Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Στα άκρα η σύγκρουση Τσίπρα και πολιτικών αρχηγών για τα Μνημόνια

Στα άκρα η σύγκρουση Τσίπρα και πολιτικών αρχηγών για τα Μνημόνια* Μαραθώνια συνεδρίαση για ακόμη μια φορά

* Ένταση από νωρίς μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου και βουλευτών

* Σφοδρή αντιπαράθεση πρωθυπουργού με την αντιπολίτευση

* Διαπραγμάτευση, Επιτροπή για το χρέος και... Σύνοδος στις Κάννες πρωταγωνίστησαν στην συζήτηση

* Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί και προσωπικές αιχμές ανάμεσα σε πρωθυπουργό και Σαμαρά, Βενιζέλο, Θεοδωράκη

* Πέρασε η πρόταση από την Ολομέλεια με 156 «υπέρ»

* Τα «κατά» ήταν 72 και «παρών» είπαν 22 βουλευτές...

Θυελλώδης αποδείχθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να βρίσκεται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά τα οποία εκτόξευσαν οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Σταύρος Θεοδωράκης.
Σε μια συνεδρίαση που είχε ήδη χαρακτηριστεί από ένταση, έπειτα από την καθυστερημένη έναρξή της, αλλά και την αντιπαράθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με βουλευτές των κομμάτων, ο πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς που μίλησε ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.
«Από το “πρώτη φορά Αριστερά” φτάσαμε στην “Αριστερά του Τίποτα”»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας σε υψηλούς τόνους, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να συγκαλύψει την «πλήρη διάψευση των προσδοκιών που είχε ο ελληνικός λαός».
Υπεραμύνθηκε για ακόμη μια φορά της πολιτικής που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια αναφέροντας ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχθηκαν τις επιτυχίες.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει χάσει τον έλεγχο σημειώνοντας ότι «κάθε μέρα έχουμε καταλήψεις από κουκουλοφόρους» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση καταδίκαζε και η Πρόεδρος της Βουλής τους δικαιολογούσε».
Αναφέρθηκε αρκετές φορές στο άρθρο του Γιάννη Πανούση τονίζοντας με νόημα ότι «Πώς φτάσαμε από τους πανηγυρισμούς του ''για πρώτη φορά Αριστερά'' στην ''Αριστερά του τίποτα''».
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ούτε τις αξιολογήσεις κατάργησε, ενώ, υπέγραψε την παράταση του Μνημονίου και τώρα αγωνίζεται για να κερδίσει μερικές εβδομάδες.
Αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση «θα κάνει εξεταστική για το πιστωτικό γεγονός που έρχεται» και προειδοποίησε ότι «Οποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου μπορεί να βρεθεί ο ίδιος μέσα».
Ο πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «Αν η χώρα χρεοκοπήσει θα κάνουμε άλλη επιτροπή, Ανακριτική Επιτροπή».
«Επιτέλους κυβερνήστε. Ξεχάστε την εύκολη δραπέτευση είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα. Ετοιμάζετε κατηγορητήριο, αλλά στο τέλος θα κατηγορηθείτε εσείς» κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.
Τσίπρας: Τα πραξικοπήματα τελείωσαν με το Παλάτι
Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός ο οποίος απάντησε σε αντίστοιχα αυστηρό ύφος λέγοντας στον πρόεδρο της ΝΔ ότι «τελείτε σε σύγχυση. Καρτερικά παραμονεύετε για την αποτυχία αλλά μας απειλείτε και εκ των προτέρων ότι αυτή η αποτυχία θα έρθει και θα κάνετε προανακριτική επιτροπή»
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η χώρα έχει κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με ψηλά το κεφάλι, ενώ, έχει την υποστήριξη του ελληνικού λαού.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν μπορεί να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές. Θα το διαπιστώσετε και εσείς και οι δανειστές μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επανέλαβε, ακόμη, ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευτεί για μια και μόνη εξεταστική, αλλά «ξέχασε τη δέσμευση». 
Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, μίλησε εκτενώς και για τις Κάννες αφήνοντας υπαινιγμούς για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές διαδικασίες που οδήγησαν στην αντικατάσταση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Λουκά Παπαδήμο.
Απάντησε, ακόμη, και στα όσα δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για οικουμενική κυβέρνηση λέγοντας «Σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση κ. Σαμαρά και δεν το είχα αντιληφθεί; Η νοσταλγήσατε την περίοδο των Κανών; Καθίστε εκεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης γιατί θα μείνετε για πολύ καιρό. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι. Μην περιμένετε άδικα. Τελεία και παύλα».
Και δεύτερος γύρος αργά το βράδυ της Δευτέρας
Ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρωθυπουργός, πάντως, αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς και στις δευτερολογίες τους.
Ο κ. Σαμαράς ρώτησε, μεταξύ άλλων, τον Αλέξη Τσίπρα «Σας πείραξε ότι είπα για Προανακριτική επιτροπή αν πτωχεύσετε τη χώρα και αν μας οδηγήσετε εκτός Ευρώπης;»
«Εγώ απειλώ; Εσείς προκαλείτε και απειλείτε. Αν πάτε τη χώρα σε πιστωτικό γεγονός δεν θα υπάρξει ανακριτική επιτροπή;» επανέλαβε ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει χαρακτηριστικά «Εγώ δεν είχα προτεραιότητα την Εξεταστική Επιτροπή. Είχα να σώσω τον τόπο».
Μεγάλη κουβέντα έγινε, πάντως, και για την Επιτροπή για λογιστικό έλεγχο του χρέους, αναφορικά με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε «Σας έχει υποκαταστήσει στα καθήκοντά σας η κα Κωνσταντοπούλου κύριε Τσίπρα; Πώς αισθανθήκατε όταν ως πρωθυπουργός είδατε να λείπουν τα κόμματα; Ο κ. Βαρουφάκης έχει δώσει δημόσια απάντηση και είπε ότι δεν ένιωθε τόσο καλά. Εσείς πανηγυρίζατε. Εχει ένα όριο ο λαϊκισμός και το δείξατε σε όλη του τη διάσταση. Είναι απαράδεκτα αυτά που κάνετε».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «φθηνά λόγια» και είπε χαρακτηριστικά «Να πούμε την αλήθεια κ. Σαμαρά. Θέλατε να κάνετε Εξεταστική Επιτροπή αλλά δεν κάνατε γιατί συγκυβερνήτης σας ήταν ο κ. Βενιζέλος».
Βενιζέλος: Ο Τσίπρας έζησε τις δικές του προληπτικές Κάννες στις Βρυξέλλες
Οργισμένη ήταν και η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, εξέφρασε τη διαφωνία του για την Εξεταστική Επιτροπή, ωστόσο, τόνισε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει για να «πληροφορηθεί ο λαός για το ποια είναι η αλήθεια».
Τόνισε τη «θλίψη» του για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υποβάθμισε τον εαυτό του στον ρόλο του κατηγόρου, αλλά και χρησιμοποίησε τον θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
«Ο κ. Τσίπρας ήρθε εδώ να διατυπώσει μια απειλή ότι έγιναν επιλογές που είχαν κίνητρο κερδοσκοπικό. Η πρόταση διασπά την εθνική προσπάθεια» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αναφορικά με τις Κάννες ο κ. Βενιζέλος έκανε παραλληλισμό με την επταμερή συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες σημειώνοντας «Τι έγινε στις Κάννες; Οτι έγινε και στις Βρυξέλλες στην επταμερή. Στις Κάννες έγινε ότι δεν μπορεί κανείς να παίξει με δημοψήφισμα ή εκλογές. Ο κ. Τσίπρας έζησε προληπτικά τις Κάννες τουλάχιστον. Θα πάει στις εκλογές και τι θα πει; Για την Θεσσαλονίκη; Για δημοσιονομικά δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα. Το ερώτημα θα είναι στροφή στην υπευθυνότητα ή ρήξη και έξοδος από το ευρώ;».
«Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και νομίζουμε ότι κάνουμε διαπραγμάτευση. Εχουμε πάει ήδη στην εσωτερική στάση πληρωμών. Θα είμαστε η μαύρη τρύπα εντός του ευρώ και οι παρίες της ευρωζώνης. Πάμε στο μνημόνιο 3 χωρίς χρονοδιάγραμμα και με άλλους αυστηρούς όρους» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφορικά με τη διαπραγμάτευση.
Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι υπέγραψε παρανόμως την παράταση του Μνημονίου.
«Ξέρετε τι ευθύνη συνεπάγεται αυτό; Να λένε οι υπουργοί ότι μπορεί να μην πληρώσουμε; Ελάτε στην εξεταστική να τα δούμε όλα αυτά» είπε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Θεοδωράκης: Τα παλαιά κόμματα στήνουν το θέατρο της μιζέριας
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι η συζήτηση πρέπει να στραφεί και στο γιατί δεν έχει βγει ακόμη η χώρα από τα Μνημόνια, όπως έκαναν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
«Η κυβέρνηση λέει ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση. Υπερηφανεύεται ότι τουλάχιστον θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Κάποιος πρέπει να της πει ότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα μόνο των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης επιτιθέμενος στην κυβέρνηση.
«Τα προβλήματα δεν τα δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι φτάσαμε στα Μνημόνια. Με τις κυβερνήσεις να συνεχίζουν τα λάθη η μία της άλλης. Την κρίση δεν την έφερε το Μνημόνιο. Το είπε και ο κ. Τσίπρας στο Βερολίνο» σημείωσε ακόμη.
Επιπλέον, άσκησε σκληρή κριτική για την υπόθεση με την ανάθεση 500 εκατ. ευρώ για επισκευή αεροπλάνων αναφέροντας ότι η κυβέρνηση «Εδωσε με τυμοπανοκρουσίες 200 εκατ. για την ανθρωπιστική κρίση. Εδωσε εν κρυπτώ 500 εκατ. σε εξοπλιστικά χωρίς να ενημερώσει τη Βουλή». 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζεται πολύ γρήγορα στους κανόνες του παλιού πολιτικού παιχνιδιού» πρόσθεσε με νόημα.
Ασκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις προσλήψεις εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων στο Δημόσιο και γιατί εξυπηρετούσαν τους “ημέτερους”, ενώ, κατηγόρησε και την σημερινή κυβέρνηση ότι «νομοθετεί για την ΕΡΤ και τις φυλακές τύπου Γ, αλλά ξέχασε τους ανέργους».
«Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για να βγούμε από το Μνημόνιο» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Καταλήγοντας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Το σχέδιο Ντράγκι δείχνει να αποδίδει. Ολοι προσδοκούν καλύτερες ημέρες όλοι εκτός από τους Ελληνες. Τα παλιά κόμματα στήνουν και θα στήσουν στη Βουλή την αρένα της μιζέριας».
Πέρασε με 156 «υπέρ» η πρόταση
Για την ιστορία και έπειτα από την ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε αργά τη νύχτα της Δευτέρας η πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια πέρασε από την Ολομέλεια με 156 «υπέρ».
«Κατά» ψήφισαν 72 βουλευτές, ενώ, «παρών» είπαν 22
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: