Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Βόμβα Ντάισελμπλουμ στους FT: Συμφωνήσαμε με τον Τσίπρα χωρίς να μιλήσω με τον Βαρουφάκη!

GREECE-EU-POLITICS-ECONOMY

Ο πρόεδρος του Eurogroup σκιαγραφεί τον υπουργό Οικονομικών ως αναξιόπιστο συνομιλητή και λέει ότι του έστειλε διαφορετική επιστολή για το αίτημα παράτασης από αυτή που είχε συμφωνηθεί με τον πρωθυπουργό

Ευθεία επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο σκιαγραφεί ως αναξιόπιστο συνομιλητή, εξαπολύει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με δηλώσεις στους Financial Times, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι...
για να κλείσει τελικά η συμφωνία στο Eurogroup απομόνωσε τον υπουργό Οικονομικών και συνομίλησε τηλεφωνικά μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος προβαίνει σε ασυνήθιστες αποκαλύψεις των… απόκρυφων λειτουργιών των Βρυξελλών, την ημέρα που επρόκειτο να σταλεί το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Ντάισλμπλουμ είχε συνεχείς επαφές από τηλεφώνου με τον πρωθυπουργό, ανταλλάσσοντας μάλιστα και σχέδια για το κείμενο το επιστολής, μέχρι που συμφώνησαν σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο.
Όμως, ο κ. Ντάισελμπλουμ λέει ότι, προς έκπληξή του, η επιστολή που έλαβε επίσημα, με την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη, είχε πολύ μικρή σχέση με όσα είχε συμφωνήσει προηγουμένως με τον κ. Τσίπρα. Για παράδειγμα, πάντα κατά τον Ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup, είχαν γίνει πολύ ασαφείς οι αναφορές στην ανάγκη να επιτύχει η Ελλάδα τα πλεονάσματα που απαιτούνται για τη σταδιακή μείωση του χρέους.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ, αφού έθεσε υπόψη την επιστολή στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος την απέρριψε, κάλεσε στο τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα, για να του πει ότι «δεν ξέρω τι έχει συμβεί, αλλά μας στείλατε άλλη επιστολή» (σ.σ.: από αυτή που είχε συμφωνηθεί). «Πώς είναι δυνατόν», του απάντησε ο κ. Τσίπρας και, αφού το έλεγξε, επιβεβαίωσε ότι «κάποιος άλλαξε την επιστολή».
Η επιστολή Βαρουφάκη τελικά δεν άλλαξε, αλλά ο κ. Ντάισελμπλουμ λέει ότι δύο ημέρες αργότερα, όταν συνεδρίασε το Eurogroup για τρίτη φορά για το ελληνικό θέμα, επέλεξε να διαπραγματευθεί μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα, από τηλεφώνου, αποφεύγοντας κάθε επαφή με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο στάδιο των κρίσιμων, πρωινών διαπραγματεύσεων, όπου συμμετείχαν οι τρεις θεσμοί, ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε. «Δεν είδα καθόλου τον κ. Βαρουφάκη εκείνο το πρωί. Δεν μιλήσαμε καθόλου», δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ, περιγράφοντας μια διαδικασία διαπραγμάτευσης πρωτοφανή στα χρονικά των Βρυξελλών.
Τελικά, ύστερα από ώρες διαβουλεύσεων, ο Ντάισελμπλουμ λέει ότι έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ένα σχέδιο ανακοίνωσης, γνωστοποιώντας του ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για συζητήσεις και ή θα το δεχόταν, ή θα το απέρριπτε («take it or leave it»). Ο Έλληνας πρωθυπουργός το δέχθηκε ως είχε, αλλάζοντας μόνο μια λέξη, λέει ο κ. Ντάισελμπλουμ, έχοντας εξηγήσει προηγούμενως ότι με το πέρασμα των ημερών η ελληνική κυβέρνηση είχε υιοθετήσει πολύ πιο ήπια στάση, κυρίως εξαιτίας της πίεσης από τις συνεχείς εκροές καταθέσεων.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ απορρίπτει, πάντως, ως ανοησίες όσα έχουν γραφτεί περί σκληρής προσωπικής του σύγκρουσης με τον Γιάνη Βαρουφάκη, που παραλίγο να φέρει τους δύο άνδρες… στα χέρια. Όπως λέει, είναι το καθήκον του να πιέζει τους υπουργούς για να οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε συμφωνία και αυτό έκανε με τον κ. Βαρουφάκη, αλλά και με υπουργούς που είχαν εκδηλώσει σκληρή στάση κατά των ελληνικών θέσεων.
Σύμφωνα με την αφήγηση του κ. Ντάισελμπλουμ, πάντως, το γεγονός που κλόνισε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του κ. Βαρουφάκη ως συνομιλητή συνέβη στο δεύτερο Eurogroup, όπου ο Έλληνας υπουργός αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα, όταν του παρουσιάσθηκε το σχέδιο ανακοίνωσης, που ήταν πολύ διαφορετικό από το σχέδιο που είχε συζητήσει με τον επίτροπο Μοσκοβισί.\
Ο Ντάισελμπλουμ κατηγορεί την Κομισιόν για αυτή την παρεξήγηση, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος για τις συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ Μοσκοβισί και Βαρουφάκη.
Περιγράφει, όμως, με απελπισία (έβαλε τα δυο χέρια πάνω από το κεφάλι του, όπως γράφει ο δημοσιογράφος των FT, Πίτερ Σπίγκελ) την αντίδραση του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος βγήκε έξαλλος από την αίθουσα της συνεδρίασης και άφησε να διαρρεύσει στους δημοσιογράφους τόσο το σχέδιο ανακοίνωσης του Ντάισελμπλουμ, όσο και το σχέδιο Μοσκοβισί. Αυτές οι ενέργειες Βαρουφάκη, σε μια στιγμή που γινόταν προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, «δεν βοήθησαν πολύ», όπως δηλώνει διπλωματικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια: