Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Η ολλανδική νόσος

Ο πρόεδρος του Euro Group προτείνει να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όταν η χώρα του είναι το άντρο των φοροφυγάδων – όπως στο παράδειγμα της καναδικής Eldorado, η οποία μεταφέρει κέρδη της εκτός Ελλάδας.  
Δεκάδες οι αναφορές των Ευρωπαίων στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία, σαν να επρόκειτο για κάτι...

απαγορευμένο σε μία υπερχρεωμένη χώρα, η οποία είναι αναγκασμένη να δανείζεται από τους εταίρους της, αφού προηγουμένως την οδήγησαν στην παγίδα των μνημονίων (ανάλυση). Εν τούτοις ήταν επιτυχημένο και σωστό, αφού η Ελλάδα είναι πλέον υποχρεωμένη να αναζητήσει νέους συμμάχους – όχι επειδή χρωστάει, αλλά λόγω του ότι οι Ευρώπη της συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που ασφαλώς δεν της αρμόζει.
Η πλέον εξοργιστική συμπεριφορά είναι αυτή του ανόητου ολλανδού υπουργού οικονομικών και προέδρου του Euro Group, ο οποίος την κατηγορεί σχεδόν σε καθημερινή βάση – με τον ισχυρισμό ότι δεν διαπιστώνεται καμία πρόοδος, όσον αφορά τις δεσμεύσεις της ή ότι δεν παρέχει αυτά που της ζητούνται.

Την ίδια στιγμή, έχει το απίστευτο θράσος να αναφέρει πως είναι πρόθυμος να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής – όταν το κέντρο ερευνών των πολυεθνικών επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα της χώρας του, στο Άμστερνταμ, δημοσίευσε πρόσφατα μία μελέτη, σχετικά με τον τρόπο που οι ολλανδική εφορία βοηθάει τους ξένους ομίλους να μην πληρώνουν φόρους, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα.

Παραδειγματική είναι η περίπτωση του καναδικού ομίλου «Eldorado», ο οποίος λειτουργεί τρία ορυχεία στην Ελλάδα. Η επιχείρηση αυτή, για να μπορέσει να μεταφέρει τα κέρδη της εκτός της χώρας μας και να μην τα φορολογήσει, δανειοδότησε την ελληνική θυγατρική της με το ποσόν των 100 εκ. € από μία «εταιρεία γραμματοκιβωτίου», με έδρα την Ολλανδία – έτσι ώστε οι τόκοι του δανείου να μειώνουν τα κέρδη της ελληνικής θυγατρικής (πηγή).

Λόγω της συμφωνίας δε περί αποφυγής της διπλής φορολόγησης, η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να προβεί σε παρακράτηση φόρου – αφού ο δήθεν πιστωτής της «Eldorado» (δεν) πληρώνει τους φόρους του στην Ολλανδία.

Στην πραγματικότητα βέβαια η εταιρεία της Ολλανδίας δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο, ενώ δανείζεται το ίδιο ποσόν, τα 100 εκ. € δηλαδή, με τα οποία δανείζει την ελληνική θυγατρική, από μία άλλη ψεύτικη εταιρεία, με έδρα στα Barbados, πληρώνοντας με τη σειρά της τόκους. Εκεί όμως τα κέρδη δεν φορολογούνται σχεδόν καθόλου, οπότε ο όμιλος δεν πληρώνει απολύτως τίποτα.

Με τον παραπάνω τρόπο η καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού απέφυγε να πληρώσει φόρους ύψους 1,7 εκ. € μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, από τα κέρδη που αποκόμισε στην Ελλάδα – γεγονός που σημαίνει ότι, ο ολλανδός υπουργός οικονομικών, καθώς επίσης οι αρχές της χώρας του, βοηθούν συνειδητά, καθώς επίσης συστηματικά την καναδική εταιρεία «Eldorado» να φοροδιαφεύγει, προκαλώντας ζημίες στο ελληνικό κράτος.

Όλα αυτά είναι προφανώς εν γνώσει του κ. Σόιμπλε, καθώς επίσης του προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του ανάλογες υποθέσεις που ήλθαν στο φως μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων στην πατρίδα του, στο Λουξεμβούργο (άρθρο). Η περίπτωση δε της «Eldorado» δεν είναι η μοναδική, αφού πολλές άλλες ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο την ολλανδική φορολογική όαση – στην οποία έχουν τη έδρα τους περίπου 12.000 πολυεθνικές, διαθέτοντας απλά και μόνο ένα γραμματοκιβώτιο.

Δίκαια λοιπόν θεωρείται η Ολλανδία ως η βασίλισσα της φοροδιαφυγής (άρθρο), οπότε ο τελευταίος άνθρωπος που θα είχε το δικαίωμα να κάνει υποδείξεις στην ελληνική κυβέρνηση είναι ο ανόητος Ολλανδός – ο οποίος οφείλει τη θέση που έχει πάρει, ασφαλώς χωρίς να το αξίζει, στις υποκλίσεις του απέναντι στη γερμανίδα καγκελάριο και στον υπουργό οικονομικών της, οι οποίοι τοποθετούν παντού στην Ευρώπη δικά τους πειθήνια όργανα.

Περαιτέρω, η Ολλανδία έχει φορολογικούς συντελεστές για άδειες χρήσης σημάτων στο εξωτερικό, τους οποίους χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων η ΙΚΕΑ (άρθρο), ύψους μόλις 2% – όσα της χρειάζονται δηλαδή για να δημιουργεί θέσεις εργασίας για συμβούλους και δικηγόρους, καθώς επίσης για να εισπράττει από 1 έως 4 δις € ετήσιους φόρους, από τα κέρδη επιχειρήσεων που λειτουργούν σε άλλες χώρες. Αδιαφορεί δε για το γεγονός ότι, με τον τρόπο αυτό προκαλεί σε άλλες χώρες ζημίες, οι οποίες είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιες -μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται ένας από τους πολλούς τρόπους, με τους οποίους φοροδιαφεύγουν οι πολυεθνικές, χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσους σταθμούς την Ιρλανδία και την Ολλανδία - με τελικό προορισμό τις Βερμούδες.
.

Φορολογικός-παράδεισος-5
.
Συνεχίζοντας, πριν από δύο χρόνια αρκετοί θυμούνται την περίπτωση της Starbucks – η οποία, με τη βοήθεια της χρέωσης αδειών χρήσης εκ μέρους της εταιρείας χαρτοφυλακίου που διατηρεί στο Άμστερνταμ, κατάφερε να μειώσει το ποσοστό του φόρου που πλήρωνε στην Ευρώπη στο απίστευτα χαμηλό 1%.

Εκείνη την εποχή ο σημερινός υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει τα πάντα για να σταματήσει αυτού του είδους τη φοροδιαφυγή – δήθεν επειδή είναι το τελευταίο που θέλουν οι Ολλανδοί να συμβαίνει στη χώρα τους. Δεσμεύτηκε λοιπόν να προβεί σε μία μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της Ολλανδίας, η οποία θα εμπόδιζε στο μέλλον να χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές το κράτος του για να φοροδιαφεύγουν.

Έκτοτε όμως έχει περάσει πολύ χρόνος, χωρίς να συμβεί τίποτα – ενώ την ίδια στιγμή έχει το θράσος να κατηγορεί την Ελλάδα για καθυστερήσεις, ειδικά μία κυβέρνηση η οποία ευρίσκεται μόλις 60 ημέρες στην εξουσία.

Φυσικά η Ολλανδία δεν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που βοηθάει τις πολυεθνικές να φοροδιαφεύγουν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με συνεχώς μεγαλύτερους φόρους οι Πολίτες – αφού κάνει το ίδιο το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, το Βέλγιο κοκ.

Προφανώς δε εν γνώσει της Κομισιόν, η οποία έχει με τη σειρά της το θράσος να κατηγορεί χώρες όπως η Ελλάδα για φοροδιαφυγή – όταν η ίδια δεν εμποδίζει τους φοροφυγάδες να αποφεύγουν την πληρωμή φόρων στα κράτη που δραστηριοποιούνται.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ολλανδός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, όσον αφορά τη συμπεριφορά του απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί – αφού οι ζημίες που προκαλούν στην Ευρώπη τα φορολογικά τεχνάσματα των πολυεθνικών, τις οποίες ο ίδιος διευκολύνει, είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τα χρέη της Ελλάδας.



Αθανάσιος Παπαστεφάνου, για το Analyst.gr
© Copyright 2015 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: