Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Bloomberg: Ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία παράτασης του Μνημονίου η Ελλάδα

bloomberg

Ένα βήμα πιο κοντά στο να επιτύχει τη συμφωνία παράτασης του προγράμματος βοήθειας βρίσκεται η Ελλάδα, μετά τα σχόλια του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι ευνοϊκά διακείμενοι προς το πακέτο των νέων οικονομικών μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg...


Βάσει της προσωρινής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η έγκριση της λίστας μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης για επιπλέον τέσσερις μήνες, το οποίο σημειωτέον λήγει στα τέλη του μήνα.
Στο άρθρο τονίζεται επίσης η βελτίωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που υποχώρησαν κατά 161 μονάδες βάσης, στο 13,45%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ορκίστηκε η νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει κέρδη άνω του 7%, τα υψηλότερα από τον Δεκέμβριο.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Nomura, Δημήτρης Δρακόπουλος, «το πρόβλημα κατά την άποψή μας ήταν πάντα η εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και η ικανότητα της παρούσας κυβέρνησης να κλείσει μια αναθεώρηση».
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η έγκριση του ελληνικού σχεδίου θα προσφέρει μια μικρή ανάσα για την Ελλάδα, η οποία κινδυνεύει να αθετήσει ορισμένες από τις υποχρεώσεις της καθώς στις αρχές του επόμενου μήνα κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς χρηματοδότηση από τους θεσμούς.
Την ίδια στιγμή, τονίζεται, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να προσπαθήσει να αποφύγει αποστασίες μέσα στο κόμμα του, καθώς κέρδισε τις εκλογές δεσμευόμενος ότι θα πάρει πίσω των έλεγχο των οικονομικών της χώρας.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BlackRock, Larry Fink, «η Ελλάδα στο μυαλό μου είναι μέρος του διεθνούς δικτύου και αν θέλεις να παραμείνεις σε αυτό θα πρέπει τελικά να συμμορφωθείς».
Σημειώνεται ότι αν η λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, εν συνεχεία θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.
Βουλευτές και αξιωματούχοι από τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία σημείωσαν ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις τους δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την παράταση της βοήθειας.
Σημειώνεται ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει στις 27 Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel, σε δημοσιογράφους σήμερα, Τρίτη, στο Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: