Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Αλέξη, δεν την κάνουμε εξαμελή να τελειώνουμε;

Είναι προφανής κι απολύτως κατανοητή η δυσκολία που έχει η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί την τρόικα στην Αθήνα. 

Γι αυτό το λόγο έχουμε μία πρόταση τεχνικού χαρακτήρα: Να προστεθεί ένα μέλος από κάθε πλευρά και έτσι η τρόικα να διπλασιάσει τα μέλη της και να γίνει μία κανονική εξαμελής επιτροπή. 
Κάτι σαν την Διεθνή Οικονομική Επιτροπή που εγκαταστάθηκε στην χώρα από το 1897 μέχρι το 1978, για 81 χρόνια και ήλεγχε τα μνημόνια και τις γέφυρες της εποχής. 
Αλέξη, να το ξεκαθαρίσουμε! 
Δεν ξέρουμε πώς θα το πεις, μνημόνιο, νέο Πανιώνιο ή όπως αλλιώς. 
Μας αρκεί που λες το "ναι"! 

Μας αρκεί, επίσης, ότι επικρατεί στην κυβέρνηση η συνιστώσα του ρεαλισμού. Ή έτσι φαίνεται. Δεν θα είναι εύκολο. Ο κ. Τσίπρας εύκολα θα ξεπεράσει την κριτική από τους πολιτικούς του αντιπάλους...

Κι αυτό διότι η σημερινή αντιπολίτευση έχει ήδη αρκετές αποτυχίες στην πλάτη της για να δικαιούται να ομιλεί! 

Ας μην ξεχνάμε ότι και ο κ. Αντώνης Σαμαράς πέρασε από το αντιμνημονιακό μέτωπο πριν γίνει πρωθυπουργός μιας μνημονιακής κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης, δηλαδή, που βρισκότανε σε συνεργασία και όχι σε κατάσταση ρήξης με τις δημοκρατικές κυβερνήσεις της Ευρώπης. Τον υποδεχτήκαμε στο ευρωπαϊκό μέτωπο με τον ίδιο ενθουσιώδη τρόπο. Δεν δικαιούται, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς να κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα για κυβίστηση, καθώς την έχει κάνει πρώτος. 

Ο κ. Τσίπρας είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει προβλήματα στο εσωτερικό της κυβερνήσεώς του. Και καθήκον του ευρωπαϊκού τόξου είναι να τον βοηθήσει να τα ξεπεράσει. Να του προσφέρει στην Βουλή όσες ψήφους του λείψουν και να αποκλείσουν με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία με την Ευρώπη. 

Ο κ. Τσίπρας είναι ένας νέος άνθρωπος και οφείλει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Η πλαστή αντιπαράθεση μνημονίου-αντιμνημονίου πρέπει να τελειώσει το γρηγορότερο δυνατόν και να εισέλθουμε έτσι σε μια νέα περίοδο. Σε εκείνη της δημιουργικής σύνθεσης όλων των προτάσεων που μπορούν να κτίσουν μία πραγματικά νέα Ελλάδα. Χρειάζεται ένας ευρύτατος διάλογος με όλη την κοινωνία. Για να βρούμε το μοντέλο της ανάπτυξης που ταιριάζει στην χώρα μας και που θα πρέπει να ακολουθήσουμε απαρέγκλιτα τα επόμενα χρόνια. Δίχως ένα εθνικό σχέδιο δεν μπορούμε να ελπίζουμε. 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν επιπλοκές. Ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχουμε στα χέρια μας μία συμφωνία που θα αποκλείει το ατύχημα και την πιθανότητα να χάσουμε το ευρωπαϊκό μας κεκτημένο. Όλα τα υπόλοιπα θα τα βρούμε. Εδώ θα είμαστε! 

Θανάσης Μαυρίδηςthanasis.mavridis@capital.gr

ΥΓ: Κύριε εκδότη, αιτούμαι επταήμερης άδειας το συντομότερο δυνατό. ΄Ήταν μία δύσκολη περίοδος...



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: