Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Τα 3 πρόσωπα που αναλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση μετά την υποβάθμιση Βαρουφάκη


Τα 3 πρόσωπα που αναλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση μετά την υποβάθμιση Βαρουφάκη

Την «τράπουλα» των διαπραγματεύσεων ανακατεύει το Μέγαρο Μαξίμου και με στόχο να ξεμπλοκάρουν οι διαβουλεύσεις και να υπάρξει συμφωνία του ταχύτερο δυνατό -αιφνιδίασε- «ψαλιδίζοντας» τις αρμοδιότητες του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη...


Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού για «μερικό λίφτινγκ» στην ομάδα διαπραγμάτευσης, υπήρξε ανακατανομή και προσθαφαιρέσεις στα… πόστα των προσώπων που θα συνομιλούν από δω και στο εξής με τους  θεσμούς και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Έτσι, τρία ισχυρά πρόσωπα καλούνται πια να πλαισιώσουν το Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ουσιαστικά μπαίνει σε δεύτερο πλάνο με λιγότερες αρμοδιότητες και κομμένα «φτερά». Πρόκειται για τους κκ: Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, Σπύρο Σαγιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των βασικών μελών, στην Ομάδα θα μετέχουν οι υπουργοί κκ Νίκος Παππάς και Γιώργος Σταθάκης, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης αλλά και ο γραμματέας της ΚΟ Χρήστος Μαντάς.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Από «σκιά» του Γιάνη Βαρουφάκη στην πρώτη γραμμή
Αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι από ‘κείνα τα στελέχη που …δρουν στο παρασκήνιο αθόρυβα, πλην όμως σταθερά. Ο βρετανοθρεμμένος κ. Τσακαλώτος ήταν παρών -έως τώρα- σε όλες τις κρίσιμες φάσεις της διαπραγμάτευσης και η επιβράβευσή του από την κυβέρνηση δεν άργησε να έρθει. Ο ίδιος αναλαμβάνει το συντονισμό της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης ξεκινώντας ουσιαστική δουλειά στο σκέλος που αφορά την ελληνική στρατηγική. Πολλοί δε, είναι αυτοί που θυμίζουν πως το όνομά του ακουγόταν ως ένα από των υποψήφιων για το υπουργείο Οικονομικών (αφού ήταν υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ).
Γιώργος Χουλιαράκης: Αναλαμβάνει ρόλο εθνικού διαπραγματευτή
Άνθρωπος-κλείδι στις διαπραγματεύσεις είναι ήδη ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που ισορροπεί ανάμεσα στον απεγκλωβισμό της χώρας από το μνημόνιο και στην παραμονή της στην ευρωζώνη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως «συνομιλητή-γέφυρα», κάτι πιστοποιείται και από την αναβάθμισή του στην ιεραρχία, αφού παίρνει πάνω του την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group. O κ. Χουλιαράκης χαίρει της βαθιάς εκτίμησης του Γιάννη Δραγασάκη και είναι στενός του συνεργάτης, ενώ είναι γνωστό στους δημοσιογραφικούς κύκλους ότι αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι τα ΜΜΕ και τις συνεντεύξεις.
 Σπύρος Σάγιας: Ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου στο συντονισμό με τα τεχνικά κλιμάκια
Ο Σπύρος Σαγιάς διαθέτει επιτελική θέση στην κυβέρνηση, ως γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ τέσσερις μήνες μετά… αναβαθμίζεται και τίθεται επικεφαλής στην ειδική ομάδα συντονισμού για την καλύτερη υποστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Ο ισχυρός άντρας του Μαξίμου είναι νομικός και ειδικεύεται σε θέματα εμπορικού και δημοσίου δικαίου, με έμφαση τις υπηρεσίες νομικού συμβούλου στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ιδίως σε ζητήματα δημόσιου οικονομικού δικαίου (δημόσιες συμβάσεις, δημόσια έργα, συμβάσεις παραχώρησης, επενδυτικά σχέδια).
Νίκος Θεοχαράκης: Μένει εκτός των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς
Με  πλούσιο βιογραφικό, αστική καταγωγή αλλά αριστερή σκέψη, δοκίμασε την ... ηλεκτρική καρέκλα του διαπραγματευτή και μέχρι πρότινος συνομιλούσε με τους εκπροσώπους των «θεσμών». Ωστόσο, από δω και πέρα αποχωρεί, αλλάζει χαρτοφυλάκιο και στα χέρια του περνά η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής ανάπτυξης. Σημειωτέον, ότι ο κ. Θεοχαράκης είναι παλαιός γνώριμος του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και υπήρξε συμφοιτητής στα χρόνια της μεταπολίτευσης του Γιάννη Στουρνάρα.
Γιάνης Βαρουφάκης: Εθεσε εαυτόν «εκτός» μετά το σφυροκόπημα στη Ρίγα
Στον υπουργό Οικονομικών «χρεώνονται» από πολλούς δύο..φάουλ τα οποία σύμφωνα με  πληροφορίες τον έφεραν πιο κοντά στην «κόκκινη κάρτα». Πρώτον, το γεγονός ότι με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση. Δεύτερον, η απουσία του από το επίσημο δείπνο στη Ρίγα της Λετονίας με τη δικαιολογία ότι «μου αρέσει να τρώω με τους φίλους μου». Σε κάθε περίπτωση, θα εξακολουθήσει να εκπροσωπεί τη χώρα στα eurogroup με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τονίζει πως "Ο κ. Βαρουφάκης είναι asset για την κυβέρνηση. Όλες  οι ομάδες υπό τον κ. Βαρουφάκη είναι, αλλά χρειάζεται και καλύτερος συντονισμός γιατί κάνουν (σσ οι εταίροι) παράπονα".
Ρεπορτάζ: ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: