Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Γκάλοπ του CNBC: Τι θα αγοράζατε από τους Ελληνες; Τα πρώτα αποτελέσματα

Γκάλοπ του CNBC: Τι θα αγοράζατε από τους Ελληνες; Τα πρώτα αποτελέσματα

Τίποτα το παράξενο, αν πρόκειται για Αμερικανούς. Τα πάντα μπορούν να γίνουν αντικείμενο πρόσκαιρης μελέτης και να φωτιστούν από το πρίσμα της λογικής «αγοράζεις-πουλάω». 

Τι θα αγόραζαν, άραγε, αν η Ελλάδα αποφάσιζε να βγάλει στο σφυρί περιουσιακά της στοιχεία;


Το αμερικανικό δίκτυο CNBC έκανε γκάλοπ μεταξύ των αναγνωστών του και τα αποτελέσματα είναι, αν μη τι άλλο, έκδηλα για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι φανερό πως η πλειοψηφία θα αγόραζε κάποιο κομμάτι ελληνικής περιουσίας, ενώ πολύ κοντά στο πλειοψηφικό ρεύμα είναι και εκείνοι που δεν θα πλησίασαν ούτε απ' έξω, καθώς δεν γνωρίζουν τις ελληνικές συνθήκες.
Το επίσης αξιοσημείωτο είναι πως ελάχιστοι, σχεδόν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, θα τοποθετούσαν τα χρήματά τους σε ελληνικά ομόλογα. Δείγμα της έντονης ανησυχίας και της έλλειψης εμπιστοσύνης σε αυτού του είδους τα ρίσκα. Σε αντίθεση με τις τράπεζες που εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποτιθέμενων επενδυτών. 
Το χαμογελαστό πρόσωπο 
Το γκάλοπ συνοδεύεται και από ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύο στο οποίο γίνεται αναφορά για τις μαραθώνιες συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και για την εντατική προσοχή που έδειξαν αμφότερα τα μέρη (κυρίως, βέβαια, το Brussels Group) για τις λεπτομέρειες της πολυαναμενόμενης λίστας μεταρρυθμίσεων της Αθήνας. «Αν και ο κίνδυνος του Grexit πάραμένει, αρκετοί αναλυτές επιμένουν ότι πρέπει να περιμένει κανείς την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης», αναφέρει το άρθρο και δίνει το παράδειγμα του Νιλ Ντουέι της Allianz Global Investors που τόνισε στο CNBC: «Πιστεύουμε πως οι πιθανότητες να κολλήσουν κάπου είναι μεγάλες. Υπάρχει πολύς θυμός στην Ευρώπη για την έλλειψη εξειδίκευσης από την ελληνική κυβέρνησης, αλλά υπάρχει παράλληλα και η προσπάθεια να διαχειριστούν την Ελλάδα με προσεκτικά, καθώς υπάρχουν και άλλες χώρες που προσέρχονται σε εκλογές αυτό το χρόνο (π.χ. Ισπανία) και πολλά κόμματα μοιάζουν με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Για να καταλήξει: «Επομένως, η Άνγκελα Μέρκελ και η ΕΕ πρέπει να δείξουν ένα χαμογελαστό πρόσωπο στην Ελλάδα, ακόμη και αν είναι εκνευρισμένοι μαζί της.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: