Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τους "θεσμούς" στην Αθήνα

Οι διαθέσεις του Μαξίμου για το χθεσινό Eurogroup, ήταν αντιστρόφως ανάλογες των πολεμικών κραυγών που άρθρωναν σειρά στελεχών του, δίνοντας εικόνα σύγκρουσης και ναυαγίου στις σχέσεις με τους δανειστές. 

Η Κυβέρνηση δια του Γ. Βαρουφάκη, εμφανίστηκε ανοιχτή σε νέες μεταρρυθμίσεις, καλωσόρισε τοους θεσμούς (σσ τρόικα) σε Βρυξέλλες και Αθήνα, ενώ αύριο πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να...
εξειδικευτούν πλέον τα μέτρα εκείνα που θα επιτρέψουν στη χώρα να πετάξει τη θηλειά της πιστωτικής ασφυξίας.
Η αποτίμηση μάλιστα από κυβερνητικής πλευράς για όσα διαμείφθηκαν στο Eurogroup ήταν θετική, καθώς κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγω για "θετικό βήμα".

Μέτρα

Στο δια ταύτα, η διαπραγμάτευση ξεκινά τώρα και ουδόλως είναι πολιτική. Υπό το σαφές μήνυμα των εταίρων, πως η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί υπό τον όρο ... εν τη παλάμη ( οι μεταρρυθμίσεις) και ούτω βοήσωμεν, η κυβέρνηση καλείται να εξασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας εντός ευρωζώνης (με την απελευθέρωση των δόσεων) αποφεύγοντας τα μη πολιτικώς διαχειρίσιμα μέτρα.

Σε αυτά συγκαταλέγονται: Το άνοιγμα του ασφαλιστικού, τις ιδιωτικοποιήσεις ( τουλάχιστον στα δημόσια αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό) και την αύξηση του ΦΠΑ στα καταναλωτικά αγαθά, ήτοι τους έμμεσους φόρους. Όσο για τους άμεσους (λ.χ τον ΕΝΦΙΑ), ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να υφίσταται για 3-4 ακόμη ( ίσως και παραπάνω) μήνες έως ότου εκπονηθεί ο νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. 

Νυν υπέρ πάντων, παραμένει πάντως και το δημοσιονομικό κενό που θα κληθεί να "καλύψει" η Κυβέρνηση.

"Κλειδί" ο J. C Juncker

Στο μεταξύ, σε πολιτικό επίπεδο, το Μαξίμου αναμένει χείρα (πολιτικής) βοηθείας από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος έχει ρόλο γεφυροποιού ανάμεσα σε Ελλάδα και Βερολίνο (κυρίως) και εμφανίζεται πρόθυμος να βοηθήσει στον ...συγκερασμό των επιδιώξεων της Αθήνας και της σκληρής γραμμής για τήρηση των υπεσχημένων της προηγούμενης κυβέρνησης που είναι η γραμμή της άλλης πλευράς.

Ως εκ τούτου, ο Πρωθυπουργός αναμένει με ιδιαίτερη προσδοκία τη συνάντησή του με τον κ. Juncker την προσεχή Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρόθεση του δεύτερου να κατευθύνει τα τεχνικά κλιμάκια προς μια πιο ...ήπια μεταρρυθμιστική ατζέντα για τη χώρα.

Αριστερή Πτέρυγα: Μονόδρομος η ρήξη

Η Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, αποτιμά εντελώς διαφορετικά από το Μαξίμου, τα ... δρώμενα στο χθεσινό Eurogroup.

Σε κεντρικό άρθρο της, η ιστοσελίδα iskra, φιλοξενεί δημοσίευμα , στο οποίο αποφαίνεται με πηχυαίους τίτλους ότι η ρήξη είναι μονόδρομος.

Το άρθρο τιτλοφορείται: "Eurogroup: Σφίγγουν τη θηλειά γύρω από το λαιμό της Ελλάδας" και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Απαιτούν εδώ και τώρα υποταγή και προειδοποιούν: Καμία εκταμίευση χωρίς "μεταρρυθμίσεις"- απορρυθμίσεις. Μονόδρομος για την Ελλάδα η ανυπακοή και η ρήξη".

Κατά τον αρθρογράφο: "Όπως αποδείχθηκε και στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι δανειστές της χώρας όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά αντίθετα εντείνουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, προκειμένου να υποκύψει η κυβέρνηση και να εφαρμόσει μέχρι κεραίας το νεο-μνημονιακό πακέτο απορρυθμίσεων".


Της Νίκης Ζορμπά
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: