Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

«Ένα βήμα πίσω», σοφοί γέροντες...

photo: Menelaos Myrillas / SOOC

Και πάνω που λέγαμε ότι ο Τσίπρας, με την πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών, φαίνεται ότι τη γλίτωσε από τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, έστω με πολλές παραχωρήσεις, να τώρα που απειλείται από το εσωτερικό του.

Και μάλιστα από πρόσωπα-σύμβολα, που ο ίδιος είχε αγκαλιάσει όλα αυτά τα χρόνια και είχε χρησιμοποιήσει την ιστορία και την αίγλη τους για να φτάσει στην εξουσία.

Και αυτό ακριβώς είναι το πιο περίεργο. Δηλαδή, ότι οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από νέα και αψίκορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από «σοφούς γέροντες» της Αριστεράς, οι οποίοι και ιστορική γνώση και πείρα...
μεγάλη διαθέτουν. Και όμως είναι οι πρώτοι που κατηγορούν τον νέο πρωθυπουργό ότι περίπου εξαπάτησε το εκλογικό σώμα (Μανώλης Γλέζος-εδώ) και τον καλούν να συγκρουστεί ανοιχτά με τη Γερμανία(Μίκης Θεοδωράκης-εδώ).
Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, η κριτική του Γλέζου και του Θεοδωράκη είναι συνεπής με όσα έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια. Προφανώς, είχαν κι αυτοί πιστέψει ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έκανε την «επανάστασή» της απέναντι στους δανειστές της χώρας. Περίπου βλέπουν το 2015 κάτι σαν το 1945, τα παλιά βιώματά τους καθοδηγούν και τη σημερινή σκέψη τους. Και για όλα αυτά δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο Τσίπρας, ο οποίος καλλιεργούσε όλα αυτά τα χρόνια τέτοιες ψευδαισθήσεις με επιπόλαια συνθήματα τύπου «go back, κυρία Μέρκελ» και με την προβολή μαξιμαλιστικών επιδιώξεων, μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.
Ανεξαρτήτως αυτών, όμως, πρέπει να πούμε καθαρά και χωρίς κανέναν ενδοιασμό ότι όσα λένε σήμερα Γλέζος και Θεοδωράκης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η συμβουλή τους προς τον Τσίπρα να συγκρουστεί με τους Γερμανούς είναι ανεύθυνη. Η χώρα δεν είναι μόνη της στον κόσμο, έχει άμεσες ανάγκες ρευστότητας και μια σύγκρουση με τους δανειστές της θα οδηγήσει στην κατάρρευση της οικονομίας της και θα φέρει τους Ελληνες μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Επιπλέον, η συμβουλή των «σοφών γερόντων» οδηγεί τη χώρα εκτός του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά για κάτι τέτοιο η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει πάρει λαϊκή εντολή. Το αντίθετο. Υποσχέθηκε σε όλους τους τόνους ότι θα την κρατήσει εντός ευρώ και ότι θα είναι καλύτερος διαπραγματευτής από τους προκατόχους της.
Μπορεί, λοιπόν, ο Τσίπρας να συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα ως αντιπολίτευση, αλλά η πρώτη κυβερνητική πράξη του (συμφωνία Βρυξελλών) είναι σωστή. Και οι «σοφοί γέροντες», αντί να βάλουν πλάτη στην πρώτη δύσκολη στιγμή της νέας κυβέρνησης, σπεύδουν να την κάνουν δυσκολότερη, επιχειρώντας να την σπρώξουν σε ολέθριες επιλογές. Παρά το σεβασμό στην ιστορική διαδρομή και προσφορά τους, πρέπει να πούμε  ότι η σημερινή στάση τους δεν είναι ωφέλιμη. Και καλό θα ήταν να κάνουν ένα βήμα πίσω. Αν οι ιδεοληψίες είναι δικαιολογημένες, ως ένα βαθμό, για 40ρηδες όπως ο Τσίπρας και οι συν αυτώ, είναι εντελώς αδικαιολόγητες για 90ρηδες.

Υ.Γ: Ο Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα με τον Μίκη «προκειμένου να τον… συγχαρεί για το άρθρο του», όπως ανακοίνωσε το μέγαρο Μαξίμου. Ναι, για το άρθρο στο οποίο ο Μίκης υιοθετεί την άποψη ότι «οι Γερμανοί έλιωσαν» την κυβέρνησή του! Αν δεν πρόκειται για λάθος ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι διαθέτει θανατηφόρο χιούμορ, το οποίο ελπίζουμε να καταλάβει ο Μίκης…


Δεν υπάρχουν σχόλια: