Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ιλαροτραγωδία στη Βουλή με τη Ζωή – Μόνη εναντίον όλων!

ÂÏÕËÇ - ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÔÏÕ ÍÏÌÏÓ×ÅÄÉÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁÍÈÑÙÐÉÓÔÉÊÇ ÊÑÉÓÇ  (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)Μπάχαλο επικράτησε για ακόμα μία φορά στη Βουλή 
καθώς η αρχική απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να ικανοποιήσει αίτημα της Χρυσής Αυγής για ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την κατοπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, μετέτρεψε την αίθουσα της Ολομέλειας σε «πέδιο μάχης»...
Χάος, φωνές και απίστευτοι χαρακτηρισμοί κυριάρχησαν στη συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και μάλιστα το οποίο πρέπει να περάσει με τη διαδικαδία με τη διαδικασία του κατ” επειγόντος. Μάλιστα, η Πρόεδρος της Βουλής αν και εκλέχθηκε με ρεκόρ ψήφων κατάφερε να στρέψει εναντίον της μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών μεταξύ των οποίων είναι καιΣΥΡΙΖΑίοι, οι οποίοι στο παρασκήνιο δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους για τη συμπεριφορά της κ. Κωνσταντοπούλου.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της Βουλής, εκτός του ότι άναψε φωτιές εντός του Κοινοβούλιου, κατάφερε μέσα σε ελάχιστα λεπτά να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα και στις σχέσεις της με το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι τυχαίο ότι πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κυβερνητική σύσκεψη προκειμένου η κ. Κωνσταντοπούλου να πειστεί να ανακαλέσει την απόφαση της για την ικανοποίηση του αιτήματος της Χρυσής Αυγής. Λέγεται, εξάλλου, ότι υπήρξε μέχρι και προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα… Μετά το χάος που προκλήθηκε από την απόφαση της Προέδρου της Βουλής, η διαδικασία διακόπηκε και όταν η κ. Κωνσταντοπούλου επέστρεψε στην αίθουσα της Ολομέλειας, συνοδευόταν από τον κ. Τσίπρα, γεγονός που πυροδότησε τις φήμες ότι οι δυο τους είχαν ολιγόλεπτο τετ α τετ…
Το χρονικό του χάους
Όλα ξεκίνησαν όταν η Χρυσή Αυγή κατέθεσε αίτημα για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Επειδή όμως δεν συγκέντρωναν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (15) για να στηρίξουν το αίτημά τους, αφού απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι, το αίτημα δεν μπορούσε να γίνει δεκτό.
Και κάπου εκεί ήταν που άρχισε το χάος… Η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το άρθρο 72 παράγραφος 1 του κανονισμού της Βουλής, που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της Βουλής να αποφασίσει σε περίπτωση που το κρίνει αναγκαίο, ανακοίνωσε την απόφασή της να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία. Αμέσως επικράτησε χαμός, με τη μεγαλύτερη μερίδα των βουλευτών να είναι κυριολεκτικά στα κάγκελα και να φωνάζει… Τελικά, η συνεδρίαση διακόπηκε για δέκα λεπτά.

Πως άλλαξε απόφαση η κ. Κωνσταντοπούλου
Κατά τη διάρκεια αυτού του «διαλείματος» λέγεται ότι πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη, όπου οι περισσότεροι βουλευτές εξέφρασε τις αντιρρήσεις για την απόφαση της κ. Κωνσταντοπούλου.
Μετά την κυβερνητική σύσκεψη, η πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε στην αίθουσα μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα βγήκαν μαζί από το διάδρομο που οδηγεί στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Ανεβαίνοντας στην έδρα, η κ. Κωνσταντοπούλου εξήγησε στους βουλευτές το άρθρο βάσει του οποίου μπορεί ο Πρόεδρος της Βουλής να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία αλλά μετά ανακοίνωσε ότι παίρνει πίσω την προηγούμενη απόφασή της.
«Επειδή κάποιοι επιχειρούν στρεβλώσουν αυτή μου την κρίση και ίσως να πουν και λόγους να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, κρίνω πως δεν είναι αναγκαία η ονομαστική ψηφοφορία. Μπορούμε να ψηφίσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο. Καλώ όσους αποχώρησαν, το επόμενο 10λεπτο να έρθουν και να ψηφίσουν με τον κανονικό τρόπο και να αποδείξουν πως η στήριξη που εξέφρασαν δεν είναι στα λόγια», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη στους βουλευτές του ΚΚΕ και της ΝΔ που είχαν αποχωρήσει.
Μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» την Κωνσταντοπούλου
Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος ο κ. Φίλης ξεκαθάρισε «η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συμπαγώς και ομοθύμως είναι απέναντι στο φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Με βάση το νόμο και το Σύνταγμα πρέπει να κριθεί η εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης αυτής».
Πρόσθεσε ότι η Δημοκρατία «πρέπει να αμυνθεί και να προσκομιστούν όλα τα στοιχεία στην Δικαιοσύνη», ενώ απευθυνόμενος προς το Προεδρείο είπε «δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις ευαισθησίας που μπορούν να επηρεάσουν ενόψει της έναρξης της Δίκης». Επίσης, επεσήμανε ότι πριν την εκτροπή της διαδικασίας «είχε δημιουργηθεί το πολιτικό πλαίσιο για την μέγιστη πολιτική συναίνεση ενόψει τον κρίσιμων συναντήσεων του πρωθυπουργού» εξηγώντας ότι «έχει μεγάλη σημασία το κλίμα της εθνικής συναίνεσης να εκφράζεται από την Βουλή» και να μην παρεκτρέπεται από ζητήματα διαδικασίας.
«Κανείς δεν εκφράζει την Βουλή προσωπικά. Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε προάγει την απαξίωση της πολιτικής. Αλλα πράγματα περίμενε ο κόσμος από εμάς σήμερα και όχι διαδικαστικές αντιδικίες» είπε νόημα ο κ. Φίλης, γι” αυτό και πρότεινε στο Προεδρείο «η διάσκεψη των Προέδρων να συζητεί για να μην προκαταλαμβάνουμε με ζητήματα διαδικασίες. Οπου υπάρχουν προβλήματα να υπάρχει διάλογος. Να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η λειτουργία της Βουλής μοιάζει με γόρδιο δεσμό».

Βενιζέλος: Φαινόμενα θεσμικής γελοιοποίησης
Οξύτατη επίθεση στην Πρόεδρο εξαπέλυσε ο κ. Βενιζέλος καταλογίζοντας της ότι τίναξε στον αέρα μια ουσιαστική συζήτηση νομοσχέδιου για το οποίο η αντιπολίτευση συμφωνεί επι της αρχής.
«Είναι προσωπικό σας κατόρθωμα ότι δεν έχει ψηφιστεί επι της αρχής το νομοσχέδιο αν και είχε τις προϋποθέσεις. Καταστρέφετε τις δυνατότητες πολιτικής συναίνεσης καθώς οργανωμένα και επίμονα πυροδοτείτε συγκρούσεις» είπε για να προσθέσει «είναι βαριά και ασυγχώρητη η υπονόμευση και υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών δεν προσφέρετε υπηρεσίες στην χώρα. Τους προσωπικούς σας στόχους να τους εξυπηρετείτε αλλού και όχι στην Βουλή και εις βάρος της χώρας».
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου έχει κάνει «προσωπικό τιμάριο την Βουλή. Προβάλλει τις προσωπικές της πρωτοβουλίες με συνεντεύξεις τύπου. Νομίζει ότι μπορεί να έχει προσωπικές πολιτικές προτεραιότητες» και συνέχισε «δεν υπάρχει σύστημα κυβερνώσας Βουλής με εσάς εδώ και κυβέρνησης Μαξίμου».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «φαινόμενα θεσμικής γελιοποίησης» και κατηγόρησε την Πρόεδρο ότι «υπονομεύει» την τακτική της κυβέρνησης «ρίχνετε το φως στην μιζέρια των διαδικασιών και των γκρίζων ζωνών που συνδέονται με την Χ.Α. Οι οιωνοί υπήρχαν και θα έπρεπε να τους είχαν δει αυτοί που σας πρότειναν. Σας ψηφίσαμε για την ενίσχυση του θεσμού . Δεν ψηφίσαμε εσάς προσωπικά. Έχετε υποχρεώσεις αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίνεστε».
Από την πλευρά της η κ. Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στις τάξεις της τον κ. Τάκη Μπαλτάκο ενώ ξεκαθάρισε ότι θα υπερασπίζεται την κοινοβουλευτική λειτουργία όλων των βουλευτών για να ανταπαντήσει ο κ. Βενιζέλος: «Όταν προέκυψε το θέμα Μπαλτάκου ζήτησατε την αποπομπή του και το έκανε ο πρωθυπουργος. Δεν ζήτησα την αποπομπή σας. Κάποιος εχει την ευθύνη που είστε εκεί. Τιμήστε την θέση σας και ότι σας επέλεξε ο πρωθυπουργός».

Βρούτσης: Υποβαθμίζετε και γελοιοποιείτε τους θεσμούς
Από την πλευρά της ΝΔ ο κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης είπε προς την πρόεδρο «Λειτουργείτε με τη δική σας τυπολατρία εις βάρος θεσμών που υποβαθμίζετε και γελοιοποιείτε».
Θεοχάρης: Ισοπεδώθηκε η διαδικασία
Από το Ποτάμι ο κ. Χ. Θεοχάρης υποστήριξε πως «Από την πρώτη συνεδρίαση έχουμε ισοπεδώσει την ουσία για την διαδικασία».
Μεϊμαράκης προς Ζωή: Μας οδηγείτε να διαφωνούμε επί της διαδικασίας
Ο πρώην Πρόεδρος τη Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «έρχεται ένα νομοσχέδιο που ενώνει και ο πρωθυπουργός ζητά από όλες τις δυνάμεις να στείλουμε μήνυμα ενότητας και εσείς μας οδηγείτε στο να διαφωνούμε επι της διαδικασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: