Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Αυτά είναι τα μέτρα - φωτιά για να «ξεκλειδώσουν» τα ταμεία της ΕΕ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ EUROGROUP
Το καλό κλίμα στις Βρυξέλλες και η προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας και Γερμανίας είναι πλέον παρελθόν και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση του Eurogroup. 
Εκεί δηλαδή που μας παρέπεμψε και η Αγκ. Μέρκελ, εκεί απ' όπου θα «ξεκλειδώσει» το ταμείο και θα υπάρξουν αποφάσεις για επαναφορά της ομαλότητας σε ότι αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών καθώς και...
 εκταμίευση των δόσεων.
Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Μάριο Ντράγκι μίλησαν ξεκάθαρα για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, δεσμεύσεις που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση κι ενώ η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Η δραματική επιστολή Τσίπρα προς την κ. Μέρκελ και τα σενάρια ότι τα ταμεία αδειάζουν από τις 9 Απριλίου κάνουν περισσότερο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στην Ευρωομάδα. Αυτό προϋποθέτει την κατάθεση της λίστα με τα μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση και θα παρουσιάσει ο Γ. Βαρουφάκης. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η λίστα θα είναι έτοιμη μέχρι τη Δευτέρα, ωστόσο, σίγουρα στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για το ποια θα γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς αλλά και ποια θα μπορούσαν να περάσουν από την ελληνική Βουλή.
Ουσιαστικά η προσπάθεια που θα γίνει είναι να δοθεί στους θεσμούς μια πρώτη «γεύση» των ελληνικών προθέσεων ώστε η μεγάλη διαπραγμάτευση να ξεκινήσει αμέσως μόλις επιλυθεί το πρόβλημα ρευστότητας, γύρω δηλαδή στον Ιούνιο, οπότε και τελειώνει η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.
Το κλειδί της τύχης της Ελλάδας κρατούν από κοινού πλέον οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και ο Μάριο Ντράγκι και σ' αυτούς θα πρέπει να απευθυνθεί η κυβέρνηση.
Τα μέτρα συζητήθηκαν και στο χθεσινό δείπνο χωρίς να γίνει γνωστό αν τελικά η κ. Μέρκελ συμφώνησε ή αν απαίτησε κι άλλες παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα μέτρα που σκέφτεται να προτείνει το οικονομικό επιτελείο είναι:
  • Αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ. Τις σκέψεις για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 6% σε 13% επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. «Υπάρχουν σκέψεις για τα νησιά. Δεν έχουμε καταλήξει. Όμως αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή», υπογράμμισε η Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στον AΝΤ1.
  • Αυξήσεις στους φόρους τσιγάρων και ποτών. Η κ. Βαλαβάνη είπε ότι τα τσιγάρα είναι πρόβλημα, καθώς οι ειδικοί φόροι είναι ήδη στο 88%.
  • Νέος φόρος στα ακίνητα. Ουσιαστικά οι σκέψεις είναι να προχωρήσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το Μάιο και από τον Ιούνιο να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος φόρος ο οποίος δεν θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένος από τον ΕΝΦΙΑ. Θα αλλάξει βεβαίως όνομα, θα υπάρξουν κάποιες ελαφρύνσεις, όμως, η κυβέρνηση δε μπορεί από φέτος να καταργήσει ένα πολύ επιτυχημένο (εισπρακτικά) φόρο ο οποίος δίνει περί τα 2,6 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία. Σε κάθε περίπτωση, αναζητούνται αποτελεσματικά ισοδύναμα, με ώστε να μην υπάρξει νέα μαύρη τρύπα στις εισπράξεις.
  • Η κυρία Βαλαβάνη απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολόγηση του πετρελαίου, τονίζοντας ότι η υπερβολική αύξηση των φόρων οδήγησε ήδη σε περιβαλλοντική καταστροφή. Καταλήγοντας, μίλησε για το άδικο του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος, το οποίο επιβαρύνει τους φτωχότερους, επισημαίνοντας πως «το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο και είναι και ταξικό. Αν δεν το αλλάξουμε δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ως κυβέρνηση».
  • Υποσχέσεις για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές σε ότι αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση. Η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει ουσιαστικά τέλος στις πρόωρες συντάξεις, με ισχυρά αντικίνητρα, που θα αποθαρρύνουν όσους σκέπτονται να αποχωρήσουν νωρίτερα από την εργασία τους, ενώ θα προχωρήσουν οι διοικητικές ενοποιήσεις Ταμείων.
  • Όσον αφορά στο Δημόσιο, στόχος είναι η καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και ο εξορθολογισμός του, αφού ακόμα και σήμερα υπάρχουν αποδοχές πολλών ταχυτήτων, για υπαλλήλους ανάλογων προσόντων.
Ημερησία

Σχόλιο:
Πόσο βαρετό καταντα πραγματικά, όταν πρέπει να λέμε τα ίδια. και τα ίδια και τα ...ίδια
Γενικότητες σε σχέση με την έννοια ανάπτυξη.
Ειδικότητες, σε ότι αφορά το κόψιμο και τα φοροεισπρακτικά μέσα.
Πόσες φορές πρέπει να πουμε πως με φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, η οικονομία δεν ανακάμπτει .
Πόσες φορές πρέπει να πουμε, πως χωρίς πρωτογενή παραγωγή ή εν πάση περιπτώσει κίνητρα να επιστρέψουν τα πλοία με Ελληνικές σημαίες ,ή τουρισμό, ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙΤΕ που να βαράτε το κεφάλι σας στο τοίχο, και ότι άλλο μπορείτε.
Προσπαθείτε να βρείτε κοινή λογική με αυτούς που :
Παραδέχτηκαν ότι τα μέτρα, και ότι ,ζήτησαν απο την Ελλάδα ήταν και σκληρά και ο χρόνος ελάχιστος , παρ όλα αυτά όμως δεν κάνουν πίσω
Ενώ ο Σαμαράς τους έκανε περισσότερα χατίρια, και ήταν το αγαπημένο τους παιδί, του τράβηξαν το χαλί (του έταξαν και τα πήραν πίσω – όχι ότι ήταν καλύτερος λέμε τώρα ....)που όχι απλά έπεσε, αλλά έκανε και θεαματική βουτιά τ’ ανάσκελα.
Ο εν λόγω Σοι μπλε είνα,ι γνωστό πως ρήμαξε την Ανατ. Γερμανία ,μετά την πτώση του τείχους, και πως ένα τόσο μεγάλο κράτος βρέθηκε σαν οδοντογλυφίδα στα δοντάκια του για να χαροποιήσει το κεφάλαιο της Δυτ. Γερμανίας..
Aς μη συζητήσουμε πως έχασε την πρωτοκαθεδρία και για πιο λόγο και αν ακούστηκε το όνομα του ,όπου ακουστηκε.
Από την κρίση της Ελλάδος, η Γερμανία έχει κερδίσει τρελλά λεφτά ...Κάνει τζακ ποτε κάθε μερα και τα κέρδη είναι διαγαλαξιακά. Οσο για όσα λέει η εν λόγω κυρία πολιτικά τερτίπια και μόνο.
Ενώ όλα τα κράτη χρωστάνε και έχουν έλλειμα, και ενώ ακόμα και το economist λεει, πως το να υπολογίζεται το χρέος με βάση το ΑΕΠ είναι άδικο και θα έπρεπε να ειναι με βάση τη φοροδοτική ικανότητα ...παρ όλα αυτά εμείς εκεί επιμένουμε ...γιατί ; (ρητορική η ερώτηση . Δεν θα βγάλω το χάρτι με το παγκόσμιο χρέος , ανα κράτος , έλλειμμα κλπ κλπ)
Μας έβαλαν και υπογράψαμε (Εδώ θέλουν κρέμασμα όλοι γιατί αφενός δεν είχαν χρόνο να τα διαβάσουν αφετέρου έκαναν και το παπί ) όρους που μας απαγορεύουν να δανειστουμε για να αποπληρώσουμε τα δάνεια απο τρίτους ...Ουσιαστικά δλδ τι μας λένε
ΗΛΙΘΙΟΙ ΘΑ ΔΑΝΕΙΖΕΣΤΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΔΑΝΕΙΖΕΣΤΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ..... ΔΛΔ ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ.... (δεν θα αναφέρω άλλα άρθρα γιατι θα πρέπει να γράψω κανένα σεντόνι και θα χαθεί η ουσία)
Και έχουν όλοι το θράσος να έρχονται στο λαό και να λένε βοήθα. Και αυτός ο λαός αντί να τους πάρει όλους φαλάγγι αρχής γενομένης απο όσους ειναι εν ζωή απο το 1981 ...Τιμημένα γηρατειά....Σκύβει το κεφάλι...
Τελικά κατα λάθος λεγόμαστε Ελληνες γιατι αλλιώς θα έπρεπε να αυτοκτονήσουμε όλοι...


Δεν υπάρχουν σχόλια: