Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Bloomberg: Απογοητευμένοι με Τσίπρα οι σύμμαχοι της Ελλάδας στη Γερμανία

image

Κριτική στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ασκεί με σημερινό του άρθρο το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι ακόμη και οι σύμμαχοι της Αθήνας στην Γερμανία εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για το αν ο Ελληνας πρωθυπουργός μπορεί να... βγάλει την χωρά από το οικονομικό αδιέξοδο.

Παρά το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα στις συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο ήταν θετική, μια αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές ίσως δεν σταθεί αρκετή για να «ξεκλειδώσει» το πρόβλημα, σχολιάζει στο πρακτορείο γερμανικό κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει την στρατηγική της Αγκελας Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα.
Σε ανάλογο μήκος κύματος απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό κινούνται ακόμη και στελέχη του γεμρναικού κυβερνητικού συνασπισμού που έτειναν προς μια πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στην Αθήνα. «Ακόμη και αυτοί οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα», αναφέρει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται και δηλώσεις πολιτικών.

«Το κλίμα που βγαίνει από την Ελλάδα είναι προς εντελώς λάθος κατεύθυνση», εξηγεί ο Γιόακιμ Πος, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για οικονομικά θέματα. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, οι εξελίξεις μας έχουν αφήσει έκπληκτους», προσθέτει.

Αλλωστε, συνεχίζει το Bloomberg, η δυσκολία του Αλέξη Τσίπρα να πείσει ακόμη και πιο μετριοπαθή κυβερνητικά στελέχη της Γερμανίας ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ενισχύει τον κίνδυνο να εδραιωθεί η σύγκρουση με τους δανειστές της Αθήνας, την ώρα που η κυβέρνησή του ξεμένει από χρήματα.

Ταυτόχρονα, προσθέτει, η καθυστέρηση της Ελλάδας να παρουσιάσει τα μέτρα που θα ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τον Τόμας Οπερμαν, βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών, να συμμερίζεται τους ισχυρισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Ένα Grexit θα σήμαινε την πολιτική καταστροφή όχι μόνο για την Ευρωζώνη, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οράμα», τόνισε ο Όπερμαν στις 24 Μαρτίου σε ραδιόφωνο της Γερμανίας. «Φυσικά μπορούμε να το αποτρέψουμε. Είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης πρώτα απ’ όλα να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να παραμείνει στην ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

«Την ίδια ώρα, μέλη των Σοσιαδημοκρατών εκφράζουν παράπονα πως η κυβέρνηση Τσίπρα χρονοτριβεί και πατάει φρένο στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ φέρεται διστακτική στην υλοποίηση μέτρων προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα», προσθέτει το άρθρο.

«Στην αρχή ελπίζαμε ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα ριχνόταν στη μάχη κατά της διαφθοράς θα φορολογούσε τους πλούσιους. Είμαστε σοκαρισμένοι που η ελληνική κυβέρνηση δεν προβαίνει σε πράξεις προς αυτή την κατεύθυνση, χάνοντας σημαντικό χρόνο», τονίζει η Ινγκριντ Αρντ-Μπράουερ, μέλος της παράταξης.

Το Bloomberg στέκεται και στις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα σε Ρώμη και Παρίσι, οι οποίες προηγήθηκαν εκείνης στο Βερολίνο:

«Τα ταξίδια του Ελληνα πρωθυπουργού σε Ιταλία και Γαλλία είχαν σαν στόχο να κερδηθούν σύμμαχοι από τον Σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Ωστόσο, τόσο ο Ματέο Ρέντσι, όσο και ο Φρανσουά Ολάντ, παρότι έχουν δείξει κατανόηση για τα δεινά των Ελλήνων και έχουν εκφράσει την ανάγκη για αναπτυξιακά μέτρα, επέτειναν την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει το πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, καταλήγει το άρθρο, «οι Χριστιανοδημοκράτες, ήδη αντίθετοι για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, απευθύνουν έκκληση στον Τσίπρα να παρουσιάσει την λίστα μεταρρυθμίσεων και να σταματήσει να ρίχνει σε άλλους την ευθύνη για το χάλι της χώρας του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: