Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Αλέξη, τα καταφέραμε...


Όταν μια κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να δηλώσουν και τα χρήματα που έχουν κρυμμένα στα στρώματα γιατί αν βρεθούν θα κατασχεθούν, τα πράγματα μοιάζουν να είναι πολύ άσχημα για το μέλλον της οικονομίας αυτής της χώρας και της ίδιας της χώρας. 

Κατά συνέπεια οι πιθανότητες τα χειρότερα να βρίσκονται πίσω μας περιορίζονται δραστικά. 
Η κυβέρνηση μοιάζει να μην έχει κανένα σχέδιο «άλφα» και πολύ περισσότερο σχέδιο «βήτα» στην αντιπαράθεση με την Ευρώπη. Μοιραία έχει να επιλέξει μεταξύ της ατιμωτικής πλήρους υποταγής ή της ρήξης με την Ευρώπη, συνολικά ελλείψει συμμάχων....



Και η μια και η άλλη επιλογή αναμένεται να προκαλέσουν χαώδεις πολιτικές και οικονομικές αντιδράσεις.

α) Η υποταγή θα βρει αντιδράσεις ακόμη και στην τάση των λεγόμενων προεδρικών εντός του κόμματος και σίγουρα στο αριστερό ρεύμα των Λαφαζανικών και των «εθνολαϊκιστών» κυβερνητικών εταίρων. 

Η επιδίωξη νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή δεν μοιάζει η επικρατέστερη λύση γιατί θα έχει πολιτικό κόστος για τον κ. Τσίπρα. 

Αν και οι ενδείξεις συγκλίνουν πως ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κάνει στροφή και να δεχτεί το μνημόνιο, μοιάζει δύσκολο να χειριστεί τις εσωτερικές αντιδράσεις, έστω και αν υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις… 

Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές μπορεί να κρύβει απρόβλεπτα αποτελέσματα καθώς μπορεί να φτάσουμε στην ημερομηνία των εκλογών με αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων. 

β) Αν υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση της Ευρώπης σε επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας χωρίς τις εγγυήσεις ότι θα προχωρήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, τα προβλήματα που θα προκύψουν στην Ευρωζώνη θα είναι περισσότερα από τα οφέλη. Έτσι θα ενισχυθεί το κύμα των ευρωσκεπτικιστών και οι φυγόκεντρες τάσεις. Η Ευρώπη μοιάζει παγιδευμένη στην τήρηση σκληρής στάσης. 

γ) Η ρήξη ανοίγει το δρόμο για γεωπολιτικές περιπέτειες που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε τριβές εμφυλίου σπαραγμού στη χώρα. 

Είμαστε παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο χωρίς ικανή πολιτική ηγεσία είτε στην πλευρά της κυβέρνησης, είτε στην πλευρά της αντιπολίτευσης να χειριστεί τις ισορροπίες εντός και εκτός της χώρας. 
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο γιατί έχει δημιουργήσει καταστάσεις τις οποίες πλέον δύσκολα μπορεί να χειριστεί. 


Κώστας Στούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: