Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ραγδαίες εξελίξεις – Η Γερμανία βάζει βέτο «παγώνοντας» Ευρώπη και Ελλάδα

ÁÈÇÍÁ - ÏÌÉËÉÁ ÔÏÕ ÕÐ. ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ ÔÇÓ ÃÅÑÌÁÍÉÁÓ Â. ÓÏÚÌÐËÅ Ó ÅÊÄÇËÙÓÇ ÔÏÕ ÅËËÇÍÏÃÅÑÌÁÍÉÊÏÕ ÅÐÉÌÅËÇÔÇÑÉÏÕ(ICON PRESS/ ËÉÁÊÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)
Στα δυο φαίνεται πως έχει χωριστεί η Ευρώπη μετά το ΝΕΙΝ των Γερμανών στο ελληνικό αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης που εστάλη σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, εκεί που όλοι, μεταξύ των οποίων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έκαναν λόγο για μια θετική εξέλιξη, το Βερολίνο έριξε τη βόμβα της απόρριψης τινάζοντας τα πάντα στον αέρα και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και εκνευρισμό....
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση και του ΔΝΤ κύκλοι του οποίου επισημαίνουν ότι είναι ακατανόητη η γερμανική αντίδραση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ΔΝΤ προσπαθεί ακόμα να αποκωδικοποιήσει την αντίδραση του γερμανικού οικονομικού επιτελείου.

Μαξίμου: Το αυριανό Eurogroupέχει δύο επιλογές…
Στο πλαίσιο αυτό, αναστάτωση φαίνεται πως επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Οι Γερμανοί πάνε κόντρα στη βούληση του ελληνικού λαού», ήταν το πρώτο άτυπο σχόλιο κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου.
«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κύκλοι της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα ανώτατες πηγές στην κυβέρνηση λένε ότι «η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από το Βερολίνο, στην παρούσα φάση, δεν είναι το τέλος. Την απόφαση θα πάρει το Eurogroup που έχει οριστεί για αύριο το απόγευμα».

Κομισιόν: «Ας μη βιάζονται κάποιοι»
Στο μεταξύ, η αντίδραση των Γερμανών φαίνεται πως έπιασε απροετοίμαστη την Κομισιόν. Συγκεκριμένα, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίαζαν την αντίδραση του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά στις 16.00, παραπέμποντας στη συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν με νόημα ότι δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται και επεσήμαιναν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο επίπεδο των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ
Η εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείσα από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής, ανέφερε ότι δεν έχει κανένα επίσημο σχόλιο.
Πρόσθεσε όμως ότι εναπόκειται τώρα στα κράτη-μέλη να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: