Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Φόβοι για «ατύχημα» στο Eurogroup ρίχνουν βαριά σκιά στην Ελλάδα

Φόβοι για «ατύχημα» στο Eurogroup ρίχνουν βαριά σκιά στην ΕλλάδαΝέο Eurogroup σήμερα με απειλές για εκλογές ή δημοψήφισμα

Η κυβέρνηση αποφασισμένη να μη δεχθεί Μνημόνιο και Τρόικα

Στις 16:30 το Eurogroup

Εγκλωβισμένη η Ελλάδα σε μέγγενη ρευστότητας

Βαρύ το κλίμα σε οικονομία, επιχειρήσεις, τράπεζες

Ωστόσο, επαφές στο παρασκήνιο αφήνουν πολλές ελπίδες
Αισιόδοξοι Μάρδας-Σταθάκης...

Η ελληνική αποστολή αναχώρησε από χθες το μεσημέρι για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα ένα νέο δραματικό Eurogroup.
Η σημερινή συνεδρίαση έχει ως κεντρικό διακύβευμα τον έλεγχο από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης των ελληνικών προτάσεων και της λίστα Βαρουφάκη. Αν ο έλεγχος αυτός θεωρηθεί ικανοποιητικός απο τους εταίρους και αν δεχθεί η ελληνική πλευρά ο έλεγχος να συνεχιστεί και οι αναγαίες μεταρρυθμίσεις πρσδιοριστούν με σαφήνεια, τότε θα ανοίξουν, έστω και σταδιακά, οι κρουνοί της χρηματοδότησης που έχει άμεσα ανάγκη η Αθήνα για την κάλυψη εντόκων και δόσεων.

Κενό γράμμα η 4μηνη παράταση
Αθήνα και δανειστές αντιλαμβάνονται ότι η συμφωνία 4μηνης παράτασης έχει αποδειχθεί κενό γράμμα και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Μπορεί η ρήξη με τους δανειστές να αποφεύχθηκε, όμως η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μέγγενη ρευστότητας και το πολιτικό κλίμα μεταξύ εταίρων και Ελλάδας επιβαρύνεται καθημερινά με αμοιβαίες απειλές και τελεσίγραφα.
«Θέλουν να σύρουν την Ελλάδα σε Μνημόνιο»
Ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο βλέπουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, με μοχλό κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιδιώκουν την ασφυξία της ελληνικής οικονομίας και θέλουν να σύρουν τη χώρα σε έναν ατιμωτικό συμβιβασμό, και να την αναγκάσουν να δεχθεί Μνημόνιο και Τρόικα.
Η τελευταία δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως την ερμηνεύει η ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση: οι δανειστές επιδιώκουν να ξαναστείλουν την Τρόικα και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για να επιθεωρήσουν τα ταμεία της κυβέρνησης και να κάνουν  επιθεωρήσεις στα υπουργεία – να υπάρξει δηλαδή ολοκληρωτική εκχώρηση της διακυβέρνησης στους δανειστές, όπως ίσχυε μέχρι τις εκλογές.
Ανασύρθηκε η απειλή των εκλογών
Ετσι ξεκίνησαν να αναπτύσσονται απόψεις και σενάρια από κυβερνητικής πλευράς περί προσφυγής σε πρόωρες κάλπες ή δημοψήφισμα, εάν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα ή αν η Ελλάδα αναγκαστεί να συρθεί σε ατιμωτικό συμβιβασμό για να υπογράψει Μνημόνιο.
Τα μηνύματα έστειλε πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας, προς τους πιστωτές, με συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel και όπου έκανε λόγο για δημοψήφισμα και προσφυγή στον λαϊκό παράγοντα. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκηπερί «δημοψηφίσματος ή εκλογών» στην ιταλική Κοριέρε ντε λα Σέρα. Το ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ διέψευσε, πάντως, εν χορώ, κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να διαψεύσουν τα περί δημοψηφίσματος γενικώς.
Η αποστροφή του Γιάνη Βαρουφάκη στην ιταλική «Corriere della Sera», ήταν σαφής:
«Αν δεν δεχθούν το σχέδιό μας, θα υπάρξει πρόβλημα… Αλλά, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είμαστε καρφωμένοι στις θέσεις μας, μπορούμε να πάμε πίσω, σε εκλογές ή να κάνουμε ένα δημοψήφισμα»...
Δημοψήφισμα για ποιό λόγο;
Ο υπουργός Οικονομικών, όπως ειπώθηκε στη συνέχεια, δεν εννοούσε ότι τίθεται ζήτημα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε πρόκειται να ανοίξει με οποιονδήποτε τρόπο συζήτηση γύρω από το ενιαίο νόμισμα.
Ωστόσο η προσφυγή σε εκλογές ή δημοψήφισμα, μπορεί να γίνει με άλλο δίλημμα, που σχετίζεται με τη στάση του ελληνικού λαού ως προς το περιεχόμενο ενός συμβιβασμού ή την επιλογή μίας σύγκρουσης.
Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα ανέφερε ότι τυχόν προσφυγή στον ελληνικό λαό θα γίνει «προφανώς όσον αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής».
Τι περιμένει από το Eurogroup η κυβέρνηση
Κυβερνητικοί κύκλοι, την Παρασκευή, έδειχναν μικρή αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών και τόνιζαν χαρακτηριστικά:
«Στο Eurogroup της Δευτέρας θα ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της χώρας, διαδικασία η οποία και θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει το κλίμα αλλά και oι αποφάσεις στην ΕΚΤ», ήταν η ακριβής διατύπωση των «κύκλων» του Μαξίμου.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η Ελλάδα έκανε μια κίνηση καλής θέλησης αφού δεν κατατέθηκε τελικώς η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η οποία δεν φέρει την έγκριση των δανειστών.
Με το όπλο παρά πόδα
Ωστόσο η απειλή για εκλογές ή δημοψήφισμα παραμένει στο τραπέζι αν η Αθήνα πιεστεί να πάει σε υποταγή. Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει εντολή από τον ελληνικό λαό να αποδεχθεί μνημόνια, αλλά δεν έχει εντολή ούτε και για οριστική ρήξη με τους δανειστές. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η χρυσή τομή δεν έχει ακόμη ευρεθεί.
Αδιάλλακτοι οι Γερμανοί: Η Ελλάδα έχασε άλλη μια εβδομάδα
Το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη που απέστειλε προς τον επικεφαλής του Eurogroup περιγράφοντας μια σειρά από μεταρρυθμίσεις θεωρείται από κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου ανεπαρκής. Και υπό αυτήν την έννοια, όπως εκτιμά η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βιώσει άλλη μια απογοήτευση στη σημερινή συνάντηση των Βρυξελλών, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα μείνουν στάσιμες για το οικονομικό και δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας.
Όπως σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι στη γερμανική εφημερίδα «η Ελλάδα γράφει επιστολές, αλλά δεν συνεργάζεται σκληρά με την τρόικα και έχασε ήδη άλλη μια εβδομάδα». Και επισημαίνουν ότι η παράταση του προγράμματος εξυγίανσης μέχρι τέλος Ιουνίου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από την ελληνική κυβέρνηση ως διευκόλυνση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προγράμματος εξυγίανσης και διευκρινίζουν ότι χρήματα θα δοθούν μόνο «μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξυγίανσης με την τρόικα». Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι προσθέτουν ότι έχει ληφθεί υπόψη πως στη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων θα υπάρξουν διαφορές με την Ελλάδα.
Επαφές στο παρασκήνιο για καλή έκβαση στο Eurogroup
Ωστόσο, υψηλόβαθμοι παράγοντες της κυβέρνησης εκτιμούν ότι σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει ρήξη στο Eurogroup και ότι Ελλάδα και δανειστές θα κάνουν ένα θετικό βήμα μπροστά.
Την εκτίμηση ότι στο σημερινό Eurogroup θα γίνει ένα ακόμα βήμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων της κυβέρνησης εξέφρασε, σήμερα και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή σύμβασης δημιουργίας του νέου επιχειρηματικού πάρκου Χανιών.
«Νομίζω ότι σήμερα θα είναι ένα Eurogroup, που θα γίνει ένα ακόμα θετικό βήμα. Οι προτάσεις που καταθέτει η κυβέρνηση δημιουργούν το πλαίσιο το οποίο ήταν αναμενόμενο, ένα βήμα δηλαδή προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων της κυβέρνησης μέχρι τέλος Απριλίου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.
Ο ίδιος ανέφερε πως δεν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη που θα μπορεί να χαρακτηριστεί αρνητική. «Δεν ξέρω αν θα υπάρξει απόφαση ή αν θα προχωρήσομε σε κάποια τεχνική διαδικασία από εδώ και πέρα, αλλά σίγουρα θα είναι ένα βήμα το οποίο προδικάζει ένα καλό αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Σταθάκης στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή σύμβασης δημιουργίας του νέου επιχειρηματικού πάρκου Χανιών.
Αισιόδοξος και ο Μάρδας
Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το τι θα γίνει εάν οι σημερινές συνομιλίες στο κρίσιμο Eurogroup πέσουν σε τοίχο, απάντησε: «Ας φτάσουμε σε τοίχο και μετά βλέπουμε. Υπάρχουν εναλλακτικές. Θα υπάρξει λύση παρά τις χαμηλές προσδοκίες. Αυτές οι υποθέσεις δημιουργούν μια συζήτηση χωρίς περιεχόμενο, δεν έχουν νόημα. Ας δούμε πρώτα το όχι και μετά ας το συζητήσουμε».
«Θα υπάρχει μια συζήτηση με τους ειδικούς της ευρωπαϊκής επιτροπής. Στο πακέτο της διαπραγμάτευσης που διαχειρίζεται ο κύριος Βαρουφάκης υπάρχουν αυτές τις λεπτομέρειες. Όλα τα τεχνικά θέματα τα γνωρίζουν οι διαπραγματευτές μας. Όλα τα ερωτήματα πρέπει να τίθενται σε εκείνους και όχι σε εμάς», τόνισε ο κ. Μάρδας.
Σχετικά με το ζήτημα ότι το σχέδιο νόμου με τις 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα δεν κατατέθηκε στην Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε πως η Νάντια Βαλαβάνη έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις. «Είναι ορθότερο, στο όνομα της καθυστέρησης κάποιων ημερών, να κατατεθεί στη Βουλή ένα νομοσχέδιο ολοκληρωμένο, χωρίς ελλείψεις».
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: