Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ξυπνήστε! Χάνουμε οριστικά το τρένο


Μία ολόκληρη χώρα... κυνηγάει την ουρά της την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη προχωρά με γοργά βήματα προς τα εμπρός. 

Δυστυχώς, όσο εμείς μετράμε το μέγεθος του ανδρισμού μας έναντι των εταίρων η Ευρωζώνη ανασκουμπώνεται, χρηματοδοτείται και εξελίσσεται. 

Η Ελλάδα μένει πίσω με κίνδυνο ακόμα και αν βρεθεί σε τροχιά συμφωνίας πλέον με τους... θεσμούς, να έχει χάσει το τρένο της ανάπτυξης και της ανάκαμψης. 

Την ώρα που ακόμα και χώρες που ήταν δεκαετίες πίσω, όπως για παράδειγμα η Ρουμανία, παίρνουν κεφάλι έναντι της Ελλάδας στην κούρσα της ανάπτυξης... 


Τα χρηματιστήρια εκτινάσσονται καθώς επιστρέφουν κεφάλαια ως συνέπεια της ρευστότητας που παρέχει στις αγορές το QE της ΕΚΤ. Όλες οι χώρες, ακόμα και οι πλέον προβληματικές όπως οι οικονομίες του Νότου βρίσκουν χρηματοδότηση από τις αγορές με επιτόκια της τάξης του 1- 1,5%, την ώρα που οι αποδόσεις στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έχουν φτάσει κοντά στο 11%. Εικόνα που θυμίζει χώρα εκτός Ευρωζώνης. Είμαστε ανίκανοι, καθώς δεν λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και δεν υπάρχει δυνατότητα ιδιωτικής συμμετοχής, να αξιοποιήσουμε προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και κινδυνεύουμε να μην μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ούτε καν το πακέτο Γιουνκέρ. 

Και καθόμαστε και ασχολούμαστε με το αν μας αρέσει τελικά το όνομα Brussels Group! Θα είναι στην Αθήνα οι... θεσμοί; Τι γίνεται στις Βρυξέλλες; Βαρουφάκης ή Δραγασάκης; τον έφαγε τον Χουλιαράκη ο Γιάννης ή του τον ξαναέβαλαν καπέλο; Μήπως έφυγαν νωρίτερα καμιά ώρα από την προγραμματισμένη οι... θεσμικοί ή μήπως τα κλιμάκια καθυστέρησαν κανένα τέταρτο να συναντηθούν; Και τι σημαίνουν αυτά; Τι δείχνουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων; Ποια μπαρούφα είπαν σήμερα οι αξιότιμοι διαπραγματευτές μας; Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό.

Και την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της κυβέρνησης μαίνεται μία σύγκρουση που πολύ δύσκολα θα επιτρέψει να οδηγηθούμε σε συμβιβασμό. Η τουλάχιστον να εφαρμοστεί ο συμβιβασμός, αν υπάρξει, στην πράξη. Διαβάζω αποσπάσματα από τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Λαφαζάνη στον Ελ. Τύπο. "Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε συμφωνία με τους λεγόμενους εταίρους που να ακυρώνει στην πράξη το προοδευτικό αντινεοφιλελεύθερο προγραμματικό μας προσανατολισμό. Σε κάθε περίπτωση οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν οι πάντες στην ΕΕ". 

Και συνεχίζει σε άλλο σημείο "Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, ότι η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έχει ρίξει καθόλου νερό στο κρασί της... Στην οριακή φάση που βρισκόμαστε χρειάζεται να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα και τόλμη, κόβοντας όλες τις γέφυρες για ένα πισωγύρισμα που θα ήταν καταστροφή. Τόλμη και βήματα μπροστά είναι οι μόνες επιλογές που υπάρχουν όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τη χώρα". Δηλαδή εσείς διαπιστώνεται ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τα περιθώρια για υπαναχωρήσεις πέραν εκείνων που ήδη έχουν γίνει ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία με τους δανειστές; 

Θυμίζω ότι στη τελευταία κομματική συνεδρίαση οι θέσεις Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση είχαν περάσει με 56-44 έναντι των θέσεων της Αριστερής Πτέρυγας... Και με ηπιότερα δεδομένα από εκείνα τα οποία πλέον απαιτούνται...


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

dimitris.papakonstantinou@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: