Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ποια μέτρα αποφασίζει η κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία


Με σαφή προσανατολισμό να πείσει τους δανειστές πριν από το ορόσημο της 12ης Μαΐου και να επιτευχθεί συμφωνία Αθήνας-Βρυξελλών τα επόμενα 24ωρα σε ένα «ελάχιστα αποδεκτό πακέτο» κινείται η ελληνική κυβέρνηση, με τις διαβουλεύσεις στα ευρωπαϊκά όργανα να είναι... πυρετώδεις.


Το πρώτο και πιο πιθανό σενάριο που έχει στον «οδικό χάρτη» του το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια συμφωνία-«σκαλοπάτι», όπως την περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Δεύτερο βήμα, είναι η πορεία προς την τελική συμφωνία του Ιουνίου, με στόχο να ξεμπλοκάρει σταδιακά η ρευστότητα για να αντιμετωπίσει το κράτος τις παρενέργειες του ασφυκτικού κλίματος στα ταμεία.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση και πάντα υπό το πρίσμα της επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων, το ενδιαφέρον κυβέρνησης και κόμματος επικεντρώνεται στην τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου -«σκούπα» που συντάσσει η κυβέρνηση με την προσδοκία να ψηφιστεί και να τρέξει η συμφωνία με τους εταίρους.
Από το συγκεκριμένο, μπορεί να απουσιάζουν ασφαλιστικό και εργασιακά, καθώς και οι ρυθμίσεις για πλειστηριασμούς και «κόκκινα» δάνεια, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν περιλαμβάνει «βροχή» επιμέρους διατάξεις που άπτονται των συγκεκριμένων ζητημάτων.
Σε πρώτο στάδιο ο πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται στον πυρήνα του κορυφαίου παιχνιδιού, ανοίγει τα… χαρτιά του. Στις 5 το απόγευμα, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τους υπουργούς για το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που θα περιέχει μέτρα από τη «λίστα Βαρουφάκη».
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, να συνεδριάσει προηγουμένως και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και η συζήτηση της περασμένης Τρίτης διεκόπη, λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου στους θεσμούς θα γίνει, αφότου πάρει μορφή νομοσχεδίου. Ωστόσο, δεν κρύβουν ότι είναι «φυσικό και αναμενόμενο να συζητηθεί το περίγραμμα των διατάξεων και στη σημερινή συνεδρίαση της «Ομάδας των Βρυξελλών», προσθέτοντας ότι το κλίμα  είναι αρκετά καλύτερο μετά και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να ανανεώσει την ομάδα διαπραγμάτευσης.
Επιδίωξη της κυβέρνησης, αν το πολυνομοσχέδιο λάβει την έγκριση των εταίρων είναι να προωθηθεί στη Βουλή «το συντομότερο δυνατόν», ενώ ευχής έργο είναι να ακολουθήσει -έστω και με τηλεδιάσκεψη ένα έκτακτο eurogroup- πριν την τακτική συνεδρίαση της 11ης Μαΐου.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξο και παρά την όποια αναταραχή που προκαλεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα η προοπτική μιας συμφωνίας με υποχωρήσεις επιμένουν πως «μια συνολική συμφωνία μπορούμε να την υπερασπιστούμε και να περάσει».

Ποια μέτρα θα «κλειδώσουν» για να πεισθούν οι εταίροι
Αλλαγές στη φορολογία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο τραπέζι μπαίνει η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, από 10% στο 13% για τα αυτοκίνητα άνω των 1.920 κυβικών, πισίνες και σκάφη. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά από τον Ιούνιο, ίσως μπει στο τραπέζι και ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. Η Αθήνα, όπως φαίνεται, δεν απορρίπτει την ιδέα ενός συντελεστή 15% με εξαίρεση τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.
Νέα μορφή συλλογικών συμβάσεων. Η Αθήνα εκτιμά ότι η επαναφορά συλλογικών συμβάσεων δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, θα έχει, όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα. Ο στόχος, πάντως, δεν είναι η επιστροφή στο παλαιό καθεστώς, αλλά μια νέα μορφή συλλογικής σύμβασης και με βάση αυτό θα δοθεί ένα σχέδιο στο Ilo και τον ΟΟΣΑ.
Ανατροπές σε πρόωρες συντάξεις και 13η σύνταξη. Η κυβέρνηση εμφανίζεται δεκτική στο ενδεχόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις για τις πρόωρες συντάξεις. Εξετάζεται μεν η κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με τον «πήχη» να ορίζεται στα 60 χρόνια, αλλά για τα «υψηλά κλιμάκια» υπαλλήλων, όπως τραπεζοϋπάλληλοι, ΔΕΚΟ κλπ. Η μη καταβολή της 13ης σύνταξης, ωστόσο, παραμένει στο τραπέζι με την Αθήνα να μην αποκλείει την πιθανότητα να μην προχωρήσει στην επαναφορά της ή αν το κάνει να μην είναι στο 100%.

«Ναι» στην παραχώρηση του 51% ΟΛΠ και ΟΛΘ. «Οχι» για ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ
Ελεγχος όλων των Ελλήνων σε βάθος δεκαετίας. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει έλεγχο σε εισοδήματα και δηλώσεις των Ελλήνων σε βάθος δεκαετίας.
Ανεξάρτητη αρχή η ΓΓΔΕ. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή η οποία θα λογοδοτεί στην Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: