Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Ελπίδα από Ντάισελμπλουμ: Παράθυρο για συμφωνία και «ανάσες» στην Αθήνα

Ελπίδα από Ντάισελμπλουμ: Παράθυρο για συμφωνία και «ανάσες» στην ΑθήναΘετικά μηνύματα από τον πρόεδρο του Eurogroup
Δήλωσε ικανοποιημένος για την πρόοδο των συζητήσεων
Ζήτησε άμεσες αποφάσεις για εκταμίευση 1,2 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ
Το ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ άλλαξε το κλίμα
Επιασαν δουλειά ξανά τα τεχνικά κλιμάκια
Τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη από το EuroWorking Group για το πρώτο «οκ»
Σούλτς: Είμαστε κοντά στο 100%
Αμετακίνητος ο Ντράγκι, προειδοποιεί εκ νέου με «ξαφνικό θάνατο»
Την Παρασκευή κρίνεται η χρηματοδότηση...

Μήνυμα.. συμφωνίας έστειλε ο πρόεδρος του Eurogrοup, Γερούν Ντάιελμπλουμ, ο οποίος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του εμφανίστηκε αισιόδοξος, ενώ, έκανε λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα.

«Μπορώ να πω με συγκρατημένη ικανοποίηση ότι η διαδικασία προχωρά εκ νέου», είπε ο Ντάισελμπλουμ.
Ακόμη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελλάδα θα βελτιωθούν, κάτι που αποτελεί, σύμφωνα με το Βερολίνο, «αναγκαία προϋπόθεση» ώστε να γίνουν «σοβαρές συζητήσεις» με σκοπό την επίλυση της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε την Ελλάδα να αποστείλει έναν νέο κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως έχουν ζητήσει οι πιστωτές της Αθήνας, προκειμένου να εκταμιευθεί μια νέα δόση του δανείου της χώρας.
«Εφόσον έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε με έκτακτο δανεισμό, μέσα στους επόμενους μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ.
Δεύτερο μήνυμα μετά το «πράσινο φως» για το 1,2 δισ. ευρώ
Μάλιστα, αυτή είναι η δεύτερη θετική είδηση που έρχεται από τον πρόεδρο του Eurogroup, καθώς, το πρωί της Τρίτης έστειλε επιστολή με τη μορφή του κατεπείγοντος προς τον EFSFS και τον επικεφαλής του EWG να εξετάσουν ο ελληνικό αίτημα για το 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup με την εντολή του κατεπείγοντος ζητάει να εξεταστεί το θέμα γρήγορα από τα κλιμάκια του ΕWG. Πρόκειται για τα χρήματα που συνδέονται με τα κεφάλαια που δανείστηκε η Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματός της.
Οπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου MNI, βάσει της διαδικασίας ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) πρέπει να κάνει το ανάλογο αίτημα-γνωμοδότηση στον EFSF, ενώ την τελική απόφαση θα την πάρει το Δ.Σ. του Ταμείου.
Αύριο η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group 
Την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, το οποίο αποτελεί «προάγγελο» του Eurogroup, για να δώσει το πρώτο οκ ώστε να συγκληθεί στο τέλος της εβδομάδας η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης.
Η Αθήνα έχει ακόμη λίγες ημέρες για να καταθέσει μια πλήρη και κοστολογημένη λίστα μεταρρυθμίσεων, ενώ, δεν είναι σίγουρο εάν θα υπάρχει αύριο στη διάθεση του EuroWorking Group.
Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι τεχνοκράτες που θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη έχουν πάρει μια... πρόγευση για το περιεχόμενό της.
Ημέρα θετικών εξελίξεων - Πήραν... μπροστά τα τεχνικά κλιμάκια
Στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ, η οποία αποτιμάται ιδιαίτερα θετικά από όλες τις πλευρές, συνεχίστηκαν οι καλές ειδήσεις με την Κομισιόν να επιβεβαιώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη, εδώ και μερικές ημέρες η συνεργασία Ελληνων-τεχνοκρατών είναι σε καλύτερο επίπεδο, ενώ, οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν απόψεις για την εξειδίκευση της λίστας.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, τόνισε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην ελληνική πρωτεύουσα.
Μάρτιν Σουλτς: Συμφωνία ίσως και εντός της εβδομάδας
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος εκτίμησε πως θεωρεί πιθανή μια συμφωνία Ελλάδας-Ευρωζώνης ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
«Κατά τη γνώμη μου, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα επιτευχθεί μία νέα συμφωνία η οποία θα είναι επαρκής για την εκταμίευση της πιο επείγουσας χρηματοδότησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς.
«Στη συνέχεια, δεν θα μένουν περισσότεροι από τρεις μήνες, μέχρι τις επόμενες λήξεις του Ιουνίου για να υπάρξει ένα αξιόπιστο, λεπτομερές και οριστικό πρόγραμμα με βάση το οποίο θα είναι δυνατή η εφαρμογή ενός εποικοδομητικού και ήρεμου προγράμματος επενδύσεων» στην Ελλάδα πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης «πραγματικής και βιώσιμης» συμφωνίας, ο Μάρτιν Σουλτς δηλώνει ότι αυτή η πιθανότητα «πλησιάζει το 100%»
«Και αυτό για ένα πολύ απλό λόγο: δεν είναι δυνατόν να φθάσουμε σε μία ρήξη, η οποία θα είχε καταστροφικές αλυσιδωτές συνέπειες» εξηγεί.
Αμετακίνητη η ΕΚΤ – Απειλεί με «ξαφνικό θάνατο»
Στον αντίποδα, ο Μάριο Ντράγκι συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του σκληρού, καθώς, οι Financial Times αποκαλύπτουν πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, η Φρανκφούρτη θέλει να κάνει νομικά δεσμευτικό πλέον τον περιορισμό, για τον οποίο έως τώρα υπήρχε προφορική οδηγία. Συγκεκριμένα, υπήρχε όριο 15 δισ. για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και κατά το δημοσίευμα η ΕΚΤ θέλει να το κάνει νομική δέσμευση, προκειμένου να μην μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να καλύπτουν το κενό των ξένων που δεν συμμετέχουν.
Κάτι που πιο απλά μεταφράζεται σε πρόθεση της ΕΚΤ να σφίξει περισσότερο τη «θηλιά» της ρευστότητας για την ελληνική οικονομία, με τους Financial Times να σημειώνουν στο δημοσίευμα ότι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσωπο εξοικειωμένο με την κατάσταση ανέφερε ότι αυτή η εξέλιξη είναι σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί για τη νομισματική πολιτική. «Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά ως ενέχυρο περαιτέρω έντοκα γραμμάτια. Ως εποπτικές αρχές, οι ΕΚΤ και η ΤτΕ δίνουν στις τράπεζες την οδηγία να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος για προληπτικούς λόγους», ανέφερε η ίδια πηγή. Πρακτικά, με δεδομένο ότι το όριο είναι στα 15 δισ. και οι τράπεζες κατέχουν περίπου 11 δισ., δίχως να μπορούν να αγοράσουν παραπάνω έντοκα γραμμάτια, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να βρίσκει άλλες πηγές για να καλύψει αυτά τα 4 δισεκατομμύρια, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες.
Οι ελπίδες στο Eurogroup
Μέσα σε αυτό το κλίμα, Ελλάδα και Ευρωζώνη αναμένουν τη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, καθώς, το «καυτό» ζήτημα είναι η χρηματοδότηση και αυτή θα εγκριθεί μόνο από τους υπουργούς Οικονομικών της Ενωσης.
Η Αθήνα θα πρέπει να έχει καταθέσει μέχρι τότε την πλήρη και κοστολογημένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να την εξετάσουν οι υπουργοί και να ανάψουν το «πράσινο φως» ώστε να υπάρξει μερική χρηματοδότηση και να πάρει τις απαιτούμενες «ανάσες» η ελληνική οικονομία.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: