Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Αποκλειστικό - Megan Greene: Σύντομα πιστωτική γραμμή ή γ’ πακέτο για την Ελλάδα

megan
Τι δήλωσε στο FinancialBox η γνωστή πρώην στενή σύμβουλος του Noυριέλ Ρουμπινί.
H πρώην επικεφαλής της ομάδας του Nouriel Roubini για την Ευρωζώνη και στενή του σύμβουλος, η οικονομολόγος Megan Greene μίλησε στο FinancialBox για τη συμφωνία της Ελλάδας με την ευρωζώνη και για το τι θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με την οικονομολόγο, η Ελλάδα θα χρειαστεί αναπόφευκτα νέα χρήματα...

«Τελικά, η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση», επισημαίνει η Megan Green. 
«Η ΕΚΤ δεν θα θέλει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό μέσω των τραπεζών, έτσι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει είτε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ή μια προληπτική πιστωτική γραμμή από την οποία να μπορέσει να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια».

Σε σφιχτό λουρί η κυβέρνηση
«Οι θεσμοί δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και αν δεν αλλάξει αυτό εκτιμώ ότι οι πιστωτές της Ελλάδα θα θέλουν να κρατήσουν την ελληνική σε όσο πιο κοντό και σφιχτό λουρί γίνεται. Δεδομένου αυτού, πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, ακόμη και αν τεχνικά δεν… ονομαστεί έτσι.

Σωστό το μήνυμα του Βαρουφάκη
Σε ότι αφορά το προφίλ του Γιάνη Βαρουφάκη, η Megan Greene τονίζει ότι, αντίθετα με το ότι… συνηθίζεται με τους ομολόγούς τους στην Ευρωζώνη, είναι πραγματικός οικονομολόγος.

Το μήνυμά του - ότι το φάρμακο διάσωσης σκοτώνει τον ασθενή και έτσι κάτι άλλο πρέπει να δοκιμαστεί - είναι απολύτως σωστό, τονίζει η γνωστή οικονομολόγος..
Δυστυχώς όμως σκέφτεται λάθος πως αυτό το οποίο είναι σωστό θα λειτουργήσει και ως «μοχλός» με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας . Το να είναι κανείς σωστός, δεν είναι τόσο σημαντικό όσο είναι το να μπορεί να διαπραγματευτώ σωστά.

Σαν ταύρος σε υαλοπωλείο
Η Ελλάδα πήρε κάποιες σημαντικές παραχωρήσεις στην επέκταση του προγράμματος - μπορεί να επιτύχει ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, οι μεταρρυθμίσεις θα γραφτούν αρχικά στην Αθήνα και η ΕΚΤ δεν θα κόψει την ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες – και δεδομένου του ότι η Ελλάδα δεν είχε πραγματικά ουσιαστικό «χαρτί» στις διαπραγματεύσεις, αυτό το «κέρδος» για τις τράπεζες οφείλεται ξεκάθαρα στην διαπραγματευτική στρατηγική του Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζει η Greene.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών μπήκε στις διαπραγματεύσεις σαν ταύρος σε υαλοπωλείο, καταλήγει χαρακτηριστικά η οικονομολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: