Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Μέρκελ: Θα πάρετε χρήματα εφόσον εγκριθούν οι μεταρρρυθμίσεις

- Δέσμευση στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 
- Κάνω ό, τι περνάει από το χέρι μου για την αποφυγή ενός Grexit.

Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, αποκλείοντας το ενδεχόμενο εκταμιεύσεων αν δεν προχωρήσει η λίστα των μεταρρυθμίσεων...

«Θεωρούμε ως βάση αναφοράς την 20η Φεβρουαρίου. Για να υπάρξουν εκταμιεύσεις θα πρέπει να δοθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, μια εκτίμηση των μέτρων από τους θεσμούς και μια συμφωνία στο Eurogroup».
Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι υπάρχει το έγγραφο της 10ης Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του πακέτου προσαρμογής. «Αυτό γράφει τι πρέπει να γίνει», τόνισε. Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη και θα μας παρουσιάσει έναν λεπτομερή κατάλογο που θα εξετασθεί από τους θεσμούς. 
Συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν στις 10 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα μπορεί να τις αντικαταστήσει, αρκεί το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο. Τα μέτρα πρέπει να διασφαλίζουν το πλεόνασμα, σημείωσε η καγκελάριος.
Σε ερώτηση για την πιθανότητα ενός Grexit ή Graccident, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ από ατύχημα, δήλωσε: «Δεν θα μπω σε αυτό το πλαίσιο. Κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ».
Υπογράμμισε ότι στις συζητήσεις για την Ελλάδα υπήρξε ομοφωνία ότι η δέσμευση στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξέρουμε όλοι τι λέμε. «Ισχύει κάθε παράγραφος. Υπάρχει παράγραφος που λέει ότι οποιαδήποτε εκταμίευση θα γίνει μόνο εφόσον οι θεσμοί έχουν παρουσιάσει μια αποτίμηση των μέτρων και έχει εγκριθεί από το eurogroup», υπογράμμισε. 
Σχετικά με την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο τη Δευτέρα, υπογράμμισε ότι λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο διμερών επαφών. "Δεν είναι το σημείο όπου θα παρουσιαστεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων", συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: