Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Οι πέντε «βόμβες» που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία με τους δανειστές


ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
Μάχη με το χρόνο ώστε να καλυφθεί το χάσμα με τους δανειστές και να επιτευχθεί συμφωνία, έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου δίνει το οικονομικό επιτελείο, την ώρα που τα μηνύματα από το εξωτερικό παραμένουν ανησυχητικά. 
Οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης αναμένεται να βρεθούν και πάλι στο προσκήνιο από αύριο Δευτέρα.
Πάντως, η διαπραγμάτευση...

τις επομενες ημέρες αναμένεται να επικεντρωθεί στο πιεστικό αίτημα των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις, αίτημα που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά. "Αγκάθια" θεωρούνται:
  • Δημοσιονομικό κενό
  • ΦΠΑ
  • Συντάξεις
  • Ομαδικές απολύσεις
  • Ιδιωτικοποιήσεις
Ενδεικτική ειναι η δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου σε γερμανική εφημερίδα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Euro-working group, όπου εκφράζει απογοήτευση για την στάση της Αθήνας και μιλά απαξιωτικά για τον Έλληνα εκπρόσωπο, χαρακτηριζοντάς τον "ταξιτζή"
Στο μεταξύ, τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως λιγοστεύουν οι ελπίδες της Ελλάδας για μια αξιοπρεπή λύση, αφού οι Ευρωπαίοι ειναι οργισμένοι με την ελληνική κυβέρνηση.
Το Reuters, σε άρθρο του υποστηρίζει ότι η Ελλάδα, ακόμη κι αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες ταλαντευόμενη στο χείλος της χρεοκοπίας, πιθανώς να έχει χάσει την ευκαιρία για μια μακροχρόνια συμφωνία για το χρέος της, καθώς έχει αποξενώσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη και μάλιστα τη στιγμή που τους χρειάζεται όσο ποτέ.
Ο αρθρογράφος Πωλ Τέιλορ, επικαλείται μάλιστα αξιωματούχους της ευρωζώνης, που υποστηρίζουν ότι τα προηγούμενα σχέδια για μείωση του χρέους, φαίνεται πως "έχουν πάει περίπατο".
Την ίδια στιγμή τα μηνύματα από τους θεσμούς δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Η Κρ. Λαγκάρντ τις προηγούμενες ημέρες εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το αν ο Γ. Βαρουφάκης θα εφαρμόσει τα όσα συμφωνήθηκαν στην Ουάσιγκτον. Επίσης, ο Μ. Ντράγκι έστειλε το δικό τους μήνυμα με τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ που λέει «όχι» στο σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Από την πλευρά της Αθήνας εκφράζεται αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στις 24 Απριλίου αν και ακούγονται πλέον φήμες ακόμη και για έκτακτο Eurogroup λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για αξιολόγηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να παρουσιάσει νέο πακέτο μέτρων για αύξηση εσόδων πάνω από 1 δισ. ευρώ, αλλά που δεν θα έχουν σχέση με μειώσεις συντάξεων ή άλλα μέτρα που οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Πηγή: Mega
infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: