Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Πατάς ένα κουμπί και βγαίνει μια δραχμή;

Στο προηγούμενο άρθρο της σειράς είχαμε δει τις σημαντικότερες λεπτομέρειες της πρώτης από τις τρεις κύριες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, για να υπάρξει φυσική κυκλοφορία του νέου νομίσματος. 
Σήμερα θα εξετάσουμε την προσαρμογή της πληροφοριακής υποδομής της χώρας για μια ομαλή μετάβαση.
Έχει επικρατήσει η εντύπωση πως, σε περίπτωση θέσπισης νέου νομίσματος, η προσαρμογή των συστημάτων Ι.Τ. θα είναι...

κάτι σχετικά απλό, εύκολο και όχι χρονοβόρο. 
Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. 
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά τεχνικό για να αναλυθεί και εξηγηθεί διεξοδικά με λίγες λέξεις. Υποχρεωτικά λοιπόν, θα το εξετάσουμε χωρίς πληθώρα λεπτομερειών. Θεωρώ όμως ότι, ακόμη κι έτσι, οι δυσκολίες που παρουσιάζει γίνονται περισσότερο από προφανείς.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διαχωριστούν τα συστήματα σε:
- αυτά που πρέπει να είναι έτοιμα από την πρώτη ημέρα και
- εκείνα που μπορούν να προσαρμοσθούν αργότερα.

Στα πρώτα ανήκουν κυρίως τα τραπεζικά συστήματα. Αλλά όχι μόνο. Άλλες περιπτώσεις είναι τα κρατικά συστήματα ελέγχου στις εισόδους της χώρας ή τα συστήματα των αεροπορικών και ναυτιλιακών εταιρειών. Κοινά σε όλες τις περιπτώσεις η πολύμηνη προετοιμασία, ο σχεδιασμός και η οργάνωση. Σκεφτείτε μόνο ότι, σε κάθε τράπεζα, λειτουργούν τέσσερεις διαφορετικές «πλατφόρμες» (Windows, Unix, proprietaries), τουλάχιστον. Υπάρχει τράπεζα με έξη. Δεν μπαίνω καν στις διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού και τις πολλαπλές ασυμβατότητες δικτύωσης.

Η υλοποίηση θα διαρκέσει, λογικά, μία με δύο εβδομάδες.

Άλλη μία, οι δοκιμές.


Η εφαρμογή (δηλ. η ενημέρωση των συστημάτων με τις αλλαγές) χρειάζεται δύο μέρες και αποτελεί το πλέον εύκολο μέρος.

Όλα αυτά, υπενθυμίζω, πρέπει να γίνουν με απόλυτη μυστικότητα. Με την συμμετοχή πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, ίσως και χιλιάδων. Με τεράστια κόστη που, μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία, θα πρέπει να «κρυφτούν».

Με ποιο τρόπο όταν, οι σχετιζόμενες επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, εφαρμόζουν Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα; Και τα Τελωνεία και οι άλλες κρατικές υπηρεσίες; Πως θα βρουν τα απαραίτητα κονδύλια; Επαναλαμβάνω, μιλάμε για πολλά εκατομμύρια. Μπορεί κι εκατοντάδες. Δύσκολα, για να μην πω ακατόρθωτα, πράγματα. Αν θέλει κανείς να διατηρήσει το μυστικό. Το οποίο πρέπει να μείνει επτασφράγιστο. Διότι διαφορετικά οι συνέπειες στην οικονομία θα είναι φοβερές. Ιδίως στα χαμηλότερης οικονομικής δυνατότητας κοινωνικά στρώματα. Το βρίσκετε εφικτό;

Τα συστήματα που έχουν την δυνατότητα να εναρμονιστούν μετά την εφαρμογή του νέου νομίσματος, αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία της πληροφοριακής υποδομής της χώρας. Χωρίς αυτά, απλά, δεν λειτουργεί.

Κάποιες, προνοητικές, πολυεθνικές εταιρείες έχουν ήδη προσαρμόσει την Ι.Τ. υποδομή τους. Τα συμβόλαια δόθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014. Η παράδοση των αλλαγμένων συστημάτων έγινε στα μέσα Νοεμβρίου. Χρειάστηκαν δηλαδή παραπάνω από δύο «γεμάτους» μήνες. Χωρίς καμία πίεση χρόνου και από επαγγελματίες με εμπειρία στο εκάστοτε σύστημα (Υ.Γ.1). Πως θα προσαρμοστούν τα δεκάδες συστήματα του Ελληνικού κράτους σε λίγες μέρες; Θα «κατεβάσει ρολά» η Πολιτεία για εβδομάδες; Δεν θα λειτουργούν οι εφορίες, τα ταμεία; Πως θα προλάβουν να ενημερώσουν τις υποδομές τους οι αλυσίδες λιανικής; Θα μείνουν κλειστές για ένα μήνα ή και παραπάνω; Τι θα συμβεί με τα συστήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Αυτά δεν χρειάζονται ανάλογο χρόνο. Είναι μικρά και με εύκολη συντήρηση. Αλλά είναι δεκάδες χιλιάδες. Που θα βρεθεί το εξειδικευμένο προσωπικό για να ενημερωθούν όλα αυτά; Θα μπορούσε βέβαια να γίνει όλη η προεργασία, όπως στην πρώτη κατηγορία. Από πριν. Τότε όμως μιλάμε πλέον για ανάμειξη πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Ποια μυστικότητα να τηρηθεί, τότε;

Πιστεύω πως τα παραπάνω αρκούν για να αναδείξουν την πολυπλοκότητα και τις τεράστιες δυσκολίες του εγχειρήματος. Και αυτά δεν αποτελούν παρά μόνο την «επιφάνεια» του θέματος. 
Υπάρχουν δεκάδες άλλα ερωτήματα και προβλήματα που πρέπει να λυθούν, ώστε να γίνει σωστά η προσαρμογή όλων των πληροφοριακών συστημάτων. Πρόκειται για κολοσσιαίο έργο με αναρίθμητες δυσκολίες και μηδενικά περιθώρια λαθών. Εσείς θα θέλατε να το προσπαθήσει η Ελλάδα;

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

Υ.Γ. 1 Συνήθως τις αλλαγές τέτοιου τύπου, στον ιδιωτικό τομέα, αναλαμβάνει η εταιρεία που έχει συμβόλαια συντήρησης για το σύνολο των συστημάτων της πολυεθνικής. Σε τέτοιου ύψους μεγέθη είναι, συνολικά, φτηνότερο και ταχύτερο.

Υ.Γ. 2 Η σειρά άρθρων «Ευρώ ή δραχμή» θα συνεχίζεται σε κάθε ευκαιρία που θα παρέχεται από την τρέχουσα επικαιρότητα.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: