Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Δέκα μέρες «κόλασης» για τον Τσίπρα! Οι προθεσμίες τελειώνουν και τα ταμεία είναι άδεια

tsipras ellada xrimataΜέχρι τις 8 Απριλίου θα πρέπει να βρεθούν 1,5 δις ευρώ για να ανταπεξέλθει το κράτος στις ανάγκες του δημοσίου για πληρωμές

Από σήμερα αρχίζουν να τελειώνουν οι τελικές προθεσμίες μέχρι τις οποίες πρέπει να έχουν «γεμίσει» με χρήματα οι λογαριασμοί ταμειακής διαχείρισης των...
τραπεζών από τους οποίους θα καταβληθούν σε εκατομμύρια  συνταξιούχους, ανέργους και οικογενειάρχες οι συντάξεις και τα επιδόματα τα οποία δικαιούνται.
Συγκεκριμένα:
• Μεταξύ 30 Μαρτίου – 1 Απριλίου, το κράτος θα συνεισφέρει 1,3 δισ. ευρώ (από τα 2,3 δισ. ευρώ συνολικά που χρειάζονται συνολικά) για να πληρωθούν οι συντάξεις.
• Στις 3 Απριλίου, το κράτος πρέπει να συνεισφέρει περίπου 25 – 30 εκατ. ευρώ (από τα 100 εκατ. που χρειάζονται συνολικά) για τα διάφορα επιδόματα του ΟΑΕΔ.
• Στις 8 Απριλίου θα πρέπει να καταβάλλει το κράτος 130 εκατ. ευρώ για την α’ δόση των οικογενειακών επιδομάτων.
Συνολικά, το άθροισμα των  παραπάνω ποσών που πρέπει να πληρώσει το κράτος για συντάξεις – επιδόματα ΟΑΕΔ – οικογενειακά επιδόματα ανέρχεται σε 1,46 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 1,07 δισ. ευρώ που χρειάζεται θα αντληθεί τις ασφαλιστικές εισφορές.
Πιο αναλυτικά:
 Από σήμερα, Παρασκευή 27 Μαρτίου, πρέπει να πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί ταμειακής διαχείρισης έτσι ώστε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου να βρουν τις συντάξεις τους στους ατομικούς λογαριασμούς τους οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΝΑΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το κράτος πρέπει να συνεισφέρει μερίδιο 282 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ΙΚΑ και 70 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ΝΑΤ . Συνολικά, δηλαδή, το κράτος πρέπει την ερχόμενη Δευτέρα να καταβάλει 352 εκατ. ευρώ για συντάξεις.
Σύμφωνα στελέχη της διεύθυνσης οικονομικού του ΙΚΑ, το εν λόγω ταμείο σύναψε χθες ρέπος ύψους 70 εκατ. ευρώ και εσωτερικό δανεισμό  110 εκατ. ευρώ με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου και το Ταμείο Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την απόφαση του τελευταίου ΔΣ του ΙΚΑ υπήρχε πρόβλεψη για ρέπος έως 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη αναγκαίο, αναφέρει κορυφαίο υπηρεσιακό στέλεχος του Υπ. Εργασίας, λόγω της βελτίωσης των επιδόσεων στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών κατά τις τελευταίες μέρες.
• Την ίδια μέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρέπει να πιστωθούν λογαριασμοί ταμειακής διαχείρισης από τους οποίους θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου την Τρίτη 31 Μαρτίου και οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 482 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία  «δόση» του κρατικού προϋπολογισμού  για συντάξεις.
• Την Τετάρτη 1 Απριλίου, επίσης, το κράτος πρέπει να έχει συνεισφέρει 290 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και άλλα 120 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ.  Συνολικά, δηλαδή, το κράτος θα πρέπει να πληρώσει για συντάξεις τη ν ερχόμενη Τετάρτη 410 εκατ. ευρώ. Ειδικά στον ΟΑΕΕ η κρατική συνεισφορά ήταν για άλλο ένα μήνα αυξημένη λόγω της υστέρησης 10 -15% των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.
Σημειώνεται ότι το Επίδομα Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) του Απριλίου, για το οποίο απαιτείται κρατική δαπάνη 57 εκατ. ευρώ, έχει αποδοθεί ήδη.
Ωστόσο οι πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών για τον  Απρίλιο δεν σταματούν στις συντάξεις και το ΕΚΑΣ.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΟΑΕΔ την Παρασκευή  3 Απριλίου θα πληρωθούν όλα τα  επιδόματα του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων,  το Δώρο Πάσχα για το έτος 2015 στους  επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. (κανονικά καταβάλλονται από τις 03 – 19 Απριλίου 2015). Το ποσό που χρειαστεί για την κάλυψη αυτών των πληρωμών ανέρχεται περίπου σε 90 – 100 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το κράτος εκτιμάται ότι συνεισφέρει περίπου τα 25 – 30 εκατ. ευρώ.
• Εξάλλου, το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι θα πληρωθεί έως τις 8 Απριλίου η α’ δόση των οικογενειακών επιδομάτων ύψους 130 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πηγή:www.capital.gr
www.ienimerosi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: