η κίνηση αυτή ήρθε μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση στη Ρίγα της Λετονίας, όπου ο κ. Βαρουφάκης κατηγορήθηκε από τους ευρωπαίους συναδέλφους του ότι «χάνει χρόνο». Οι F.T. σημείωνουν επίσης, ότι οι ανακατατάξεις αυτές από τον Αλέξη Τσίπρα υποδηλώνουν και πως είναι έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς με τους πιστωτές, καθώς η Ελλάδα πασχίζει να συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς αυτό το μήνα.
«Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την πιθανότητα συμφωνίας» τονίζει ο Μουχτάμπα Ραχμάν, αναλυτής ρίσκου στο Eurasia Group. «Ο Βαρουφάκης ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Η σχέση του με τον Τσίπρα και η θέληση του Τσίπρα να τον αφήνει ελεύθερο ήταν το κεντρικό ερώτημα στο οποίο εστίαζαν οι επενδυτές», προσθέτει.
Το δημοσίευμα εστιάζει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που πλέον αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, περιορίζοντας το ρόλο του κ. Βαρουφάκη και επισημαίνεται πως πρόκειται για έναν οικονομολόγο που έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης, αναφέρουν οι FT, επέστρεψε από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ για να αναλάβει τον συντονισμό του συμβουλίου των οικονομολόγων της Ελλάδας και θα είναι πλέον αυτός που θα χειρίζεται τις καθημερινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Θεωρείται πιο μετριοπαθής από τον προκάτοχό του Νίκο Θεοχαράκη συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη που επίσης δέχθηκε πυρά από τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.
Το δημοσίευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν παρατηρήσει τις τελευταίες εβδομάδες σημάδια ότι αυξάνονται οι διαφορές ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον κ. Βαρουφάκη και απεύθυναν προσωπικές εκκλήσεις στον κ. Τσίπρα και στον πραγματιστή αντιπρόεδρο του, τον κ. Δραγασάκη, να εμπλακούν πιο ενεργά στις διαπραγματεύσεις.
Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως η κυβέρνηση «ευνουχίζει τον κ. Βαρουφάκη και και προσπαθεί να στείλει στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ μήνυμα πολιτικής βούλησης για συμφωνία».
Παρότι εξακολουθούν να υφίστανται ουσιαστικές διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της από την ευρωζώνη, πολλοί από όσους μετέχουν στις συνομιλίες έχουν κατηγορήσει για το αδιέξοδο τις διαρκείς ανατροπές της κανονικής διαπραγματευτικής διαδικασίας από τον Γ. Βαρουφάκη
Κάνοντας μία ακόμα υποχώρηση, η Αθήνα πρόκειται να διαβεβαιώσει ότι οι τεχνικές ομάδες των επιτηρητών θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στα υπουργεία. Με εντολές του κ. Βαρουφάκη, τα τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είχαν περιοριστεί στο να λαμβάνουν κείμενα και email μόνο στα ξενοδοχεία τους, διαδικασία που είχε εκληφθεί ως μία ακόμα προσπάθεια να καθυστερήσουν οι συνομιλίες.
«Ο Βαρουφάκης έχει γίνει το πιο μεγάλο εμπόδιο σε μια ελληνική συμφωνία», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής αναλυτής για ευρωπαϊκά ζητήματα στη συμβουλευτική υπηρεσία ανάλυσης κινδύνωνEurasia Group. «Η σχέση του με τον Τσίπρα, καθώς κι η βούληση ή όχι του τελευταίου να τον παραμερίσει είναι το βασικό ερώτημα στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι επενδυτές».

Θετικό βήμα, ο νέος ρόλος του Χουλιαράκη
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι από την αντικατάσταση του κ. Θεοχαράκη από τον προκάτοχό του Γιώργο Χουλιαράκη, στενό συνομιλητή του πραγματιστή αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.
Ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα νωρίτερα μέσα στο έτος από τη διδασκαλία οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία, θα αναλάβει τις καθημερινές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλες, οι οποίες έχουν πλέον ξαναξεκινήσει κατόπιν μίας πρόσκλησης για συνδιάσκεψη τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετέχει στις συζητήσεις ο κ. Χουλιαράκης θεωρείται πιο εποικοδομητικός και είναι «έτη φωτός» πιο εξοικειωμένος με τις λεπτομέρειες του προγράμματος από τον κ. Θεοχαράκη.

Το who is who του Τσακαλώτου
Ενώ ο κ. Βαρουφάκης διατηρεί τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για οικονομικά θέματα, ορίστηκε ως συντονιστής της νέας ομάδας. Οικονομολόγος με σπουδές στην Οξφόρδη, ο κ. Τσακαλώτος είναι κοντά στον κ. Τσίπρα και η τοποθέτησή του σε αυτή τη θέση θεωρείται ως προσπάθεια να προστατευτεί η καινούρια ομάδα από την επιρροή του Γ. Βαρουφάκη.
Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος επέμεινε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα εξακολουθήσει να μετέχει στις διαπραγματεύσεις ως επικεφαλής μιας νέας πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και θα παραμείνει στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και ενεργειών της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: