Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Χώρα μπάχαλο, αλλά ο Γιάν(ν)ης συγγράφει...

Η χθεσινή ημέρα, ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές της εικόνας που παρουσιάζει η Ελλάδα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. 

Το κέντρο κλειστό από χιλιάδες διαδηλωτές που αγωνίζονται για τις δουλειές τους και για να μείνει στη χώρα μία τεράστια επένδυση που απειλείται με έξωση από την –πρώτη φορά αριστερά– κυβέρνηση. 
Οι κεντρικές πλατείες γεμάτες από μετανάστες, που περνούν πλέον σωρηδόν τα σύνορα της «φιλόξενης» χώρας. Και λιάααααζονται. 
Και την ίδια στιγμή, μία ακόμη τράπεζα οδεύει προς λουκέτο, ενώ...
τα διεθνή στοιχηματικά γραφεία δίνουν πλέον 33% πιθανότητα σε ένα ελληνικό grexit! Ησυχία όμως, ο Γιάν(ν)ης συγγράφει...
Ενώ λοιπόν όλα αυτά συμβαίνουν, ο κ. Βαρουφάκης γράφει νέο βιβλίο για την Ευρώπη και το πώς καταπιέζει τους αδύναμους. 

Αναζητήστε την περίληψη που δημοσιεύεται και ρίξτε της μια ματιά. Και μετά αναρωτηθείτε αν ο συγγραφέας μπορεί να είναι φιλοΕυρωπαίος οικονομολόγος και πολιτικός, ή αμερικανικό «γεράκι» της οικονομίας και των αγορών. Και αν πιστεύει έστω και λίγο στην Ευρωζώνη. 
Κι όμως, αυτόν τον άνθρωπο επέλεξε η νέα ελληνική κυβέρνηση που δεσμεύθηκε στον ελληνικό λαό ότι θα παραμείνει στο ευρώ, για να υπερασπιστεί το δικαίωμα αυτό. 
Έτσι είναι όμως. Μετά από λίγους μήνες, ο κ. Βαρουφάκης μπορεί πιθανότατα να απολαμβάνει τους καρπούς του συγρραφικού κόπου του, έχοντας κυκλοφορήσει άλλο ένα best seller. 
Το ερώτημα είναι τι θα συμβαίνει με εκατομμύρια Έλληνες που απειλούνται με οριστική φτωχοποίηση υπό το βάρος της καταστροφής στην οποία οδηγείται η χώρα. Μίας καταστροφής που δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία, αλλά και με την καθημερινότητα, την ασφάλεια των πολιτών, τη λειτουργία εν τέλει της δημοκρατίας.
Χθες λοιπόν είδαμε να συμβαίνουν περίεργα πράγματα. 

Αποφασίζεται η εκδίωξη των κουκουλοφόρων από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, την ημέρα κατά την οποία διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι από τις Σκουριές. 
Δηλαδή δεν μπορούσε να γίνει μία ημέρα πριν, ή την επόμενη η επιχείρηση; 
Την συγκεκριμένη ημέρα τους έπιασε ο πόνος για τις καταλήψεις στην κυβέρνηση; 
Χημικά, πετροπόλεμος και κυνηγητό αστυνομίας - κουκουλοφόρων σε απόσταση αναπνοής από οικογενειάρχες; 
Ας βγάλει καθένας τα συμπεράσματά του.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους για χάσμα στις διαπραγματεύσεις μέσω δηλώσεων στο Reuters, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει τελικά λύση γιατί αν και διαφωνούμε με τους εταίρους σε εργασιακά, ασφαλιστικό, φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις, στο τέλος θα αναγκαστούν εκείνοι να υποχωρήσουν! 
Το μεγάλο ελληνικό όπλο στις (ας πούμε) διαπραγματεύσεις είναι η πεποίθηση ότι οι ξένοι θα φοβηθούν τις συνέπειες ενός grexit και θα συνθηκολογήσουν...
Αδιαφορώντας ή αδυνατώντας να κατανοήσουν τις διαστάσεις της κρίσης που μαστίζει τη χώρα και την ανεπανόρθωτη (φοβούμαι πλέον) ζημιά που έχει υποστεί η οικονομία. 
Λειτουργούν με παντελή άγνοια κινδύνου. 
Στηριζόμενοι σε θεωρίες και ιδεοληψίες ότι θα αλλάξουν την Ευρώπη, ωσάν να μη βρίσκονται στο τιμόνι μιας χώρας, αλλά σε αμφιθέατρο πανεπιστημιακό, σε δεκαπενταμελές σχολείου ή και σε καφενείο. 
Δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει η κατάρρευση μίας ακόμη τράπεζας, όσο μικρή και αν είναι αυτή (Πανελλήνια), δεν αντιλαμβάνονται ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει καταντήσει... ζόμπι, χωρίς να έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης στην οικονομία. Αλλά αντιθέτως καθώς υπόκειται στις καθημερινές συνέπειες της ύφεσης και της αφαίμαξης ρευστότητας, κινδυνεύει με κατάρρευση αν δεν συνεχιστεί η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δυστυχώς όμως, ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από τις αστοχίες της κυβέρνησης είναι η έλλειψη οποιασδήποτε εναλλακτικής πολιτικής λύσης. 
Οποιασδήποτε. Είναι σα να βλέπει ένας προπονητής την ομάδα του να σέρνεται και να κοιτά τον πάγκο για καμιά αλλαγή και να βλέπει μόνο κάτι κουρασμένους ξοφλημένους βετεράνους. 
Καμία εναλλακτική. 

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
dimitris.papakonstantinou@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: