Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

«Βάζουν χέρι» στα κοινοτικά κονδύλια των Περιφερειών, μπλόκο σε όλα τα έργα!

stathakis

Όλες οι οργανώσεις κατασκευαστικών εταιρειών προειδοποιούν για απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας και καταγγέλλουν υπαναχώρηση του Γ. Σταθάκη

Υπαναχωρεί η κυβέρνηση από τις προ ημερών υποσχέσεις της και τελικά «βάζει χέρι» στα ευρωπαϊκά κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, απαιτώντας ως...
τις 19 Απριλίου την επιστροφή από τις Περιφέρειες των κατανεμημένων χρηματοδοτήσεων του ΠΔΕ, καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους όλες οι οργανώσεις κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας.
Αυτό που επιχείρησε προ μιας εβδομάδος περίπου (δείτε εδώ) και μετά υπαναχώρησε (δείτε εδώ)!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Παρά τις περί του αντιθέτου έγγραφες διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη και ταυτόσημες δηλώσεις του Υφυπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, σε νέα σημερινή συνάντηση ο Υπουργός γνωστοποίησε στον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Κώστα Αγοραστό ότι θα πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια από τα αποθεματικά του ΕΣΠΑ που υπάρχουν στα ταμεία των Περιφερειών. Χρήματα που αφορούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα, τα οποία, μετά από μια τέτοια εξέλιξη, θα «τιναχτούν στον αέρα».
Η απόφαση αυτή συνιστά «ταφόπλακα» στα έργα σε όλη την Ελλάδα, όπως υπογραμμίζουν οι Εργοληπτικές Οργανώσεις, καθώς, σχεδόν οριστικά και αμετάκλητα, βάζει τέλος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης εκατοντάδων έργων σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ως το τέλος του χρόνου.
Ταυτόχρονα υποχρεώνει τις κατασκευαστικές εταιρείες σε διακοπή των εργασιών και εν συνεχεία σε διάλυση των συμβάσεων με υπαιτιότητα του δημοσίου, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια:
• την αύξηση της ανεργίας,
• την αδυναμία καταβολής μισθών και ασφαλιστικών εισφορών,
• την αδυναμία ανταπόκρισης σε φορολογικές υποχρεώσεις,
• την κατάρρευση ενός ολόκληρου παραγωγικού κλάδου, όπως είναι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, αλλά και ενός πολλαπλάσιου πλήθους επιχειρήσεων, που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με την παραγωγή των δημοσίων έργων στη χώρα μας.
Επιπροσθέτως, η χώρα θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στα ταμεία της ΕΕ και όσα χρήματα έχουν δαπανηθεί έως τώρα για τα έργα τα οποία δεν θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2015.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των αποκαλύψεων ότι έχουν «παγώσει» οι πληρωμές έργων του ΕΣΠΑ από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δεν εκτελεί ούτε τις εγκεκριμένες από το Υπουργείο Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας και Τουρισμού πληρωμές. Μάλιστα, η Τράπεζα, με ανακοίνωσή της, δεν διέψευσε τις αποκαλύψεις και παρέπεμψε το θέμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!
Το καινοφανές αυτό φαινόμενο έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των άλλων οικονομικών προβλημάτων του κατασκευαστικού κλάδου, και δεν συνάδει με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας και Τουρισμού, περί στήριξης των περιφερειακών, μικρών και μεσαίων τεχνικών έργων, με στόχο την ανάταξη της Οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: