Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Η ηγεσία της Ν.Δ στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ!

Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης και κυρίως από την πλευρά της κεντροδεξιάς, στερεί από τον Αλέξη Τσίπρα την δυνατότητα να κάνει ελιγμούς στο εσωτερικό του κόμματός του και να περάσει έτσι την νέα του πολιτική, εκείνη της στροφής στον ρεαλισμό. 

Δεν μπορεί να επικαλεστεί τον κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησής του, αφού η εναλλακτική σε αυτή την περίπτωση είναι...
εκείνη του Δημήτρη Σταμάτη. 
Η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει άθελά της τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ευρωσκεπτικιστές της αριστερής πλατφόρμας  και του Πάνου Καμμένου.
Καλώς ή κακώς ο Αντώνης Σαμαράς έχασε τις εκλογές. Κι ένα στοιχείο που δεν έχει μέχρι στιγμής αξιολογηθεί είναι το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία δεν συγκέντρωσε μόνο τις δικές της δυνάμεις, αλλά εκπροσώπησε μέσα από τις γραμμές της ευρύτερες δυνάμεις. Με άλλα λόγια, δεν της ανήκει το 28% που συγκέντρωσε στις εκλογές. 

Σε επόμενες εκλογές, λοιπόν, δεν είναι βέβαιο ότι αυτές οι δυνάμεις θα δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά και στους συνεργάτες του. Δεν αισθάνονται αυτή την υποχρέωση. Κάθε άλλο! Δύσκολα θα ψηφίσουν ένα σχήμα που το θεωρούν έτσι ή αλλιώς υπεύθυνο για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Είτε επειδή με την πολιτική που ακολούθησε ως κυβέρνηση έδωσε πόντους στον Αλέξη Τσίπρα είτε επειδή η τακτική που ακολούθησε στην προεκλογική περίοδο εξάλειψε και τις τελευταίες ελπίδες που υπήρχαν για ανατροπή της κατάστασης.

Την ίδια ώρα υπάρχει και ένα κεφάλαιο που δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Το λεγόμενο αντιμνημονιακό μπλοκ είναι δημιούργημα του κ. Σαμαρά. Το τελευταίο εξάμηνο της διακυβέρνησής του, επίσης, θύμισε τον αντιμνημονιακό Αντώνη, αφού έσπευσε να συναγωνιστεί τον Αλέξη για το ποιος θα σκίσει πρώτος τα μνημόνια. Με άλλα λόγια, ο κ. Σαμαράς δεν πείθει ως εκπρόσωπος του λεγόμενου ευρωπαϊκού μπλοκ.

Κάποιοι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού πιστεύουν ότι σε περίπτωση κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σαμαράς θα έχει αυξημένες πιθανότητες να επιστρέψει στην εξουσία. Να σημειώσουμε ότι αυτό είναι ένα από τα πιο καταστροφικά σενάρια για την ίδια την χώρα. 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρεύσει, αυτό θα συμβεί επειδή θα έχει καταρρεύσει η χώρα. Σε μία τέτοια περίπτωση μας είναι παγερά αδιάφορο ποιος θα είναι τότε στην κυβέρνηση. Αλλά πέρα από αυτό! 
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε στην εξουσία μόνο γιατί έταξε πολλά σε πολλούς, αλλά κι επειδή ο κόσμος ήθελε να αποδοκιμάσει την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν  μπορεί να έχουν όλοι άδικο...

Μπορεί κάποιοι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά να βλέπουν ότι οι ίδιοι θα εξαφανιστούν από το πολιτικό στερέωμα αν ο αρχηγός τους ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής, αλλά κι αυτό είναι, επίσης,  εντελώς αδιάφορο για την κοινωνία. Το ότι οι σύμβουλοι αυτοί εξακολουθούν να έχουν επιρροή στον κ. Σαμαρά είναι κάτι που ο ίδιος θα πρέπει να εξετάσει, αν θέλει να διερευνήσει και τους λόγους της εκλογικής ήττας.

Η κεντροδεξιά δεν χρειάζεται μία νέα ηγεσία επειδή η προηγούμενη ηττήθηκε. Δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος. 

Ο πιο σημαντικός είναι ότι η έλλειψη μιας νέας ηγεσίας στερεί από την αξιωματική αντιπολίτευση την δυνατότητα μιας αξιόπιστης αντιπολίτευσης.


Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: