Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Επίθεση βήμα – βήμα της ΝΔ στη λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης

Nick Paleologos / SOOCΣυνολική επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, με αναλυτικό της σημείωμα, για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «ψέματα του Τσίπρα», που οδηγούν σε νέα μέτρα και Μνημόνιο...
βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ανάπτυξη της χώρας.
Μεταξύ άλλων, στην άτυπη ενημέρωσή της, η Νέα Δημοκρατία, «ρίχνει» τα βέλη του στην κυβέρνηση και για τις διαρροές πολιτικών εγγράφων στα ξένα ΜΜΕ, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός απαξιώνει για μια ακόμη φορά τη Βουλή...

Αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα:
Χθες, ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, δια του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, απέστειλε στο Euroworking Group (EWG), «λίστα μεταρρυθμίσεων». Την πληροφορήθηκε από διαρροές στα Μέσα ΕνημέρωσηςΑπαξιώνοντας, γι΄ ακόμη μια φορά, το Κοινοβούλιο, καθώς ο κ. Τσίπρας είχε προκαλέσει στη Βουλή των Ελλήνων έκτακτη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών δύο ημέρες πριν, χωρίς να ενημερώσει τελικά για καμία από τις προτάσεις αυτές, ούτε για τη δημοσιονομική τους απόδοση, ούτε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους…
Επίσης ο ελληνικός λαός διαβάζει στην Εισαγωγή (σελ. 2, πρώτη παράγραφος) αυτής της λίστας επί λέξει: "It is presented to Greece's European partners as a step towards completion of the Final Review of the present arrangement by the agreed target date of the end of April, 2015". Από το συνδυασμό αυτής της πρότασης και της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου 2015 στο Eurogroup (δεύτερη παράγραφος), επιβεβαιώνεται, εκ νέου, σαφώς ότι:
Πρώτον, η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFAFA) και του Μνημονίου που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, καθώς αποτελεί την άρρηκτη εξειδίκευση των όρων που τη συνοδεύουν, και
Δεύτερον, ότι τώρα στέλνει μέτρα προκειμένου να υπάρξει θετική αξιολόγηση της τελευταίας επιθεώρησης του ισχύοντος Προγράμματος από την Τρόικα, όπως ρητά αναφέρει.
Όλοι βέβαια, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, το καταλάβαιναν. Μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα συντηρούσε μέχρι χθες τη «γλώσσα εσωτερικού» και τη «γλώσσα εξωτερικού". Τώρα πια που το παραδέχτηκε και εγγράφως, ας σταματήσει τουλάχιστον τη διγλωσσία που υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και δεν προσφέρει τίποτα άλλο από ειρωνικά σχόλια για τη χώρα.
Με το «e-mail Βαρουφάκη», ο ελληνικός λαός πληροφορείται επίσης τα εξής:
Οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται και η οικονομική ανάπτυξη «ψαλιδίζεται». Η αύξηση του ΑΕΠ από 2,9% που προέβλεπε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2015 (Νοέμβριος 2014), περιορίζεται στο  1,4% στις νέες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών (σελ. 2).
Ο δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2015 παραμένει στο 3% του ΑΕΠ, αντίθετα με τις διαρροές της κυβέρνησης ότι θα περιοριζόταν στο 1,5% του ΑΕΠ, ή και χαμηλότερα (σελ. 3 και 4, Table 4). Μάλιστα η κυβέρνηση δεσμεύεται για πρώτη φορά και αντίθετα απ’ ό,τι έλεγε ως τώρα, ότι ο στόχος θα είναι τουλάχιστον ο στόχος του Μνημονίου (3%), καθώς η ίδια προτίθεται να λάβει μέτρα που θα φέρουν το πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη υψηλότερα, από 3,1% έως 3,9% του ΑΕΠ!
Υπενθυμίζουμε ότι τόσο «υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα θεωρούσαν ως χθές «τοξικά». Τώρα τα υιοθετούν πλήρως και καθ’ υπερβολήν!
Τα ενσυνείδητα ψέματα του κ. Τσίπρα δεν έχουν τελειωμό. Την ίδια στιγμή που στη Βουλή των Ελλήνων, έλεγε ότι «παρέλαβε άδεια ταμεία» και «ταμειακό έλλειμμα 2,5 δις ευρώ», στο «e-mail Βαρουφάκη» η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κάλυψε τις ταμειακές της ανάγκες που προέκυψαν από την υστέρηση εσόδων και τη συναφή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πώς τα κάλυψε; Απλούστατα, από τα ταμειακά διαθέσιμα της γενικής κυβέρνησης που βρήκε, ύψους 2,7 δισ. ευρώ (σελ. 3). Που είναι λοιπόν τα δήθεν «άδεια ταμεία» που βρήκε ο κ. Τσίπρας;;;
Πέραν αυτών, ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί ότι έπεσε θύμα και άλλης εξαπάτησης. Ο κ. Τσίπρας «δαιμονοποίησε» το «e-mail Χαρδούβελη», ενώ τώρα αποδεικνύεται ότι το αντιγράφει!
Από τις 24 κατηγορίες μεταρρυθμίσεων με μετρήσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που περιλαμβάνει το «e-mail Βαρουφάκη» (σελ. 5), οι 14 περιλαμβάνονταν και στο «e-mail-Χαρδούβελη»!!!
Ενδεικτικά, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, από τον καπνό έως το ΦΠΑ, η περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε 100 δόσεις, η εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις τριγωνικές συναλλαγές με τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής απόδειξης (@πόδειξη) των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) και της «λοταρίας ΦΠΑ» για τη μείωση της παραοικονομίας, η ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για την αύξηση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η εισαγωγή του «περιουσιολογίου», η προώθηση διαφανούς διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού, η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με συνακόλουθη αύξηση εσόδων, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, είναι όλα προτάσεις στο e-mail Χαρδούβελη. Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι το 70% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του «e-mail Χαρδούβελη», αφορούσαν μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου,  περιορισμού των παράνομα καταβαλλόμενων συντάξεων και οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και τακτοποίησης των οικιστικών αυθαιρεσιών, προς όφελος των εσόδων του Κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων και του Πράσινου Ταμείου αντίστοιχα.
Φυσικά στις προτάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, δεν περιλαμβάνονταν:
υφεσιακά μέτρα που τώρα υιοθετεί ο κ. Τσίπρας, όπως η αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος, η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών μέσω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων π.χ. για ιατρικές δαπάνες (σελ. 10).
αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως η κατασκευή ενός ολόκληρου δικτύου παρακολούθησης μέσω καμερών (SNA, σελ. 7)
νεφελώδη μέτρα που εμφανίζονται στη «λίστα Βαρουφάκη», αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπως η αφηρημένη «εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία» (σελ. 15), από την οποία προσδοκώνται 200 εκατ. €, ή η αύξηση εσόδων από τα παράβολα των ΚΤΕΟ «απόδοσης» 190 εκατ. € (σελ. 9),
μέτρα λεηλάτησης του Πράσινου Ταμείου, μέσω της δημιουργίας μιας «αναπτυξιακής τράπεζας», που θα απορροφήσει τα αποθεματικά του (σελ. 19), τα οποία διατίθενται για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου κατ’ επιταγήν του Συντάγματος και της νομολογίας του ΣτΕ.
Τελικά, ο κ. Τσίπρας, ενώ έλεγε ότι δεν θέλει Μνημόνιο, υπέγραψε την παράταση του Μνημονίου, χωρίς να πάρει χρήματα. Έχασε πολύτιμο χρόνο, προκάλεσε χρηματοπιστωτική ασφυξία και «στράγγιξε» τη ρευστότητα από την οικονομία για τη βραχυπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του Δημοσίου. Και, με την εξαίρεση μισθών και συντάξεων, έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: