Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Δημοσκόπηση El Pais: Συνεχίζεται η πτώση των Podemos – Στο 1,3% η διαφορά από τον Ραχόι

ImageHandlerKάμψη παρουσιάζουν τα ποσοστά του νέου αριστερού κόμματος Podemos της Ισπανίας, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Ελ Παΐς, η οποία δείχνει ότι τέσσερα κόμματα δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολες τις προβλέψεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα...
διεξαχθούν στο τέλος του έτους.
Μετά την εντυπωσιακή άνοδό του στις δημοσκοπήσεις, το φθινόπωρο και το χειμώνα, το Podemos εμφανίζει τώρα μικρή κάμψη, ωστόσο παραμένει πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των Ισπανών ψηφοφόρων: σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metroscopia, που διενεργήθηκε στο διάστημα 7-9 Απριλίου, εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα θα συγκέντρωνε ποσοστό 22,1% ενώ τον Μάρτιο στο ίδιο ερώτημα το ποσοστό του έφτανε το 22,5%.
Σε πολύ μικρή απόσταση ακολουθούν οι Σοσιαλιστές (PSOE), το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το νεοϊδρυθέν, κεντροδεξιό Ciudadanos. Το PSOE, επωφελούμενο και από τα θετικά αποτελέσματα που κατέγραψε στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας, στις 22 Μαρτίου, έχει ανέβει στο 21,9%, από 20,2% τον Μάρτιο.
Ανοδική είναι και η τάση του κυβερνώντος PP, του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που φτάνει στο 20,8%, από 18,4% τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά το Ciudadanos, το οποίο προτείνει λιγότερο ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις σε σχέση με το Podemos, στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 19,4%, από 18,4% που είχε τον Μάρτιο και 12,2% τον Φεβρουάριο.
Πάντως, τα ποσοστά και των τεσσάρων κομμάτων βρίσκονται εντός του περιθωρίου λάθους της δημοσκόπησης (συν/πλην 3,2%), γεγονός που αφήνει να πλανάται η αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.
Το μόνο βέβαιο φαίνεται ότι είναι πως ο νικητής, όποιος και αν είναι αυτός, θα χρειαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα διαθέτει την άνετη κυβερνητική πλειοψηφία που απέσπασε το PP στις εκλογές του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: