Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Βόμβα Βαρουφάκη: «Δεν έχω ακούσει ότι αυξήθηκαν οι μισθοί της ΔΕΗ» [Βίντεο]

chatzinikolaou-varoufakisΑπίστευτο και όμως αληθινό. 

Ο  κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, που διαχειρίζεται το μέλλον της χώρας, δεν έχει πάρει «μυρωδιά» ότι αυξήθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων της ΔΕΗ κατά 8%- 10% , τη στιγμή που όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων αναγκάζεται να ζήσει σε συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην εκπομπή «στον ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου, κληθείς να σχολιάσει...
την προκλητική απόφαση να αυξηθούν οι μισθοί της ΔΕΗ δήλωσε ότι...
δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο: «Δεν έχω ακούσει ότι αυξήθηκαν οι μισθοί της ΔΕΗ», αφήνοντας άναυδους τους τηλεθεατές.
Ερωτηθείς για το εάν η χώρα θα έχει χρήματα να καλύψει τις υποχρεώσεις της το Μάρτιο, απάντησε θετικά. Διευκρίνισε δε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία εξασφάλισης των πόρων του κράτους για το επόμενο τετράμηνο.
 Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο σενάριο
Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο σενάριο και προσπαθούμε να το αποφύγουμε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως η αναδιάρθρωση εντός της Ευρωζώνης είναι η μόνη λύση.
«Πρώτα αναδιάρθρωση και μετά τα δανεικά αυτό λέμε» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στην εκπομπή «στον ενικό».
Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος για το οποίο προειδοποίησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε περίπτωση που η χώρα μας δεν αποπληρώσει τη δόση στην ΕΚΤ και εμφανίσθηκε βέβαιος πως οι δόσεις θα αποπληρωθούν κανονικά.
«Οι αποπλήρωμες θα γίνουν στο ακέραιο» είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε πως κανένας στο Eurogroup δεν θέλει πιστωτικά γεγονότα.
Επιπλέον απαντώντας σε ερώτηση αν συμφέρει την χώρα μία έξοδος από το ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας πως  θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και θα γυρνούσε στην νεολιθική όπως είπε εποχή.
Ούτε λίγο ούτε πολύ υπογράμμισε ότι ήταν επιτυχία της Ελλάδας μετά τη διαπραγμάτευση που δεν μειώθηκαν οι συντάξεις και δεν αυξήθηκε ο ΦΠΑ στη νησιά. Έστειλε στο.. πυρ το εξώτερον τη λέξη κούρεμα, υπογραμμίζονται ότι δεν θα υπάρχει στο νέο πρόγραμμα.
«Ο Λαπαβίτσας έχει χτίσει καριέρα πανω στο επιχείρημα της επιστροφής στη δραχμή»
Αναφερόμενος για τη θέση που διατυπώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, ότι θα ήταν καλύτερο η χώρα να επιστρέψει στη δραχμή, είπε: «ο Λαπαβίτσας έχει χτίσει καριέρα πανω στο επιχείρημα της επιστροφής στη δραχμή.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στους οικονομολόγους που τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρόσθεσε ότι «η μόνη διαφωνία μου με αυτούς του εξαιρετικούς συναδέλφους μου, είναι ότι εγώ θεωρούσα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όσο κι αν ασκώ κριτική στην αρχιτεκτονική δόμηση της Ευρωζώνης, καταστροφική».
Ερωτηθείς για το εάν η χρεοκοπία θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε ότι η λύση θα δοθεί από αναδιάρθρωση των χρεών.
Ο Χαρδούβελης δεν διαπραγματεύθηκε


Για τη διαπραγματευτική τακτική του κ. Χαρδούβελη, ήταν κατηρηματικός: «Ο κ. Χαρδούβελης δεν διαπραγματεύτηκε…Ο κ. Χαρδούβελης συμμετείχε στη διαδικασία της αυτοματοποιημένης λιτότητας και της αυτοματοποιημένης εφαρμογής αυτού του μνημονίου».
Τί μου είπε ο Σόιμπλε

«Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση σου» ήταν τα λόγια που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στον Γιάνη Βαρουφάκη την πρώτη φορά που συναντήθηκαν, ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στο Star.
«Ποιος Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ήθελε να είναι στη θέση ενός Έλληνα υπουργού τα τελευταία 50 χρόνια;» σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγώντας ότι ο Σόιμπλε αναφερόταν στα ομόλογα του Ιουνίου και του Ιουλίου της ΕΚΤ.
Όπως σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης για τον Σόιμπλε, «τον ξενίζει ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό θεωρώ ότι κάποια μέρη του ελληνικού δημόσιου χρέους, θα έπρεπε να αναδιαρθρωθούν» .
«Σε προσωπικό επίπεδο έχουμε μια πάρα πολύ καλή σχέση. Σχέση αμοιβαίου σεβασμού» πρόσθεσε ο υπουργός.
Εάν η Ευρωζώνη δεν αλλάξει την αρχιτεκτονική της δομή η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει
Επεσήμανε πως εάν η Ευρωζώνη δεν αλλάξει την αρχιτεκτονική της δομή η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει και έκανε λόγο για την ανάγκης ενός νέου ευρωπαϊκό Deal, όπως είπε, στο οποίο θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για το Merkelplan.
Επίσης ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο κείμενο συμφωνίας με το Eurogroup  στο οποίο όπως τόνισε δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μνημόνιο και πρόσθεσε πως  το μόνο δεσμευτικό για την Κυβέρνηση είναι η επιστολή που εστάλη στον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ, ενώ ανακοίνωσε πως την Δευτέρα θα πάει στο Eurogroup με φάκελο τεσσάρων μεταρρυθμίσεων.
«Πετύχαμε το διαχωρισμό του μνημονίου από τη δανειακή σύμβαση… Εξασφάλισε ότι δεν θα επιβάλω υφεσιακά μέτρα στους επόμενους τέσσερις μήνες» είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο εάν υπαναχωρούσε μπροστά στα όπλα του ισχυρού τότε θα έπρεπε να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά,  να κόψει συντάξεις και να δεσμευθεί σε συγκεκριμένο νούμερο για το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Αυτό δεν έγινε» σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό που επιτεύχθηκε ήταν η ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει για «κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα» χωρίς να δώσει νούμερα τα οποία δεν θα μπορούσε να είναι πιστή.
«Με αυτό τον προσδιορισμό (κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα) σταματάει η αυτοματοποιημένη λιτότητα» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Διανοήθηκα τη ρήξη για να έλθω σε συμφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια: