Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Υπόλογοι απέναντι στην ιστορία

Ο ελληνικός λαός ψήφισε τον Αλέξη Τσίπρα επειδή του υποσχέθηκε ότι θα πετύχει να αποσπάσει περισσότερα από τους Ευρωπαίους, διατηρώντας την Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε εντολή από τον ελληνικό λαό να κηρύξει πόλεμο στην Ευρώπη και να επιστρέψει στην δραχμή...

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν εξελίσσονται καλά. Οι… «θεσμοί» δεν δέχονται αυτά που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν σε αυτό. Πρόοδος θα υπάρξει μόνο αν η ελληνική πλευρά παρουσιάσει αξιόλογες προτάσεις. Αν είναι αλήθεια ότι η πλέον «προωθημένη ιδέα» ήταν εκείνη της αύξησης της φορολογίας στα… λιπαρά είδη διατροφής, τότε ίσως είναι βάσιμες οι υποψίες ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη ήταν το βασικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή.

Κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση ονειρεύονται την δημιουργία της πρώτης σοσιαλιστικής δημοκρατίας στην μετασοβιετική Ευρώπη. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης περιπέτειας. Ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει την συγκατάθεσή του για κάτι τέτοιο. Δεν έχει ψηφίσει την ρήξη.

Η χώρα μένει από μετρητά από μέρα σε μέρα. Είχαμε προειδοποιήσει γι αυτό. Σε πρωτοσέλιδο του Κεφαλαίου είχαμε επισημάνει ότι η ρευστότητα του δημοσίου έφτανε μέχρι το τέλος Μαρτίου. Δυστυχώς είχαμε δίκιο. Αλλά δεν είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που μπορεί κανείς να χαίρεται για την «δικαίωση» του.

Η ένταξη στην Ευρώπη ήταν έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν μία απόφαση που δικαιώθηκε από την Ιστορία. Η έξοδος από την Ευρώπη θα καταγραφεί, αντίστοιχα, ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην σύγχρονη ιστορία μας.

Η ομάδα προπαγάνδας της κυβέρνησης επιχειρεί να ρίξει αυτή την στιγμή όλα τα βάρη στην πλευρά της Ευρώπης. Ότι δήθεν εξυφαίνεται ένα σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με μοχλό την οικονομική ασφυξία. Τα παραμύθια είναι καλά, όσο ο κόσμος πιστεύει στα παραμύθια. Ο ίδιος ο λαός όμως θα τους τιμωρήσει σκληρά, όταν διαπιστώσει ότι τον κορόιδεψαν.

Οι ώρες είναι κρίσιμες. Όσοι βάλουν την υπογραφή τους κάτω από την απόφαση της εξόδου της χώρας από την Ευρώπη θα είναι υπόλογοι στον ελληνικό λαό και στην ιστορία. 
Ελπίζουμε, έστω και την τελευταία ώρα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει την σωστή απόφαση. Ότι θα κλείσει τα αφτιά του στις φωνές εκείνες που θέλουν να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες. 
Ελπίζουμε, επίσης, ότι η αντιπολίτευση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα τα στηρίγματα που θα χρειαστεί για να μπορέσει να περάσει μέσα στο Κοινοβούλιο τους αναγκαίους νόμους και έχοντας απέναντί του τους συντρόφους του που επιθυμούν την ρήξη. 


Θανάσης Μαυρίδης 
thanasis.mavridis@capital.gr 

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: