Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Με συμβόλαια… μελλοντικής εκπλήρωσης επιστρέφει ο Τσίπρας από την Μόσχα

Με άδεια χέρια επιστρέφει ο Τσίπρας από την Μόσχα, 

αφού παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για Ρωσική οικονομική βοήθεια στο κομμάτι του χρέους αλλά και στο “καυτό” θέμα της άρσης του Ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, 

δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα...


Αυτό που “κέρδισε” ο Τσίπρας είναι κάποια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, που έχουν κάνουν με τα οφέλη μιας πιθανής συμμετοχή της Ελλάδας στον Τουρκικό Αγωγό φυσικού αερίου.
Μια πολιτική επιλογή όμως, που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας αλλά και τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας, που πάντα έβλεπαν με αρνητικό μάτι την πιθανότητα η Ρωσία να βάλει ( και ενεργειακά) “πόδι” στην Ελλάδα.
Πάμε τώρα στο ρεπορτάζ: 
Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με σεβασμό στους σχετικούς κανόνες της Ε.Ε. ανέφερε προ ολίγου ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τις ιδιαίτερες συνομιλίες του με τον Βλαντίμρ Πούτιν στη Μόσχα, που ολοκληρώθηκαν προ ολίγου, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή 9 κυβερνητικών στελεχών από κάθε πλευρά.
«Μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες είχαν γνωρίσει ύφεση τα τελευταία χρόνια” πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Απαντώντας δε στα σχόλια που διατυπώθηκαν από διάφορες πλευρές ενόψει του ταξιδιού του στη Μόσχα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα άσκησης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Αντικείμενο των σημερινών συνομιλιών, πρόσθεσε, είναι η βελτίωση του αρνητικού για την Ελλάδα ισοζυγίου των διμερών εμπορικών σχέσεων, η προοπτική άρσης των ρωσικών αντιμέτρων σε προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος και η προσέλκυση επενδύσεων.
Από την πλευρά του, στάθηκε στα θέματα ενεργειακή συνεργασίας ο Ρώσος πρόεδρος εκδήλωσε επίσης το ενδιαφέρον της χώρας του για τον εκσυγχρονισμό του Λιμένος Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.
Οι δύο ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ρωσίας υπέγραψαν το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τη διετία 2015-16, το Μνημόνιο για τον εορτασμό του πολιτιστικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας το 2016 καθώς και Κοινή Δήλωση για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης.
Ερωτήσεις δημοσιογράφων:
Ερώτηση: Συζητήσατε το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία προς την Ελλάδα; Σε ποιούς τομείς υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις;
Πούτιν: Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οικονομική βοήθεια. Στον τομέα των μεταφορών και υποδομών υπάρχει ενδιαφέρον, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε διαγωνισμούς.
Ερώτηση: Ετέθη θέμα άρσης κυρώσεων και συνεργασίας στον αγροτικό τομέα;
Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας επίλυση του οικονομικού της προβλήματος. Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό. Και θα δοθεί ευρωπαϊκή λύση. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, βρίσκεται σε κρίση, έχει απολέσει μεγάλο μέρος της οικονομικής της δύναμης, αλλά δεν έχει απολέσει την γεωπολιτική της δυναμική. Αυτή αξιοποιεί για να προχωρήσει σε συμφωνίες που θα βοηθήσουν τη χώρα για να ξεπεράσει την κρίση.
Ερώτηση: Η Ελλάδα και η Ρωσία εμβαθύνουν τη σχέση τους γιατί η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως «Δούρειο Ιππο» για να διασπάσει την Ευρώπη.
Δεύτερη ερώτηση: Θα στραφεί η Ελλάδα προς τη Ρωσία για οικονομική βοήθεια αν όλες οι άλλες προσπάθειες αποτύχουν;
Πούτιν: Το ερώτημα για τον Δούρειο Ιππο. Δεν προσπαθούμε να αναγκάσουμε κάποιον. Είμαστε θετικοί προς μια συνεργασία προς όφελος των λαών μας. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις για τα δικά της συμφέροντα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού θεωρείται παράδοξο. Δεν είναι κάτι παράλογο και παράδοξο αυτό που κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός καιθα το υποστηρίζουμε.
Τσίπρας: Σε αυτό το καράβι είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες του καραβιού και κάποιοι δεν είναι στην πρώτη θέση και άλλοι στο κατάστρωμα. Αν αρχίσει κάποιος να ρίχνει κάποιον άλλο στην θάλασσα θα πέσει το καράβι στα βράχια.
Σεβόμαστε τις συνθήκες που έχουμε υπογράψει αλλά προχωράμε και σε συμφωνίες επωφελείς σεβόμενοι το δικαίωμα του ελληνικού λαού να βγει από αυτή την κρίση.
Πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινησεις που κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση με μια λογική ότι η Ελλάδα είναι μια αποικία χρέους.
Δεν είναι. Εχει οικονομικά προβλήματα, αλλά έχει δικαίωμα να προχωρά σε οικονομικές συνεργασίες προς όφελος του λαού της.
Αυτά που συμφωνησαμε δίνουν προοπτική για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.
Ερώτηση: Ενεργειακή συνεργασία, υπάρχει συμφωνία και απόφαση για τον ενεργειακό Turkish Stream:
Πούτιν: Το συζητήσαμε, δύσκολο να πω τώρα κάτι συγκεκριμένο, χρειάζεται προεργασία σε επίπεδο Gazprom. Θα υπάρχουν μεγάλα κέρδη από τη μεταφορά του αερίου. Οι Ελληνες εταίροι πρέπει να επεξεργαστούν όλες τις λεπτομέρεις.
Τσίπρας: Θα υπάρξει ελληνικός αγωγός στο ελληνικό έδαφος. Ο Turkish Stream θα είναι σε τουρκικό έδαφος. Με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της Ελλάδας αλλά μεγάλα έργα τέτοιου βεληνεκούς δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα αναβαθμίσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης, τις λεπτομέρειες θα τις συζητήσαμε και θα τις ολοκληρώσουμε το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: