Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ο Buffett, ο Forbes και η εικόνα παρία που έχει πλέον η Ελλάδα

Όταν δύο από τους κορυφαίους παράγοντες των αγορών παγκοσμίως, ο Warren Buffett και ο Steve Forbes, χαρακτηρίζουν απελπιστική την κατάσταση της Ελλάδας και απαξιώνουν σε τέτοιο βαθμό τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, τότε τι να συζητήσουμε περαιτέρω για ανάπτυξη, επενδύσεις, αξιοπιστία προς τις αγορές και status της χώρας. 
Για ποιον Βαρουφάκη να μιλήσουμε, για ποιες μεταρρυθμίσεις και για ποιες πιθανότητες επιβίωσης και ανάκαμψης. 
Αυτό που στο εσωτερικό της χώρας αρνούμαστε να παραδεχτούμε, οι πλέον σοβαρές και έμπειρες προσωπικότητες των αγορών, όχι μόνο το έχoυν αντιληφθεί, αλλά απευθύνονται με σκληρά λόγια προς...
την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτοί βεβαίως δεν είναι ούτε «κακοί» εταίροι, ούτε ΔΝΤ, ούτε ΕΚΤ, ούτε έχουν κανέναν λόγο να παίξουν παιχνίδια εις βάρος της χώρας.

Αυτά τα μηνύματα εμπεριέχουν «σκληρές» αλήθειες τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψη αν ενδιαφέρεται πράγματι να εξέλθει από το αδιέξοδο στο οποίο σήμερα έχει εισέλθει. Η διγλωσσία, οι ισορροπίες τρόμου με πλάνες και «μισές αλήθειες», οι... κουτσαβακισμοί και η αίσθηση ότι «είμαστε το κέντρο του σύμπαντος» και τίποτε δεν μας απειλεί, οδηγούν τη χώρα ολοταχώς προς την καταστροφή. Και ακόμη και αν αυτό αποφευχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με κινήσεις απελπισίας για εξεύρεση κεφαλαίων για την αποπληρωμή δόσεων και τίτλων που λήγουν, αλλά και κοινοτική... «ελεημοσύνη» για να μην σκάσει άμεσα η χώρα, ο χρονικός ορίζοντας αυτού του αλαλούμ δεν θα είναι μακρύς.

Και μπορεί στην κυβέρνηση να θεωρούν ότι έστω και με οριακές καταστάσεις θα μπορέσουν να κερδίσουν προς το παρόν κάποιο χρόνο, όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Στις Βρυξέλλες αλλά και στην ΕΚΤ, μπορεί να κερδίσουν ορισμένες πρόσκαιρες ανάσες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θελήσουν οι «θεσμοί» να τραβήξουν ακόμα το χαλί, όμως αν δεν δοθούν χειροπιαστές αποδείξεις για την προώθηση όσων συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν και σε πολιτικό επίπεδο, η σεμνή τελετή θα λάβει τέλος...

Και θα πρέπει επίσης να συνεκτιμήσουν, ότι η εικόνα... παρία που αρχίσει να αποκτά η χώρα διεθνώς, είναι μια... ρετσινιά που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της, ακόμα και το πλέον θετικό σενάριο που η τετράμηνη παράταση θα αποκτήσει τον απαιτούμενο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Τώρα λοιπόν πρέπει να κλείσουν οριστικά τη συμφωνία με τους εταίρους.Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Δεν πρέπει να σέρνεται η χώρα επί μακρόν. Εκτός πλέον και αν υπάρχουν... πίσω σκέψεις για ρήξη.

Θυμίζω λοιπόν ότι ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett, διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Inc, μιλώντας στο CNBC,ζήτησε από την Ευρωζώνη «να μην ανταμείψει» την άσχημη ελληνική συμπεριφορά συμπληρώνοντας ότι «εξαρτάται από τους Ευρωπαίους εάν θέλουν να προσφέρουν ξένη βοήθεια, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κυμάνθηκε και το δημοσίευμα του κορυφαίου οικονομικού περιοδικού Forbes με το οποίο ο εκδότης του Steve Forbes απευθύνει ουσιαστικά επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη: «Όπως θα έχετε μόλις μάθει, η ικανότητά σας να εκβιάσετε τους πιστωτές σας είναι κλάσμα μόνο του τι συνήθιζε να είναι. Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και άλλοι είχαν πολύ χρόνο να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι πολίτες σας δεν σας έχουν εμπιστοσύνη, όπως αποδεικνύεται από τις μαζικές αναλήψεις μετρητών από τις ελληνικές τράπεζες και την έξοδο κεφαλαίων από την Ελλάδα προς υποτιθέμενα ασφαλέστερα καταφύγια». Και συνεχίζει: «οι ιδέες σας –υψηλότεροι φόροι στους {πλούσιους}, περισσότεροι κυβερνητικοί γραφειοκράτες, σχεδόν καμία ιδιωτικοποίηση, αύξηση του κατώτατου μισθού- είναι χειρότερες». «Εάν είστε σοβαροί για την διάσωση της χώρας σας και των ανθρώπων από μια πιο φοβερή οικονομική καταστροφή, υπάρχουν βασικά βήματα που πρέπει να πάρετε τα οποία θα προωθήσουν άμεσα την οικονομική ανάπτυξη, δίνοντάς σας παράλληλα την ανεκτίμητη πολιτική ευκαιρία να πείτε στην τρόικα που να πάει».

dimitris.papakonstantinou@capital.gr
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: