Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

«Αλέξη έστειλες λάθος γράμμα» – Αλέξης: «Πως είναι δυνατόν;»

ÁÈÇÍÁ - ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁË. ÔÓÉÐÑÁ ÌÅ ÔÏÍ ÐÑÏÅÄÑÏ ÔÏÕ EUROGROUP Ã. ÍÔÁÚÓÅËÌÐËÏÕÌ (EUROKINISSI/POOL/ÊÙÓÔÁÓ ÌÐÁËÔÁÓ)Το παρασκήνιο με τη λάθος επιστολή που του έστειλε η ελληνική κυβέρνηση αποκαλύπτει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με δηλώσεις του στους Financial Times.
Όπως λέει ο επικεφαλής του Eurogroup, όταν έλαβε το περιβόητο γράμμα που έλαβε από την Αθήνα με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, και το διάβασε ένοιωσε έκπληξη. Τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς όπως τα περίμενε, καθώς...
τις προηγούμενες 48 ώρες ο πρόεδρος του Eurogroup βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως προς το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η επιστολή για την αίτηση τετράμηνης παράτασης της διάσωσης ύψους 172 δισ. ευρώ της Αθήνας. Είχαν μιλήσει επανειλημμένως τηλεφωνικά, αντάλλαξαν προσχέδια και προτάθηκαν αλλαγές.
Ωστόσο, η επιστολή που έλαβε ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπογεγραμμένη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δεν έμοιαζε με αυτά που είχαν συζητηθεί. Βασικές δεσμεύσεις, όπως η διασφάλιση ότι τα πλεονάσματα θα ήταν αρκετά υψηλά ώστε να μειωθεί σταδιακά το εθνικό χρέος της χώρας, ήταν τώρα πολύ πιο ασαφείς. Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ενός βέτο από το Βερολίνο, ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, τηλεφώνησε στην Αθήνα.
Το τηλέφωνο στον Τσίπρα
«Τηλεφώνησα στον Τσίπρα και του είπα «κοίτα, δεν ξέρω τι έγινε, όμως μου έστειλες διαφορετικό γράμμα»», δήλωσε στη συνέντευξή του στους FT ο Ντάισελμπλουμ. «Και ο Τσίπρας εξεπλάγη. «Πώς είναι δυνατόν;». Το κοίταξε. Κάποιος το είχε αλλάξει».
Μετά από περισσότερες από πέντε ημέρες ατελείωτων διαπραγματεύσεων -άλλων κατ” ιδίαν, άλλων μέσω email και άλλων μέσω τηλεφώνου- οι δυο πλευρές κατέληξαν επιτέλους σε συμφωνία, σε μεγάλο βαθμό με τους όρους του Ντάισελμπλουμ. Ήταν μια συμφωνία για παράταση της ελληνικής διάσωσης πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 28ης Φεβρουαρίου, για να αποσοβηθεί ένα bank run και μια πιθανή εθνική χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: