Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ντεϊσελμπλούμ: «Η Ελληνική κυβέρνηση έπαιξε κι έχασε…»

Σε μια ασυνήθιστη, για τον θεσμικό του ρόλο, δήλωση προέβη το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

«Η Ελλάδα έπαιξε κι έχασε σχετικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες» 

είπε μιλώντας στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL...

«H ελληνική κυβέρνηση θεώρησε ότι αν διαπραγματευτεί μαζί μας, η ΕΚΤ θα ανοίξει το παράθυρο της ρευστότητας και θα χαλαρώσει τους κανόνες της» είπε συγκεκριμένα ο Ντεϊσελμπλούμ.
«Αλλά δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα παράθυρα της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια στέρεα συμφωνία με το Eurogroup» συμπλήρωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Ο χρόνος εξαντλείται για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια. Πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα».

Ο Ντεϊσελμπλούμ αναφερόταν στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανόνων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκθεση των τραπεζών στο δημόσιο χρέος.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Star Channel, είχε αφήσει αιχμές κατά τηε ΕΚΤ λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε αρκεστεί σε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην ΕΚΤ ότι πήρε μία ανορθόδοξη απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου, αποτρέποντας τις τράπεζες από την αναχρηματοδότηση του χρέους.
Σχολιάζοντας την ανασύνθεση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης (με την είσοδο Τσακαλώτου στο σχήμα), ο Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να δώσει λύση στο αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.
Παράλληλα, ο Ντεϊσεμπλούμ είπε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση αν θα καταφύγει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: