Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ο Α. Τσίπρας αποκλείει εκλογές, απειλεί με δημοψήφισμα

tsipras_enikos1

Απέκλεισε κατηγορηματικά τις εκλογές, άφησε ωστόσο ορθάνοιχτη την πόρτα στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος παρότι όπως εκτίμησε "είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα χρειαστεί".

Ο πρωθυπουργός, στην τηλεοπτική συνέντευξη στο Star, μίλησε για την ανάγκη ενός έντιμου συμβιβασμού με την Ε.Ε, χωρίς να παραγνωρίζει το γεγονός ότι για την επίτευξή του θα χρειαστούν υποχωρήσεις και από την ελληνική κυβέρνηση...
 απέκρουσε πάντως το σενάριο του να υποχωρήσει από θεμελιώδεις "κόκκινες" γραμμές που έχει θέσει κατά την διαπραγμάτευση και αλλοιώνουν κατά την εκτίμησή του την εντολή που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου.
Είμαστε κοντά σε συμφωνία, σε ένα ελάχιστο πακέτο ανέφερε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως εκτιμά ότι εάν κάποιος δεν επιθυμεί να δυναμιτίσει τη διαπραγμάτευση, τότε στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή αρχές της άλλης το αργότερο, θα υπάρξει συμφωνία.
Επεσήμανε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει θέμα μη καταβολής μισθών και συντάξεων, καθώς όπως είπε: "Η προτεραιότητά μας είναι το κοινωνικό κράτος".

Παρότι επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ότι η προσφυγή στις πρόωρες κάλπες δεν αποτελεί σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση, είπε ότι το δημοψήφισμα είναι μια λύση, ώστε να ερωτηθεί ο λαός για το μέλλον της χώρας εάν η συμφωνία που θα επιτευχθεί απέχει πόρρω από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

"Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Δεν μπλοφάρουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel δήλωσε πως έχει διαφανεί ότι έχει πρόθεση για λύση, ενώ συμπλήρωσε πως η Angela Merkel διαχειρίζεται δύο καυτά θέματα: Τη συμφωνία του Μίνσκ και την Αθήνα.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως μια εξέλιξη ρήξης θα ήταν αποτυχία και για την κ. Merkel και για εμάς. Εκτιμήσε ωστόσο πως η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται εγκλωβισμένη στην πολιτική της αδυναμία να παραδεχθεί ότι στην Ελλάδα επί πέντε χρόνια εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα αποτυχημένο που σκόρπισε πόνο.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο ο πρωθυπουργός δήλωσε: Δεν καταφέραμε να σκίσουμε μονομιάς το μνημόνιο. Αλλά η 20η Φλεβάρη ήταν μεγάλη επιτυχία γιατί ξεφύγαμε από το email Χαρδούβελη.

Και τόνισε: Ξέρετε πόσο εύκολο θα ήταν για μένα να πάω σε συμφωνία; Πολύ εύκολο. Μια υπογραφή του email Χαρδούβελη. Αλλά δεν έχω πάρει αυτή την εντολή.

"Η δυσκολία που είχαμε ήταν να συνδυάσουμε δυο απαράβατους κανόνες: Την δημοκρατία και τις συνθήκες της Ε.Ε." σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: Υπήρξαν αδυναμίες. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση χωρίς εμπειρία διακυβέρνησης.

Καταγγελίες

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παγίδα δηλώνοντας χαρακτηριστικά: Διαπραγματευόμαστε σε ναρκοθετημένο περιβάλλον διότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έστησαν παγίδα μαζί με κέντρα ευρωπαικά μιλώντας ακόμη και τώρα για αριστερή παρένθεση. Επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και δείχνουν να αδιαφορούν για το εάν αυτό θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα.

"Υπάρχει έστω κι ένας ευφυής πολίτης που να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία;" διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: Και πάω στη βουλή και μου λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα ρίξεις τη χώρα στα βράχια και θα σε πάω σε ειδικό δικαστήριο;

Ομολόγησε ωστόσο, ότι ήταν λάθος που στη συμφωνία στις 20 Φλεβάρη η Κυβέρνηση δεν πήρε χρήματα αποδίδοντάς το όμως στην παραπλάνηση από την ΕΚΤ.

Παραπλανηθήκαμε

Σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, στις 18 του Φλεβάρη η ΕΚΤ πήρε απόφαση πολιτικά και ηθικά ανορθόδοξη. Μείωσε στα 9 εκατ. τα ομολογα που κατείχαν οι τράπεζες ενώ το όριο ήταν 15 εκατ. "Στις 20 έθεσα και εγώ και ο κ. Βαρουφάκης το θέμα αυτό και πήρα τη δέσμευση ότι με το που θα υπάρξει αυτή η συμφωνία θα αποκαθίστατο το όριο. Το λάθος ήταν ότι αρκεστήκαμε σε προφορική δέσμευση και δε ζητήσαμε γραπτή. Θεωρήσαμε καλή τη πίστη ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η απόφαση της 20ης Φλεβάρη".

Αγκάθια
Μιλώντας για τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

1. Εργασιακές σχέσεις: «Θέλουμε να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, θα το κάνουμε σταδιακά. Αλλά θα το κάνουμε. Εδώ υπάρχει διαφωνία»

2. Αύξηση ΦΠΑ στα νησιά: «Είναι μια ιδέα να βάλουμε τον φόρο ανά διανυκτέρευση. Έχουμε προτείνει για τα νησιά μεγάλης ζήτησης και μεγάλη κίνηση χρημάτων να βάλουμε την υποχρέωση συναλλαγές για πάνω από 50 ή 70 ευρώ να γίνονται οι συναλλαγές με πιστωτική κάρτα».

Μιλώντας για το ασφαλιστικό δήλωσε πως πρόγκειται για ένα θέμα το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας είτε έχουμε τρόικα είτε όχι. Κι έθεσε το ερώτημα: Αλλά είναι δυνατόν να το λύσουμε αυτό στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας; για να συμπληρώσει: πρέπει να το δει κανείς όμως μέσα από μια προοπτική ανάπτυξης. Επεσήμανε παράλληλα πως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος προβλέπει μείωση των επικουρικών συντάξεων από 10% έως 90%, ενώ τόνισε πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές υπάρχει ακόμα το θέμα των συντάξεων και των ομαδικών απολύσεων.

Ιδιωτικοποιήσεις

Εάν είναι να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσίια μας , να το κάνουμε, είναι μια από τις υποχωρήσεις μας αλλά ένα μέρος τους να επενδύεται στην πραγματική οικονομία. Και σε όσες θα γίνουν να υπάρχει συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου.

Ενδιάμεση συμφωνία

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και εμάς και τους πιστωτές. "Να μπουν βάσεις σε αυτά που είμαστε κοντά και μετά αφού θα έχουμε αποκασταστήσει γέφυρες εμπιστοσύνης να δούμε την επόμενη ημέρα. Αυτός ήταν ο στόχος μας. Τα δύσκολα δεν είναι μόνο για εμάς μετά, είναι και για τους άλλους. Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον χωρίς συζήτηση για το χρέος. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε ενδιάμεση συμφωνία. Κι όσοι επαναφέρουν τα αγκάθια, θα πει ότι δεν την θέλουν".

Βαρουφάκης

Σχετικά με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αποτελεί ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση και τη χώρα. "Μιλάει καλύτερα τη γλώσσα τους απ΄ ό,τι τη μιλούν αυτοί. Η διαπραγμάτευση όμως δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο. Ποτέ δεν ανήκει σε έναν. Είναι υπό την ευθύνη του Πρωθυπουργού. Θα δεχθώ πάντως ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αρνητικό αλλά θεωρώ ότι είναι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού" δήλωσε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε λέγοντας: Θα προτιμούσαν να έχουν κάποιον που να του λένε «forget» ή να του λένε πήγαινε να μαζέψεις κανένα φράγκο από την Ελβετία και να μην πηγαίνει γιατί είχε βγάλει τα λεφτά του έξω, είπε καρφώνοντας τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Απέκλεισε εκλογές - ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών αλλά και για την πιθανότητα διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος ο κ. Τσίπρας δήλωσε: Εμείς δεν ήρθαμε να κυβερνήσουμε ερήμην της λαϊκής βούλησης. Η εντολή που πήραμε είναι σαφής: Σκληρή διαπραγμάτευση να ματώσουμε για να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Έχουμε εντολή λύσης αλλά που θα δίνει προοπτική μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αν βρεθώ στη δύσκολη θέση και ελπίζω ότι δεν θα βρεθώ, θα αποφασίσει ο λαός αλλά όχι με εκλογές. Γιατί να πάμε σε εκλογές, διερωτήθηκε, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα χρειαστεί. "Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί. Γιατί το θέμα της Ελλάδας με την Ε.Ε δεν είναι μόνον οικονομικό. Είναι υπαρξιακό με κρίσιμες γεωπολιτικές διαστάσεις. Η Ελλάδα δεν είναι του πεταματού. Παίζει κρίσιμο ρόλο σταθερότητας σε τρίγωνο αστάθειας".

ΗΠΑ

Δεν έχουμε χαλάσει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ παρά την έντονη διαφωνία για το θέμα του Ξηρού, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως "δεν είναι φωτογραφική η διάταξη". Και πρόσθεσε: Όπως διαβάζω μάλιστα αρνείται να βγει με το βραχιολάκι. "Αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται. Τις πράξεις του τις καταδικάζω". Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως η χώρα μας όμως έχει φάει πρόστιμα από ευρωπαϊκά δικαστήρια γιατί δεν τηρεί τους νόμους. "Η κυβέρνησή μας όμως κι εγώ είμαστε δυο φορές πιο ευαίσθητοι στα θέματα αυτά. Η αφαίρεση ζωής δεν είναι επαναστατική πράξη αλλά είναι εξουσιαστική" σημείωσε.


ΠΝΠ

Έπρεπε να γίνουν και οι δυο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, επεσήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: η πρώτη για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ τη δουλειά τους και να γίνει η ρύθμιση των 100 δόσεων και η δεύτερη για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει ταμειακό έλλειμμα. "Αλλά και τις δύο τις περάσαμε άμεσα από τη Βουλή. Δεν είναι επιθυμία μας να κυβερνάμε έτσι" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επενδύσεις

Αναφερόμενος στο θέμα των επενδύσεων στη χώρα ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία. "Ενας επενδυτής σήμερα δεν ξέρει πόσο χρόνο θα του πάρει και πόσα θα του κοστίσει το…γρηγορόσημο κάτω από το τραπέζι" τόνισε ενώ υπογράμμισε πως "πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Είτε με μικρότερο είτε με μεγαλύτερο συντελεστή αλλά πάντως σταθερό".

"Το να μπορέσεις να φτιάξεις έναν κουμπαρά με επενδυτικά κεφάλαια είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο. Για αυτό πήγαμε και στη Ρωσία και στο Ιράν. Όχι για να πάρουμε λεφτά. Δεν είμαι χαζός να μην ξέρω ότι η λύση θα βρεθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ψάχνουμε να ξεκλειδώσουμε κάθε δυνατή πόρτα για να φέρουμε επενδύσεις" επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Μιλώντας για τη Ρωσία έκανε λόγο για μια "εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία". "Συζητήσαμε ένα πάρα πολύ σημαντικό project που εάν υλοποιηθεί θα γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν την κατασκευή του αγωγού" σημείωσε ο πρωθυπουγός.

Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης
Σχεδιάστηκε με δεδομένα που δεν υπάρχουν πια (πλεόνασμα, ταμειακά διαθέσιμα), είπε τονίζοντας ότι είναι λογικό να υπάρχουν αυξομειώσεις στις προσδοκίες, Παρόλα αυτά είπε ότι "τρέχουν" τα προγράμματα για θέσεις εργασίας,

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε πως αν η χώρα κινηθεί σε ομαλό περιβάλλον σε πρωτογενες πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1.4% στο δεύτερο εξάμηνο θα μπορέσει η Κυβέρνηση να ξαναδει το θέμα του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση του αφορολόγητου. Αλλιώς, θα πάει για το 2016.

Χρέος

Μονομερή διαγραφή του χρέους θα μπορούσαμε να κάνουμε μόνο σε περίπτωση ρήξης. Τέτοια εντολή εμείς δεν έχουμε πάρει.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Μπορεί πολλές φορές να υπερβάλλει αλλά κάνει καλά τη δουλειά της. Είναι αυστηρή κριτής, πολλές φορές και με εμάς, αλλά έτσι πρέπει να κάνει. Η στοχοποίησή της, ενέχει πολιτική σκοπιμότητα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: