Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Eυρώ τέλος, έρχεται το δολάριο, o ρόλος ΓΑΠ-Σόρος

ΚΟΜΒΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΗΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΕΧΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ LAZARD

O Aλέξης Τσίπρας συνάντησε τον Γιώργο Παπανδρέου. 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μόλις επέστρεψε από το Παρίσι όπου έδωσε διάλεξη προσκεκλημένος του Ιδρύματος Σόρος πέταξε στις ΗΠΑ για να...
συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου.
Λίγες μέρες πριν ο υπουργός Αμυνας θα προκαλούσε πανικό με την συμφωνία των 500 εκατομμυρίων ευρώ με τηνLockheed Martin.
Την ίδια ώρα από το Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές τους ενώ κατηγορούν τους εταίρους ότι απορρίπτουν διαρκώς τις ελληνικές προτάσεις χωρίς να αντιπροτείνουν οτιδήποτε και αναφέρουν ως παράδειγμα τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Το σκηνικό ρήξης είναι απόλυτο.
Την ίδια στιγμή κυκλοφορεί ένα σενάριο (συνομωσιολογίας) που θέλει την Ελλάδα να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις ΗΠΑ με στόχο να προσδεθεί στο δολάριο!
Κομβικό ρόλο στην μεταπήδηση από το ευρώ στο δολάριο έχει ο κύριος της φωτογραφίας (Ματιέ Πιγκάς) και η εταιρία του Lazard, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι σταθερός σύμβουλος των Ελλήνων υπουργών Οικονομικών.
Ο Βαρουφάκης τους διατήρησε ενώ ο Πιγκάς μιλώντας σε γαλλικά ΜΜΕ υποστήριζε ότι στα Eurogroup ήταν η σκιά του Βαρουφάκη.
"Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοινώνει την ανάθεση στην εταιρία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD του ρόλου του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης".
Eνας κολοσσός, η επενδυτική τράπεζα Lazard ανέλαβε σύμβουλος του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Η επενδυτική εταιρεία, ανάμεσα στους πελάτες της οποίας είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γερμανίας προτείνει το κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους προκαλώντας εφιάλτη στην Μέρκελ.
Ο Ματιέ Πιγκάς (photo), ανώτατο στέλεχος της τράπεζας Lazard, η οποία παρείχε συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους της ως το 2012, εισηγήθηκε σήμερα τη μείωση κατά 50% του χρέους που διακρατούν οι πιστωτές που ανήκουν στον επίσημο τομέα.

«Αυτή η αναδιάρθρωση είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν είναι μόνον απαραίτητη, αλλά είναι επίσης εφικτή», είπε ο Ματιέ Πιγκάς σε μια δήλωσή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business, και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει γίνει εργαστήριο για αυτό στο οποίο μπορεί να μετατραπεί όλη η Ευρώπη αύριο».

«Πιστεύω ότι πρέπει να απομειωθεί κατά το 50% το χρέος της Ελλάδας που διακρατείται από δημόσιους φορείς», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Λαζάρ στην Ευρώπη. Η γαλλοαμερικανική τράπεζα είχε προσφέρει συμβουλές στην Ελλάδα το 2010 και το 2012 και σήμερα παίζει ρόλο συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το 2012 είχε αναδιαρθρωθεί το χρέος που διακρατούσαν πιστωτές του ιδιωτικού τομέα και όχι εκείνο που βρισκόταν στα χαρτοφυλάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ, υπενθύμισε ο Πιγκάς: «από τα 320 δισεκ. ευρώ και κάτι του (σ.σ. σημερινού) χρέους, περίπου το 75% διακρατείται από τον επίσημο τομέα. Η αναδιάρθρωση πρέπει να αφορά αυτό το τμήμα του δημόσιου χρέους», δηλαδή περίπου τα €200 δισεκ., έκρινε ο ίδιος.

«Έχουμε μια πανοπλία πιθανών λύσεων: την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση των επιτοκίων, και μια λύση ακόμη πιο ριζοσπαστική, η οποία αποκαλείται “κούρεμα” (σ.σ. ο Πιγκάς χρησιμοποίησε τον αγγλικό όρο, haircut, στη συνέντευξη), μια απομείωση του χρέους» εξήγησε.

«Πιστεύω ότι αν το χρέος αυτό μειωθεί κατά 50%», μειωθεί δηλαδή «κατά τα 100 δισεκατομμύρια από αυτά τα 200 δισεκατομμύρια, τούτο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει στον λεγόμενο αποδεκτό λόγο χρέους του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στο 100% ως 120% του ΑΕΠ, από 170% σήμερα», διευκρίνισε ο Πιγκάς. 
Η αμερικανικών συμφερόντων επενδυτική τράπεζα ιδρύθηκε από τους Γαλλοεβαίους αδελφούς Σιμόν, Αλεξάντρ και Ελί Λαζάρ (Lazard) το 1848 με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 9.000 δολάρια.

Σύντομα οι δραστηριότητες της επεκτάθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο, όπου οι μέτοχοι ασχολήθηκαν με εμπόριο ράβδων χρυσού και «χρηματοοικονομικές υπηρεσίες» της εποχής. Με την πάροδο του χρόνου πέρασαν στις τραπεζικές εργασίες και το εμπόριο συναλλάγματος, και ο εξάδελφος των ιδρυτών Αλέξανδρος Βέιλ ανέλαβε τον έλεγχο του ομίλου.


Σήμερα η Lazard ασχολείται - ταυτόχρονα - με περισσότερες από 70 συμφωνίες που αφορούν την αναδιάρθρωση χρέους σε πάνω από 20 επιχειρηματικούς κλάδους παγκοσμίως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τράπεζας. Πρόσφατα παρείχε σχετικές συμβουλές στην Αργεντινή, το Εκουαδόρ και την Ακτή Ελεφαντοστού αναφορικά με τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους τους, ενώ κύκλοι του ΔΝΤ αναφέρουν ότι έχει εμπλακεί και στην περίπτωση της Ουγγαρίας, η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία του Ταμείου.
Με έδρα τη Νέα Υόρκη (και μάλιστα στο Rockefeller Center-κεντρική photo, το οποίο ανεπιτυχώς προσπάθησε προ ετών να αγοράσει) και γραφεία που απλώνονται σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, η Lazard θεωρείται ένας από τους πρώτους μετόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Επίσης έχει αναλάβει το συμβουλευτικό μέρος της αναδιάρθρωσης χρέους εταιρειών και κρατών, συνολικού ύψους 300 δισ. δολαρίων. Παράλληλα διαχειρίζεται πάνω από 1.000 συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών.
Τα καθαρά κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2010 έφτασαν τα 61,4 εκατ. δολάρια.
Μεταξύ των σημαντικότερων πελατών είναι οι κολοσσοί των εξοπλισμών: η Daimler-Chrysler (των Eurofighter), η Lockheed Martin (των F-16) και η Northrop - Grunman (που μεταξύ άλλων παράγει πυραύλους και ραντάρ για F-16), καθώς και οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας.
Η Lazard άρπαξε τη σκυτάλη της εμπλοκής στα ελληνικά πράγματα το 2008, όταν η On Telecoms την επέλεξε προκειμένου να της βρει στρατηγικό  επενδυτή. Σύντομα ήρθαν και οι δουλειές του Δημοσίου. Η Lazard και η Εθνική (NGBI) ανέλαβαν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης - μέσω αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή - της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η διαδικασία αυτή, αν και δεν απέδωσε στην πρώτη φάση, είχε τελικά επιτυχή έκβαση.
Ακόμη περιλήφθηκε στην ομάδα συμβούλων της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την πώληση στοιχείων ενεργητικού του πτητικού έργου και της Τεχνικής Βάσης της Ολυμπιακής στη MIG. Λίγους μήνες αργότερα της ανατέθηκαν από το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καθήκοντα ανεξάρτητου εκτιμητή για τις προτάσεις της Thyssen Krupp για τον μελλοντικό βασικό μέτοχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: