Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Από την "δημιουργική ασάφεια" στο "τεφτέρι" των μέτρων


Το μήνυμα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Klaus Regling ότι ο κίνδυνος επιστροφής στα πρωτογενή ελλείμματα είναι υπαρκτός, αν δεν γίνει κάτι με τα έσοδα και αν υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις, ερμηνεύεται από κοινοτικές πηγές ως προειδοποιητική βολή για την κυβέρνηση εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. 
Από την «δημιουργική ασάφεια» των αρχικών δεσμεύσεων της «λίστας Βαρουφάκη» η κυβέρνηση, εξηγούν, περνά στο φάσμα των κοστολογημένων μέτρων με στόχο να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. ...



Σύμφωνα με την κυβέρνηση τα πρωτογενή πλεονάσματα (σ.σ. χωρίς δαπάνες για τόκους) πρέπει να παραμείνουν στο φάσμα του 1-1,5% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους δανειστές δεν υπάρχει καμία κουβέντα αλλαγής των στόχων για μετά το 2015, όταν η δέσμευση είναι για 4-4,5% του ΑΕΠ πλεονάσματα… 

Μόνο που σύμφωνα με τον επικεφαλής του Μηχανισμού, στο τραπέζι εισάγεται πλέον και σενάριο πρωτογενούς ελλείμματος, δηλαδή σενάριο το δημοσιονομικό «κενό» που έμεινε προ εκλογών στα 2,5 δις ευρώ για το 2015 (1,2% του ΑΕΠ περίπου) να έχει διευρυνθεί. 

Και αν το «κενό» προ εκλογών βασιζόταν σε σενάριο στόχου πλεονάσματος στο 3% του ΑΕΠ (σ.σ. δηλαδή κενό δεν υπήρχε θεωρητικά με το μορατόριουμ για πλεόνασμα χαμηλότερο στο 1,5% του ΑΕΠ) η νέα εκτίμηση των θεσμών της ΕΕ αλλάζει τα δεδομένα. 

Ο κρίσιμος Απρίλιος 

«Το επίκεντρο κάθε διαπραγμάτευσης είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι» εξηγούν αρμόδιες πηγές. Επισημαίνουν ότι πολύ μεγάλη σημασία θα έχουν τα στοιχεία που θα στείλει πριν την 1η Απριλίου η κυβέρνηση για το 2015 μαζί με τον απολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ για το 2014. Τότε θα φανούν δύο στοιχεία. 

• Αν ο στόχος του 1,5% του ΑΕΠ το 2014 όντως πιάστηκε όπως ανακοινώνει η κυβέρνηση παρά το 2μηνο κατάρρευσης εσόδων προς και μετά εκλογών που λογίζεται στο προηγούμενο έτος (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, έσοδα ΕΕ κλπ)

• Αν ο στόχος αυτός είναι ¨συμβατός» με τον τρόπο που υπολογίζεται για την δανειακή σύμβαση. Δηλαδή με την εξαίρεση εσόδων από κέρδη ομολόγων που διακρατούν κράτη μέλη και η ΕΚΤ. Γιατί διαφορετικά, αναφέρουν τόσο το έτος βάσης 2014 όσο και το 2015 (κυρίως) θα πρέπει να υπολογιστούν από τελείως διαφορετική βάση μέτρησης….


Της Δήμητρας Καδδά
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: