Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Τα τρία σενάρια

Αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα εμπνέει διαχρονικά τους γελοιογράφους για το "λεφτά υπάρχουν", ο Αντώνης Σαμαράς για το "εγώ τα σκίζω κάθε μέρα τα Μνημόνια", ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι στιγμής τείνει να περάσει στην αθανασία για το "go back κυρία Μέρκελ"! 

Προφανώς από την ατάκα αυτή μέχρι του σημείου να ζητά σχεδόν γονυπετής βοήθεια από την Γερμανίδα καγκελάριο, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση.
Ο κ. Τσίπρας έχει προφανώς αποφασίσει να πάρει πάνω του πλέον το παιχνίδι, διαβλέποντας την ερχόμενη με ταχύ ρυθμό καταστροφή. Και προφανώς έχει αναθεωρήσει αρκετά. 
Το "go back κυρία Μέρκελ" έχει ήδη γίνει "help κυρία Μέρκελ"
Να δούμε όμως ποιες είναι οι επιλογές του; Γιατί το πιθανότερο είναι ότι σε κάθε περίπτωση όποια και αν θα είναι η επιλογή του, θα συνοδεύεται από πολιτικές εξελίξεις...


ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ: Ο πρωθυπουργός αποφασίζει να ενδώσει σε ορισμένες ακόμη από τις απαιτήσεις των δανειστών και να λάβει μέτρα που υπερβαίνουν τις μέχρι σήμερα ισχυρές "κόκκινες γραμμές". Σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα λάβει τις χρηματοδοτικής ανάσες που επιδιώκει, όμως αυτές δεν επαρκούν. Είναι... ψίχουλα. Παρηγοριά στον άρρωστο που λέει και ο λαός.

Τα ζόρια θα γίνουν πολύ μεγαλύτερα όταν θα ανοίξει η συζήτηση για το νέο δάνειο ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί μια και για να υπάρξει "αύριο" απαιτούνται τουλάχιστον 40-50 δισ. ευρώ για άμεσες ανάγκες αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Εκεί θα... σπάσουν αυγά. Θα έχει τα πολιτικά κότσια να αντέξει τότε; Καθώς ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα ριζοσπαστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ενδεχομένως θα καταψηφίσουν τα μέτρα. Ίσως όμως να υπάρξουν διαρροές και από την πλευρά των ΑΝΕΛ.

Είναι προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση ίσως βρεθούμε μπροστά σε αλλαγές ακόμη και κυβερνητικών συσχετισμών με νέες συμμαχίες εντός κοινοβουλίου. Οι οποίες ενδεχομένως να ανοίξουν και τον δρόμο για ευρύτερες αλλαγές που θα περιλαμβάνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη πιθανή παράμετρος σε αυτό το σενάριο. Να θελήσει ο πρωθυπουργός να καλύψει την απόφασή του για συμβιβασμό με ένα δημοψήφισμα το οποίο, στο βαθμό που θα έβγαζε όπως άλλωστε εκτιμούν και στο Μαξίμου ξεκάθαρο αποτέλεσμα υπέρ μίας επώδυνης συμφωνίας υπό τον φόβο της εξόδου από το ευρώ, θα έδινε στον κ. Τσίπρα άλλοθι έναντι της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης. Αλλά και ένα άλλοθι απέναντι σε ψηφοφόρους που μπορεί να δυσαρεστηθούν από την "κολοτούμπα".

Ίσως γι΄ αυτό έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται σε δημοσκοπικού τύπου ερωτήματα τα γκάλοπ που δημοσιεύονται ήδη, κυρίως στον κυριακάτικο τύπο. Ωστόσο θυμίζουμε ότι την τελευταία φορά που από την ελληνική πλευρά τέθηκε θέμα


δημοψηφίσματος, η εξέλιξη ήταν εξευτελιστική. Και οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης. Γι΄ αυτό και κατά ορισμένες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας συζήτησε την εκδοχή αυτή με την κυρία Μέρκελ. Θα μου πείτε, τόσο σίγουροι είναι για την έκβαση ενός δημοψηφίσματος στην κυβέρνηση; Θα απαντήσω ως εξής. Μπορεί κανείς να γνωρίζει τι πραγματικά υπάρχει στο βάθος του μυαλού τους;

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Ο κ. Τσίπρας να νιώσει, ότι παρά τις προσπάθειές του για συμβιβασμό ότι δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος της εφαρμογής σκληρών μέτρων. Άλλωστε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπερεκτιμά τις αβρότητες της κυρίας Μέρκελ και να θεωρεί (μάλλον λανθασμένα) ότι θα αμβλυνθεί η συμπεριφορά των εταίρων στο πλαίσιο μιας "πολιτικής συμφωνίας" που θα αντιμετωπίσει με επιείκεια στο τέλος, το ελληνικό ζήτημα.

Σε αυτή την περίπτωση θα βρεθούμε σε τροχιά ρήξης. Ποια θα είναι εδώ η επιλογή του; Θα πάρει το βάρος της ιστορικής ευθύνης να οδηγήσει τη χώρα σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ευρωζώνη; Θα ρισκάρει τη χρεοκοπία της χώρας τη στιγμή που γνωρίζει ότι τα ταμεία είναι άδεια; Θα ακούσει τους "Καμμένους" για... Κούγκι; Ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι διπλωματικές απόπειρες τύπου Μόσχας δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα; Θα συνδέσει το όνομά του με την έξοδο της χώρας από το ευρώ, μια και εκεί θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα η κατάσταση; Θα προχωρήσει σε κατ΄ αρχήν υιοθέτηση διπλού νομίσματος και όπου του βγει σε μία προσπάθεια απλά να κερδίσει κι άλλο χρόνο;

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΙΤΟ: Να επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ούτως ή άλλως. Αυτή είναι μία επίσης πολύ πιθανή εξέλιξη. Ιδιάιτερα από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στην αντιπολίτευση, καμία νέα πρόταση. Προφανώς θα θεωρεί ότι θα τις κερδίσει άνετα. Την προσφυγή στις κάλπες βεβαίως δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση οι κυβερνητικοί του εταίροι, οι ΑΝΕΛ. Κι πιθανώς ούτε στην Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι οι κάλπες θα στηθούν με... λίστα.

Και ποιο θα είναι το διακύβευμα των εκλογών; Να κερδηθεί και άλλος χρόνος; Για ποιο λόγο; Να τρομάξουν μήπως οι Ευρωπαίοι από την συνεχιζόμενη στήριξη του κόσμου στον κ. Τσίπρα; Αλλά πώς; Και γιατί να στηρίξουν μια τέτοια επιλογή οι Ευρωπαίοι και να δώσουν φιλί ζωής μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών; Νομίζει για παράδειγμα ότι θα πάει σε εκλογές με... ανοιχτές τράπεζες;

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λοιπόν. Όποιο σενάριο και αν επικρατήσει, πιθανότατα θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. Δεν υπάρχει καμία εύκολη λύση στο ορίζοντα. Και νομίζω ότι τις όποιες τελικές αποφάσεις του θα τις λάβει ο πρωθυπουργός συνεκτιμώντας και τη δική του πολιτική επιβίωση. Πολύ σύντομα πλέον θα δούμε πώς τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά. Να έχει όμως κατά νου ότι οι ξένοι το έχουν κάνει το κουμάντο τους. Και έχουν συνεκτιμήσει τη ζημιά. Και επίσης να ξέρει ότι δεν θα του κάνουν το χατίρι να τον ηρωοποιήσουν.

ΥΓ: Από τις... τρεις επιστολές της γνωστής ιστοριούλας, ο πρωθυπουργός έχει ήδη... ανοίξει τις δύο. Στην αρχή έφταιγαν οι προηγούμενοι και στη συνέχεια οι ξένοι, τα συμφέροντα, οι ανθελληνικές συνομωσίες. Άρα μένει μόνο η τελευταία επιστολή. Θυμάστε τι γράφει αυτή; "Ετοίμασε τρεις επιστολές..." 

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
dimitris.papakonstantinou@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: