Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Όλα είναι ατμός!

Τι είναι η ζωή; Ένα τίποτα! Όλα είναι ατμός! "Όλα είναι ατμός και διαλύονται. Το χρήμα είναι ατμός και φεύγει. Η δόξα είναι ατμός και πάει. 

Ζεις λίγα χρόνια από την ζωή σου και ύστερα από λίγο άμωμοι εν οδώ αλληλούια". 

Τάδε έφη Θρασύβουλας, κατά κόσμο Θανάσης Βέγγος, στην ταινία του 1962 "ο ατσίδας". 
Τι είναι το χρέος των χωρών; Αέρας! Γι αυτό κι εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα. 
Τάδε έφη Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας της πρώτης αριστερής κυβέρνησης. 
Κικιρίκου! 
Αυτό είναι από άλλη ταινία. Εκείνης με τον ποιητή Φανφάρα...


Ειλικρινά, οι δηλώσεις του κ. Φλαμπουράρη τις τελευταίες ημέρες φανερώνουν έναν μαγικό κόσμο που μέχρι χτες ήταν κρυμμένος για τους περισσότερους από εμάς κάτω από το αραχνοΰφαντο πέπλο της αριστερής αντιπολίτευσης. Ας εξετάσουμε αναλυτικά τις τρεις αυτές δηλώσεις που έκανε ο κ. Φλαμπουράρης σε διάστημα λίγων μόνο ημερών: 

1) Χρονικά είναι η πρώτη δήλωση που έγινε από τον κ. Φλαμπουράρη και έτσι μάθαμε κι εμείς οι αμύητοι ποιός είναι ο μυθικός Αλέκος, ο άνθρωπος της Αίγινας, εκείνος που θεωρείται ο πνευματικός πατέρας του Αλέξη. Μίλησε λοιπόν για τα χρήματα που οφείλει να δώσει η χώρα τον Μάρτιο στο ΔΝΤ. Τι είπε; "Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 και έχουμε μαζέψει 0,8 θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών". Χρειάστηκε στην συνέχεια να γίνει μία μεγάλη προσπάθεια για να κατευναστεί η οργή από το ΔΝΤ. Διότι αυτή η "παράταση" είναι κάτι που έχει πράγματι δοθεί στο παρελθόν, αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις και έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών. 

Κι εν πάση περιπτώσει, το ΔΝΤ έχει κανόνες και διαδικασίες. Έχει και μέλη και τα σκληρότερα από αυτά στο παρελθόν σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα ήταν η Κίνα και η Βραζιλία! Το ΔΝΤ, λοιπόν, δεν το έχουν πληρώσει μόνο κάποιες λίγες αφρικανικές χώρες. 

Έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης είχε παντελή άγνοια για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Εντύπωση ακόμη έκανε η "ευκολία¨" με την οποία μιλούσε για τα νούμερα: "Αν δεν έχουμε μαζέψει 1,4 και έχουμε μαζέψει 0,8". Κάποιος πρέπει να πει στον Αλέκο ότι αυτά τα 600 εκατομμύρια ευρώ είναι χρήματα και τα χρήματα στις μέρες μας δεν βρίσκονται στον δρόμο! 

2) Η δήλωση που έγινε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σήμανε πάρτι στα social media. Σε πολλούς ανθρώπους, πάντως, που είχαν μία διαφορετική άποψη για το "πρώτη φορά αριστερά", προκάλεσε αληθινό σοκ. Ιδού η δήλωση: «Εκτός Αυστριακών και Πολωνών που συνεργάστηκαν, οι λαοί της Ευρώπης υπέφεραν από τον Πόλεμο». Προσωπικά δεν θα ήθελα να είμαι Πολωνός και να έχω διαβάσει μία τέτοια δήλωση και μάλιστα από υπουργό της χρεοκοπημένης Ελλάδας. Όχι μόνο είναι βαθιά προσβλητική, αλλά είναι και ανιστόρητη. Οι Πολωνοί είχαν την ατυχία να υποστούν και τους Ναζί και τους Σοβιετικούς. 

Καλό είναι να μιλήσει κάποιος στον Αλέκο για το σύμφωνο Σύμφωνο Μολότωφ - Ρίμπεντροπκαι ειδικά για το μυστικό συμπληρωματικό του πρωτόκολλο. Επίσης, καλό είναι να ρίξει και μία ματιά και σταιστορικά στοιχεία για την σφαγή στο Κατύν.

Διαβάζουμε από την Wikipedia ειδικά για τα θύματα του ολοκαυτώματος στην Πολωνία: "Οι Πολωνοί αποτέλεσαν για τον Χίτλερ έναν από τους πρώτους στόχους προς εξόντωση, όπως φαίνεται στην ομιλία του προς τους διοικητές της Βέρμαχτ πριν την Ναζιστική εισβολή στην το 1939. Η διανόηση και οι επιφανείς πολίτες ή όσοι είχαν επιρροή έγιναν οι κυρίως στόχοι, αν και έγιναν μερικές μαζικές δολοφονίες με θύματα από τον γενικό πληθυσμό, καθώς και άλλες σλαβικές ομάδες. Η Ναζιστική κατοχή της Πολωνίας ( Γενικό Κυβερνείο, , Reichsgau Wartheland) αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες ωμότητες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου, έχοντας ως αποτέλεσμα το θάνατο 1,8 - 1,9 εκατομμυρίων ανθρώπων επιπλέον των τριών εκατομμυρίων Εβραίων της Πολωνίας. Οι μελετητές διαφωνούν για το κατά πόσον αυτοί οι θάνατοι μη Εβραίων Πολωνών πολιτών αποτελούν μέρος του Ολοκαυτώματος, αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τις γενοκτονικές προθέσεις των Ναζί προς τους Πολωνούς. Τουλάχιστον 140.000 Πολωνοί στάλθηκαν στο Άουσβιτς, και η πολωνική διανόηση αποτέλεσε από τους πρωταρχικούς στόχους των Einstatzgruppen". 

3) Η συνέντευξη που έδωσε ο κ. Φλαμπουράρης στην Καθημερινή είναι το τρίτο σε σειρά γεγονός, αλλά ίσως το σημαντικότερο όλων. Κι αυτό διότι δείχνει ότι οι θεωρίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στις ... διαπραγματεύσεις είναι από ακραίες ως και αιρετικές. Κατά συνέπεια και το αποτέλεσμα είναι πιθανό να αποδειχτεί ανάλογο των θεωριών αυτών και σίγουρα μακριά από τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν. 

Το Capital.gr έγραψε χτες σχετικά: " Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σημαίνει διάλυση της Ευρωζώνης, σχολιάζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σημειώνοντας ότι κίνδυνος «ατυχήματος» δεν υπάρχει για την Ελλάδα και ότι η χώρα θα πληρώσει το χρέος της… «με αέρα». 

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τον αν υφίσταται κίνδυνος «ατυχήματος», ο υπουργός απαντά: «Όχι δεν υπάρχει ‘ατύχημα’. Πολιτικές αποφάσεις είναι. Δηλαδή, συγγνώμη, τα πάνω από 10 τρισ. που χρωστάει συνολικά η Ευρώπη ποιος της τα δάνεισε; Πού τα βρήκαν; Τι είναι; Υπεραξία από την πραγματική οικονομία ή είναι αέρας;». 

Και συνεχίζει: «Αέρας είναι. Γι’ αυτό κι εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα»". 

Δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε "προσωπική επίθεση" σε έναν άνθρωπο που δεν τον γνωρίζουμε. Και δεν πρόκειται για προσωπική επίθεση. Είναι δημόσιο πρόσωπο και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό και πρόκειται για δημόσιες τοποθετήσεις. Όσοι τον έχουν γνωρίσει μιλάνε για έναν ευχάριστο συνομιλητή. Είναι πάρα πολύ πιθανό. Αλλά οι τρεις αυτές δηλώσεις δεν έγιναν σε μία ταβέρνα μεταξύ φίλων. Έγιναν από τον υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης και γι αυτό, άλλωστε, τις συζητάμε. Κι είναι δηλώσεις που μας αγχώνουν πολύ για την συνέχεια. Εκτός κι αν το σχέδιο Β είναι να μας αποδείξουν ότι όλα είναι ... ατμός! Τότε οι δηλώσεις αυτές καλώς έγιναν! Διότι, με αυτές τις απόψεις όλα θα γίνουν σύντομα ατμός! Ακόμη κι αν δεν είναι... 

Θανάσης Μαυρίδης 

thanasis.mavridis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: