Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Handelsblatt: Κατάργηση της τρόικας σχεδιάζει ο Γιούνκερ

«Πρέπει γρήγορα να βρούμε εναλλακτική λύση»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχεδιάζει την κατάργηση της «ελληνικής τρόικας»σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, εκτιμώντας ότι οι αντιπρόσωποι των τριών θεσμικών οργάνων δεν θα πρέπει να ταξιδέψουν στην Αθήνα...

«Πρέπει γρήγορα να βρούμε εναλλακτική λύση» υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στον Γιούνκερ, γράφει η εφημερίδα, αντιδρώντας στο κεντρικό αίτημα του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
Το Βερολίνο είναι πρόθυμο επί της αρχής να συζητήσει μια «μεταρρύθμιση» της τρόικας και αντίθετα να επικεντρωθεί η Ευρώπη μόνο σε γενικούς οικονομικούς στόχους. Αυτή η υποχώρηση είναι δυνατή -αναφέρεται στο δημοσίευμα- εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δεχθεί τις ήδη συμφωνημένες πολιτικές λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.
Ο Γιούνκερ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πρόθυμος να κάνει ένα ακόμα βήμα και να αποδεχθεί και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο αποκλείει κάθε σκέψη για κούρεμα του χρέους.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε ήδη να μετριάσει τις αντιδράσεις σε τηλεφωνικές επαφές που είχε με τον Μάριο Ντράγκι και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η συνομιλία με τον οποίο έγινε σε «φιλικό κλίμα», σύμφωνα με το περιβάλλον του. Ευρωπαϊκοί κύκλοι -γράφει η Handelsblatt- λένε ότι δεν έχει κλειστεί ακόμα ραντεβού με το Βερολίνο.
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ωστόσο, εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προχθές, συζήτησε το «ελληνικό» πρόβλημα σήμερα (Κυριακή) και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιταλικής κυβέρνησης ήταν μια μακρά τηλεφωνική τηλεφωνική, στην διάρκεια της οποίας οι δυο ηγέτες εξέτασαν μεταξύ άλλων και την οικονομική κρίση στην χώρα μας, «σε σχέση και με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: