Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

-Πού πάνε οι πρόσφυγες όταν φεύγουν από την Ελλάδα; - Απλώς εξαφανίζονται…[βίντεο]


Έκκληση στους δήμους απεύθυνε στην ΚΕΔΕ η Τασία Χριστοδουλοπούλου να συνδράμουν, ώστε να βρεθούν χώροι για την φιλοξενία των προσφύγων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ διαβεβαιώνοντας τους δημάρχους ότι το σχέδιο ανταπόκρισης δεν θα σχηματιστεί χωρίς την συναίνεση των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και έκανε έκκληση στους δήμους να...

συμμετάσχουν, προτείνοντας χώρους για την φιλοξενία προσφύγων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις αιρετών διευκρίνισε ότι:
* Η παροχή ασύλου δεν δίδεται αφειδώς και εφεξής θα χορηγείται από τη νέα ανεξάρτητη υπηρεσία ασύλου.
* Στόχος είναι να βρεθούν μικροί κλειστοί χώροι ώστε να διαφυλαχθεί η ιδιωτικότητα των προσφύγων και να μην υπάρξουν φαινόμενα γκετοποίησης. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητηθούν χώροι όπως στρατόπεδα που είναι σε αχρησία και ανήκουν σήμερα στο υπ. Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ, στρατιωτικές ή δημοτικές κατασκηνώσεις και χώροι της Τ.Α. ή από άλλους φορείς.
* Για τους έκτακτους χώρους φιλοξενίας θα αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης, χωρίς να αποκλειστεί σε αυτή τη φάση η χρηματοδότηση και από τους Δήμους, ενώ για τις μόνιμες δομές θα αναζητηθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ζήτησε να διευκρινιστούν περισσότερο οι λεπτομέρειες του σχεδίου, έθεσε το τρίπτυχο, σαφές χρονοδιάγραμμα χρηματοδότηση και προσωπικό και ζήτησε από τους δημάρχους να βάλουν όλοι από ένα λιθαράκι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα πάντως, ο κ. Πατούλης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για ανυπαρξία εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και προειδοποίησε ότι οι ΟΤΑ δεν προτίθενται να συμφωνήσουν με τις κυβερνητικές αποφάσεις χωρίς να έχει ολοκληρωθεί διεξοδική συζήτηση. Ακόμη έθεσε ζήτημα ασφάλειας και υγείας και συνέδεσε το ζήτημα δημιουργίας του αναγκαίου αριθμού κέντρων υποδοχής σε νησιωτικό και ηπειρωτικό κορμό με την διασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Πολιτεία.


Απίθανος διάλογος


Βέβαια το κλου της συνάντησης ήταν ο διάλογο που διημείφθη μεταξύ της υπουργού και του δημάρχου Αθήνας. 

Ο Γιώργος Καμίνης ρώτησε την υπουργό «πού πάνε οι μετανάστες, όταν φεύγουν από τη χώρα μας;», με την κυρία Χριστοδουλοπούλου να απαντά : «Απλώς εξαφανίζονται».
Πάντως ο Γ. Καμίνης τόνισε ότι δήμος της Αθήνας δέχεται να συνεισφέρει στην φιλοξενία προσφύγων εφόσον αξιοποιηθεί το ξενοδοχείο ΜΙΡΑΖ που σήμερα στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας. 

Ο δήμαρχος Αθηναίων, επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την λογική «μακριά το πρόβλημα από την αυλή μου» και τόνισε ότι το ζήτημα των υποδομών για το μεταναστευτικό είναι αρμοδιότητα του κράτους.

Η άποψη

Δεν υπάρχουν σχόλια: