Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Αναγνωριστικό παιχνίδι Βερολίνου - Αθήνας [Βίντεο & Εικόνες]

Χαμόγελα, αβρότητες για τους λαούς των δύο χωρών και κοινή βούληση για το μέλλον της Ευρώπης επεφύλασσε η συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της συνάντησης των δύο ηγετών...


Η -πάντοτε αυστηρή- Άνγκελα Μέρκελ έδειξε διάθεση συναίνεσης, ακόμη και όταν ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε, μέσα από την έδρα της Καγκελαρίας, «δύσκολα» ζητήματα

Η παρθενική επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο «σημαδεύτηκε» από μία ανέλπιστη σύγκλιση απόψεων, που απομένει να αποδειχθεί εάν πρόκειται για την απαρχή μιας νέου τύπου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών ή μία μπλόφα στην πολιτική σκακιέρα, λίγο πριν το... ρουά ματ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η -πάντοτε αυστηρή- Άνγκελα Μέρκελ έδειξε διάθεση συναίνεσης, ακόμη και όταν ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε, μέσα από την έδρα της Καγκελαρίας, τα «δύσκολα» ζητήματα των πολεμικών επανορθώσεων και του «σκανδάλου Siemens».

Η κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ - Τσίπρα:

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player


Τα χαμόγελα δεν έλειψαν ούτε την ώρα της συνέντευξης Τύπου
Τα χαμόγελα δεν έλειψαν ούτε την ώρα της συνέντευξης Τύπου


Μέρκελ: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ για τη ρευστότητα - Θα συζητήσουμε για τις πολεμικές επανορθώσεις»

Στο θετικό κλίμα της συνάντησης στάθηκε η κα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας την κοινή βούληση των δύο χωρών για εξεύρεση λύσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

«Όλες οι χώρες είναι εξίσου σημαντικές για την Ευρώπη. Η Ε.Ε. είναι κάτι πολύτιμο. Πρέπει να κάνουμε το παν για να συνεχίσει να υπάρχει»

Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο και με αμοιβαία εκτίμηση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει τα οικονομικά στοιχεία να είναι σαφή και αυτό πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς».

Μιλώντας για το ζήτημα της ρευστότητας, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να δώσει υποσχέσεις. «Εκπροσωπώ μόνο ένα από τα 19 κράτη της ένωσης. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup, μετά την αξιολόγηση των θεσμών. Δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα. Μην περιμένετε αποτελέσματα απόψε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και έπειτα από την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, η κα Μέρκελ επεσήμανε ότι «Από πολιτικής πλευράς το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων για την Γερμανία έχει λυθεί. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια ήταν η στάση των ναζί απέναντι στην Ελλάδα. Πολλοί Γερμανοί δεν το γνωρίζουν, όμως εμείς ξέρουμε πόσο υπέφεραν οι Έλληνες από το καθεστώς. Έχουμε πλήρη επίγνωση για το ζήτημα. Θα το συζητήσουμε στο μέλλον με την Ελλάδα».

«Όλες οι χώρες είναι εξίσου σημαντικές για την Ευρώπη. Όλα τα μέλη έχουν από μία ψήφο, ανεξάρτητα από το μέγεθος του πληθυσμού τους. Αυτό είναι δομικό χαρακτηριστικό της Ένωσης. Αυτή είναι η αρχή της συνεργασίας. Η Ε.Ε. είναι κάτι πολύτιμο. Πρέπει να κάνουμε το παν για να συνεχίσει να υπάρχει», συμπλήρωσε.

«Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση. Και οι δύο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.




Τσίπρας: «Δεν ήρθα για να ζητήσω λεφτά»

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μία «γόνιμη συνάντηση». «Δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος από τον διάλογο για τη γεφύρωση των διαφορών όπου υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το θέμα τον γερμανικών επανορθώσεων είναι ηθικό και όχι υλικό. Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα»

Εν συνεχεία, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αποτυχία του προγράμματος, η οποία έπληξε κατά κύριο λόγο τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ επεσήμανε ότι «δεν ήρθα στη Γερμανία για να ζητήσω χρήματα από την καγκελάριο, προκειμένου να πληρώσω μισθούς και συντάξεις».

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, ενώ έκανε για μία ακόμη φορά λόγο για το λάθος μείγμα πολιτικής που ακολουθήθηκε κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

«Προτεραιότητα που πρέπει να έχουμε είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί. Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα τα κακά που συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά. Σε αυτό χρειαζόμαστε τη συνδρομή της Γερμανίας και της γερμανικής δικαιοσύνης για σκάνδαλα όπως αυτό της Siemens.

Πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές που έρχονται από το παρελθόν και ρίχνουν σκιές το παρόν. Το θέμα τον γερμανικών επανορθώσεων είναι ηθικό και όχι υλικό. Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.




«Δεν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που να εξέφρασε την πρόθεση να καταλάβει κτίρια του γερμανικού δημοσίου. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ένα θέμα νομικής διεκδίκησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που δεν ορίζουμε εμείς. Αυτή η πρωτοβουλία για την ανάδειξη του αιτήματος για τις πολεμικές επανορθώσει, δεν σχετίζεται με την ελληνική κρίση. Είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα», πρόσθεσε.

«Ήρθα από την Ελλάδα και έφερα μαζί μου και τον καλό καιρό»

«Η κυρία Μέρκελ ακούει και θέλει να προωθήσει τη συνεργασία», ανέφερε για τη συνομιλήτριά του. Το πρωτοσέλιδο της Spiegel που συνδέει τη Μέρκελ με τους ναζί αδικεί την ίδια και τους Γερμανούς», τόνισε. 

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις σκιές του παρελθόντος. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να οραματιστούμε ένα κοινό μέλλον που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των λαόν και στο σεβασμό στη Δημοκρατία και τη λαϊκή ετυμηγορία». 

«Τα προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας είναι γνωστά. Η Ελλάδα έχει να εκταμιεύσει χρήματα από το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ είναι υποχρεωμένη να πληρώνει. Εδώ ήρθαμε για να βρούμε πολιτικές λύσεις. Να ορίσουμε το πλαίσιο που θα αντιμετωπίσουμε το θεσμικό πλαίσιο. Ήρθα για να ανταλλάξουμε θέσεις και να δούμε σε ποια ζητήματα υπάρχει κοινός τόπος και πού υπάρχουν διαφωνίες, για να ξεκινήσει μια νέα σχέση. Ήρθα από την Ελλάδα και έφερα μαζί μου και τον καλό καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβουλεύσεις γύρω από τη στρογγυλή τράπεζα:








Η υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα από την Άνκελα Μέρκελ:




































Η άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού:



'Πέντε μοτοσικλέτες: Η μικρότερη συνοδεία που προβλέπει το πρωτόκολλο', σχολιάζει δηκτικά η Bild
'Πέντε μοτοσικλέτες: Η μικρότερη συνοδεία που προβλέπει το πρωτόκολλο', σχολιάζει δηκτικά η Bild










Δεν υπάρχουν σχόλια: